Politiet om Frihedsmuseet: Intet peger på påsat brand

Tre el-installationer i et mobiltoilet undersøges for at være årsag til branden på Frihedsmuseet.

Branden på Frihedsmuseet opstod på et aflåst mobiltoilet, som stod udvendigt på museet, oplyser Københavns Politi.

Intet tyder i politiets foreløbige undersøgelser på, at branden er påsat, og brandteknikere undersøger nu mobiltoilettets hårtørrer, eltavle og vandvarmer som muligt årsag til branden.

- Vores foreløbige konklusion er, at branden er opstået på mobiltoilettet, som var behørigt aflåst. Så da branden er opstået indvendigt, tyder intet på, at der har været personer inde og påsætte branden, siger vicepolitiinspektør Jens Møller til Ritzau.

Kortslutning af el-installationer undersøges

- Der var tre el-installationer i mobiltoilettet, som vi nu undersøger, da der kan være sket en kortslutning eller noget andet, fortæller Jens Møller.

Alarmen indløb omkring klokken kvart i to natten til søndag, og fra tidligt søndag morgen og 10 timer frem arbejdede brandvæsnet på højtryk for at redde alt inventar og arkivmateriale ud af bygningerne.

I alt 600 flyttekasser med uerstattelige fotos, dokumenter, uniformer og våben er sikret. Intet er gået tabt, men først mandag morgen var de sidste gløder slukket.

Vicepolitiinspektøren udelukker ikke mulighed for påsat brand

Selvom politiet ikke mener, at branden er påsat, så vil vicepolitiinspektøren ikke udelukke muligheden.

- Der er en aftrækskanal til sådan et mobiltoilet, hvor man måske kan have indført brandbart væske, så jeg kan ikke sige med sikkerhed, at branden ikke er påsat, men intet tyder på det, siger Jens Møller.

- Alt er kommet ud i tide. Der er enkelte ting, der skal konserveres, men alt vil kunne udstilles igen, sagde en lettet presseansvarlig for Nationalmuseet, Henrik Schilling, søndag til Ritzau.

Frihedsmuseet er en del af Nationalmuseet. Det beskæftiger sig med besættelsestidens Danmark fra 1940-45 med særligt fokus på modstandskampen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik