Folketingspolitiker kæmper endnu engang for julelys på Nørrebro

Socialdemokratisk folketingspolitiker har igen i år startet en indsamling for, at der kan komme julebelysning på Nørrebrogade.

Socialdemokraten Yildiz Akdogan vil endnu engang forsøge at redde julebelysningen på Nørrebroggade. Foto: Linda Kastrup - Ritzau Scanpix

Selvom Nørrebrogades julebelysning hænger i en tynd tråd, er der flere lokale kræfter, der kæmper for at bevare julehyggen.

En af dem er Socialdemokratiets folketingsmedlem Yildiz Akdogan, der selv bor på Nørrebro. Hun har de seneste år hjulpet med at samle penge ind til julebelysningen, da det også tidligere har skortet med penge.

Jeg synes, det er vigtigt her på Nørrebro at sende et signal om, at vi er en mangfoldig bydel.

Yildiz Akdogan (Soc.dem)

Også i år har hun i sinde at give en hjælpende hånd.

- Som Nørrebro-borger vil jeg meget gerne have, at der skal være julebelysning. Jeg synes, det er vigtigt. Om det lykkes, ved jeg ikke, men sidste år gik det ret fint, da vi var ude og banke på hos butikkerne for at få dem til at bidrage, siger Yildiz Akdogan til TV 2 Lorry.

I år ser situationen dog noget mere dyster ud. Den lokale handelsforening, som plejer at stå for at samle ind til ophængningen, har netop kastet håndklædet i ringen. På trods af gode, velmenende initiativer fra lokale ildsjæle som Yildiz Akodogan og økonomiske tilskud fra Lokaludvalget har det nemlig gang på gang vist sig at være en underskudsforretning at få hængt julekæderne op, forklarede Nørrebros Handelsforenings formand, Hans Mejlshede, lørdag til TV 2 Lorry.

Læs også Nørrebros julebelysning er i fare: Handelsformand klandrer indvandrerbutikker

Ikke en nem opgave

Han fremhævede, at især mange indvandrerbutikker ikke var villige til at spæde i kassen, og han gik endda så langt som til at kalde det ”et helvedes job” at forsøge at få dem overtalt.

- Overraskende mange er negative over at skulle betale. Afvisningerne er ofte ikke særligt pæne, og ind imellem bliver nogle direkte ubehagelige, sagde Hans Mejlshede.

Yildiz Akdogan erkender, at det ikke er nogen nem opgave at skulle indsamle penge fra butikkerne. Men hun kan genkende ikke det billede, som Hans Mejlshede tegner af butikkerne, ligesom hun heller ikke tror, det skyldes kulturel modvilje, men snarere uvidenhed.

- Det overrasker mig, at han siger det. Sidst, da jeg ude, var det rigtigt nok op ad bakke, men jeg synes ikke, de var negative. Der var flere, der gerne ville bakke op om det, og nogen ville gerne støtte med Mobilepay. Men det er klart, det kræver en meget stor indsats. Mange af butikkerne forstår sig måske ikke helt på det her med den traditionelle handelsforenings rolle, og de tror måske, det kun handler om, at de skal være medlemmer, forklarer hun.

Da Yildiz Akdogan sidste år samlede ind til julebelysningen på Nørrebrogade sammen med den lokale ildsjæl Charlotte Mejlhede, gav de butikkerne et julemærke, hvor der stod, at butikken var med til at støtte op om julebelysningen. Hun mener, at det igen i år vil være en oplagt idé at videreføre. Foto: Privatfoto

Har igen startet Facebook-indsamling 

Hos Nørrebro Lokaludvalg har formand Mogens Petersen afvist, at udvalget i år vil stå for indsamlingen, hvilket handelsforeningen har spurgt dem om. Udvalget er dog villige til at give et tilskud til handelsforeningen på 45.000 kroner til ophængningen. På trods af den økonomiske håndsrækning vil det alligevel munde ud i et underskud, sagde handelsformanden lørdag til TV 2 Lorry.

- Det er dybt ærgerligt, vi ikke kan få det til at hænge sammen, siger Yildiz Akdogan

- Jeg ville være ked af, hvis der er mørkt hele december måned. Jeg ved ikke, om det er fordi handelsforeningen har en lille medlemsskare. Men det er ærgerligt, at lokaludvalget ikke kan give noget mere. Jeg synes, det er vigtigt her på Nørrebro at sende et signal om, at vi er en mangfoldig bydel, siger Yildiz Akdogan, der selv har kurdiske rødder.

Ligesom i de foregående år har hun startet en indsamling på Facebook, som man kan donere til, så der også i år kan komme julebelysning op at hænge på Nørrebrogade. 

- Jeg blander mig ikke i beløbene, men prøver blot at mediere i forhold til indsamlingen, så vi kan få de julelys, siger hun.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik