Politiker: Små laboratorier bør teste stoffer i nattelivet

Radikal politiker vil åbne laboratorier i København, der skal teste, om stofferne er blandet op med kemikalier. God idé, mener misbrugsekspert.

I fremtiden skal det være muligt at gå ind forbi et åbent laboratorier, inden man sniffer en bane eller stikker sig i armen med en kanyle.

I laboratorierne kan man få testet, om stoffet indeholder noget skadeligt, om koncentrationen er for stærk, eller om det er et helt andet stof end det, man havde købt. 

quote Det skal ikke være en dødsdom at tage ulovlige stoffer. På denne her måde kan vi sikre, at de farligste stoffer bliver kasseret.

Karen Melchior, kandidat til Københavns Borgerrepræsentation, Radikale Venstre

Sådan ser fremtiden i hvert fald ud, hvis du spørger Karen Melchior, der er kandidat til Københavns Borgerrepræsentation for Radikale Venstre. Hun har i Politiken delt sin holdning i et læserbrev, der hedder "Fri test af stoffer i nattelivet kan redde menneskeliv".

- Det skal ikke være en dødsdom at tage ulovlige stoffer. På denne her måde kan vi sikre, at de farligste stoffer bliver kasseret, siger hun til TV 2 Lorry. 

Misbrugsekspert Trine Ry er positivt stemt over for forslaget. Hun har flere gange oplevet, at unge troede, at de havde købt kokain, der i stedet viste sig at være heroin - og derefter døde af en overdosis. 

- Når vi ved, at verden er sådan, at mange leger med risikable stoffer, så ville det give mening at få testet dem, så færre bliver forgiftede og dør, siger hun til TV 2 Lorry.

Sundhedsstyrelsens seneste rapport over narkotikasituationen i Danmark (2015) og flere analyser af beslaglagte stoffer viser, at stoffer ofte er blandet op med blandt andet koffein, kreatin og lægemidler. 

Tests blåstempler stofferne

I sommer afviste Roskilde Festival at lave stoftests, selvom flere eksperter råbte efter det, fordi fire personer året forinden blev indlagt på intensivafdelingen på grund af stoffer: 

quote Jeg vil hellere, at Anne prøver kokain én gang uden at være bange, end at Peter dør, fordi han uden at vide det tog heroin.

Misbrugsekspert, Trine Ry

- Jeg er bekymret for, om vi blåstempler, at unge mennesker tager stoffer, hvis vi tilbyder en test. Og tænk nu, hvis vi giver dem et forkert svar, og der sker noget med dem. Så har vi både et moralsk og et juridisk problem, sagde festivalens sikkerhedschef, Morten Therkildsen, til Politiken.

Den risiko er Trine Ry villig til at løbe: 

- Der er den risiko, at de unge tror, at det er sikkert at tage stoffer, men den risiko vil jeg gerne løbe, hvis færre dør af stoffer. Jeg vil hellere, at Anne prøver kokain én gang uden at være bange, end at Peter dør, fordi han uden at vide det tog heroin, siger hun.

Karen Melchior forestiller sig, at laboratorierne kunne være små vogne, der kunne stilles op forskellige steder i byen. Her skulle der også være mulighed for at få rådgivning. 

SÅ MANGE DØR AF AT TAGE STOFFER

  • Omkring 275 personer dør om året direkte på grund af stoffer, fx ved forgiftning eller en ulykke.
  • Men man må regne med at endnu flere dør af at tage stoffer, fordi de giver en farlig og sundhedsskadelig måde at leve på. Derfor dør mange stofmisbrugere af sygdomme, som andre på deres alder ikke får.
  • Stofmisbrugere har 15 gange større risiko for at dø end folk på deres egen alder, der ikke tager stoffer. Gennemsnitalderen for en, der dør af sit stofmisbrug, er 36 år.

Kilde: Stofinfo.dk

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik