00:23

Reaktionerne var skarpe, da vi i dag viste overvågningsbillederne af tyveriet i Meny i Valby til Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, og Venstres Jan. E. Jørgensen.

Politiker om kynisk butikstyveri: ”Eddermame provokerende”

Flere politikere vil slå langt hårdere ned på butikstyve, der systematisk tømmer butikker for store mængder af varer.

- Der bliver godt nok slæbt noget ud der. Det er eddermame provokerende det her.

Det er reaktionen fra Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, da vi i dag viser overvågningsbilleder af et opsigtsvækkende tyveri i en Meny-butik i Valby, hvor tre gerningsmænd torsdag ribber butikken for slik for i alt 8.000 kroner på under et minut.

00:19

Du kan se videovervågningen fra butikstyveriet i Meny her. Tyvene er ikke maskeret i det oprindelige Facebook-opslag. 

Luk video

Trine Bramsen vil nu skride til handling for at stoppe de organiserede tyvetogter i danske butikker.

- Vi har nogle nye former for kriminalitet, som er langt mere organiserede og kyniske, end vi har set før. Det kræver selvfølgelig nogle helt andre redskaber fra myndighedernes side og i lovgivningen, siger hun til TV 2 Lorry.

Læs også Iskoldt: Organiserede tyve ribber dagligvarebutik

Fra bøde til brummen

På baggrund af TV 2 Lorrys dækning af sagen vil Trine Bramsen nu bede Justitsministeren om at få Rigsadvokaten til at undersøge, om man i øget omfang kan bruge strafferammen for organiseret tyveri og bedrageri fremfor bare at dømme for simpelt tyveri.

- Det vil betyde, at det får langt større konsekvens - både for dem der organiserer, og dem der medvirker i denne her form for tyveri. En bødestraf er jo ikke særlig meget i forhold til, at man står bag så omfattende tyveri - og der er muligheden for fængselsstraf jo en langt hårdere konsekvens, siger hun til TV 2 Lorry.

Fra Venstres Jan E. Jørgensen lyder det, at partiet er klar til at bakke op om en strammere kurs overfor butikstyve.

- Butikstyverier har en helt anden karakter i dag, end det havde for år tilbage. Det er organiserede tyvebander, det er hælervarer, som bliver solgt videre til kiosker og andet. Så der skal tages fat om butikstyverier på en helt anden måde, end vi har gjort tidligere.

Læs også Købmand deler billede ulovligt: Vi ser ikke vores penge igen

Facebookopråb i afmagt

Det er ejeren af Meny-butikken i Valby, Brian Rosenstand, der i afmagt har offentliggjort videoovervågningen af torsdagens tyveri på Facebook.

Det er ikke første gang, han har gjort det. Og han ved udmærket godt, at det er ulovligt.

Men i flere år har han oplevet, hvordan tyvebander systematisk har tømt hans to butikker for let omsættelige varer, uden at han har kunnet gøre noget ved det. Han føler ikke, at politiet tager sagerne alvorligt, eller at de tyve, der bliver taget, får en høj nok straf. 

- Det her er et eksempel, som burde kunne få både borgere, politikere og politiet til at se, hvor ekstremt og voldsomt det er. Både i forhold til kroner og ører, i forhold til hvor hurtigt og organiseret det er, og hvilke typer det er, personalet skal tilbageholde, siger indehaveren af Meny-butikken, Brian Rosenstand.

Læs også Bøn fra dagligvarebutikker: Lad os dele overvågningsbilleder