Kort over visitationszone i Helsinge. Foto: Nordsjællands Politi

Politiet har fået nok: Nu oprettes visitationszone i Helsinge

Efter en række overfald i Helsinge har Nordsjællands Politi valgt at lave en visitationszone i byen.

Nordsjællands Politi har fået nok af voldelige episoder og opretter derfor en visitationszone i Helsinge, som træder i kraft dags dato, og som løber frem til 1 maj.

Læs også Endnu et voldeligt overfald i Helsinge

Flere borgere og erhvervsdrivende har i noget tid klaget over generel utryghed i gadebilledet, ligesom åbenlys handel med stoffer foregår flere steder i byen.

I de seneste uger har politiet derfor patruljeret ekstra meget i og omkring Helsinge, men det har ikke ændret på, at der stadig er meldinger om bander og voldelige overfald i den lille by.

Senest gik det søndag ud over en 26-årig mand, som blev overfaldet af to mænd på en tankstation.

Overfald med stikvåben

Ifølge Nordsjællands Politis vurdering er de mange voldelige episoder en aktuel grund til at kunne foretage visitationer med henblik på at forebygge, at nogen foretager strafbare handlinger, som indebærer fare for andre personers liv, helbred og velfærd.

Læs også Utrygge erhvervsdrivende: Vi vil have Helsinge tilbage

Det betyder konkret, at politiet i perioden kan foretage stikprøvevise besigtigelser af personers legeme samt undersøgelser af tøj og andre genstande, herunder køretøjer, i visitationszonen med henblik på at kontrollere, om nogen besidder eller bærer våben, oplyser Nordsjællands Politi.

De har i forbindelse med beslutningen lagt vægt på, at der i den seneste tid er forekommet flere voldelige overfald, hvor der har været anvendt stikvåben, ligesom der er fundet slagvåben i køretøjer.

Læs også Efter knivstikkeri og overfald: Helsinge vil se mere politi

- Vores førsteprioritet er at opretholde trygheden for borgerne, hvilket er den primære årsag til, at vi opretter visitationszonerne. Erfaringen fra lignende situationer viser, at midlertidige visitationszoner har neddroslet eventuelle konflikter i de berørte områder. Ulovlig våbenbesiddelse straffes hårdt, og vi håber derfor i dette tilfælde, at udsigten til en lang fængselsstraf kan få de involverede parter til at tænke sig grundigt om, siger chefpolitiinspektør i Nordsjællands politi, Magnus Andresen.

Inviterer erhvervslivet til møde

Nordsjællands Politi vil endvidere invitere Helsinge Erhvervsforening til et møde for at drøfte situationen i byen, herunder også forlydender om, at nogle forretninger i Helsinge er blevet bedt om at betale beskyttelsespenge til lokale grupperinger.

Læs også Mand stukket med kniv i Helsinge

- Vores billede er, at der er tale om et enkeltstående tilfælde, men det er vigtigt for os at få et mere præcist indtryk af, hvordan de erhvervsdrivende oplever situationen. Desuden vil vi gerne orientere om, hvordan vi ser på udviklingen, og hvordan man bedst forholder sig, hvis man skulle blive udsat for krav om betaling af beskyttelsespenge, siger Magnus Andresen.