Politiker: Indsats mod rotter ikke god nok

Københavns kommune gør ikke nok for at bekæmpe rotterne i Københavns gader. Sådan lyder kritikken fra den politiske opposition, efter TV2 Lorry fredag kunne fortælle om en voldsom stigning i antallet af rotteanmeldelser.

Venstre-politikeren Flemming Steen Munch er én af de københavnere, der har set og anmeldt en rotte.

Kort før jul var han sammen med sin kone inde i en forretning på Kultorvet, da de pludselig så en rotte inde i forretningen.

- Først sagde jeg, såså, rolig nu, men så kunne jeg godt se, det var sådan en behåret djævel. Ingen tvivl om, at det var en rotte, siger Flemming Steen Munch.

Flemming Steen Munch er gruppeformand for Venstre i Københavns Borgerrepræsentation og medlem af kommunens Teknik- og Miljøudvalg.

Han er én ud af et stigende antal københavnere, der har anmeldt en rotte til kommunen.

Ifølge nye tal fra Københavns kommune er antallet af rotteanmeldelser i Københavns Kommune steget fra 4.400 anmeldelser i 2012 til 7.314 i 2015.

Men de ressourcer, kommunen har brugt på rottebekæmpelse, har været stort set uændrede de seks seneste opgjorte år - nemlig cirka 11 millioner kroner om året.

- Når tallet viser en stigning af rotter, så er det fordi, indsatsen ikke er god nok, og så skal der altså gøres noget, siger Flemming Steen Munch.

Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell er enig i, at der skal gøres noget ved rotterne, og i januar sidste år besluttede kommunen derfor at bevilge ekstra penge til rottebekæmpelse.

- Vi har sat 2,5 millioner kroner ekstra af til fem ekstra ansatte, som er ude og tage sig af rotterne, siger Morten Kabell til TV 2 Lorry.

Rotterne kommer op af kloakkerne, fordi dele af kloaksystemet er utæt, og det giver rotterne mulighed for at søge op efter mad, forklarer enhedschefen i Københavns Kommunes Skadedyrsbekæmpelse, Kjeld Christensen.

- Det offentlige kloaksystem er noget nær perfekt, men den private del er der nogle problemer med - såsom fejl og defekter, der ikke er blevet opdaget, siger Kjeld Christensen.

De private rør er husejernes, og derfor er det deres ansvar at vedligeholde den del af kloaknettet.

Og det mener Flemming Steen Munch, at kommunen skal hjælpe husejerne med.

- Når man kan bruge penge på at bygge, så kan man vel også finde nogle penge til at hjælpe husejerne med kloakering, siger han.

Københavns Kommune kan i dag give et påbud til de enkelte grundejere, hvis tingene ikke er i orden.

Men kommunen hjælper også grundejerne, siger Morten Kabell:

- Det er derfor, vi har et rotteteam, der tager ud og hjælper til og sørger for, at få rotterne bliver jaget op, der hvor de nu måtte være, og i mange tilfælde også decideret skiller sig af med rotterne på stedet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik