Politiker om unge handicappedes økonomi: - Det lyder ikke fair

Hvor lidt kan en ung handicappet klare sig for? Flere partier mener, at man bør se på revaliderings-ydelsen for unge under 25 år.

En del unge med handicaps er pressede på økonomien, og må ifølge Danske Handicaporganisationer i nogle tilfælde spare medicin væk.

Det kan for eksempel være dem, der tilhører den lille gruppe af personer under 25 år på revalidering.

Unge på revalidering

  • Revalidering er for mennesker, der på grund af deres helbred eller sociale årsager, ikke kan passe et arbejde på almindelige vilkår.
  • De kommer for eksempel i en praktik, oplæring eller uddannelse, der skal hjælpe dem på ind på arbejdsmarkedet. 
  • I 2018 gjaldt det 38 unge i hovedstadsområdet. 

Et revalideringsforløb kan vare op til flere år, og undervejs er ydelsen på 7.363 kroner. Når man fylder 25 år stiger den til 11.423 kroner og yderligere til 18.878 kr. pr. måned fra 30 år. 

Mens man er under 25 år, svarer niveauet til en kontanthjælp.

TV 2 Lorry har talt med Lasse Tønnesen, der er blind og på revalidering og ifølge sit eget budget kun har 750 kroner tilbage, når de faste udgifter er betalt.

Det har fået flere politikere til at reagere:

- Det lyder ikke fair, at der er denne forskel som Lorry beskriver. Jeg vil derfor tage det op med ministeren straks efter, at folketingsvalget er overstået, lyder det fra Marlene Harpsøe, der er medlem af beskæftigelsesudvalget for Dansk Folkeparti og valgt i TV 2 Lorrys område. 

quote Man må forudsætte, at mennesker på revalidering har flere udgifter end på kontanthjælp, og i forvejen er kontanthjælpen lav.

Torsten Gejl, beskæftigelsesordfører, Alternativet

Fra Torsten Gejl, der er beskæftigelsesordfører for Alternativet er meldingen, at revalideringsydelsen for de unge bør sættes op:

- Man må forudsætte, at mennesker på revalidering har flere udgifter end på kontanthjælp, og i forvejen er kontanthjælpen lav. Skal man også dække udgifter til medicin, genoptræning og så videre, så kan det ikke hænge sammen, siger han til TV 2 Lorry.

Venstre: De kan have brug for mere støtte

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fra Venstre.

Men hans partifælle, socialordfører Martin Geertsen anderkender, at revalidering ikke er nogen "tårnhøj ydelse" men understreger, at der er tale om en midlertidig ydelse. 

Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre
Hans Andersen, beskæftigelsesordfører for Venstre
Foto: Pressefoto - Steen Brogaard

Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, mener at ydelsesniveauet generelt er på et fornuftigt niveau:

- Men vi vil altid gerne diskutere om mennesker med handicap, der står i en særlig situation kan have mere brug for mere støtte.

Medlemmer af Beskæftigelsesudvalget for Socialdemokratiet, SF, Radikale, Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliance har ikke besvaret TV 2 Lorrys henvendelse. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik