Politiet: Autonome havde planlagt barrikade i Slagtergårdene

En demonstration for markeringen af 11-årsdagen for rydningen af ungdomshuset på Jagtvej 69 endte med barrikade af Slagtergårdene og anholdelser. Politiet mener, at aktionen var planlagt.

En demonstration for ungdomshuset på Jagtvej 69 tog torsdag aften en uventet drejning.

Her barrikaderede en druppe demonstranter sig i de berømte Slagtergårde på Vesterbro, hvilket resulterede i 36 anholdelser. Ifølge Københavns Politi var barrikaden mod Slagtergårdene planlagt. 

Demonstrationen igår, den 1. marts, har siden 2007 stået indprintet som en særlig dato for dato for både aktivister og politi.

Siden rydningen af Københavns ungdomshus på Jagtvej 69 den 1. marts 2007 er dagen blevet markeret med demonstrationer fra ungdomshuset, og på 10-årsdagen for rydningen sidste år eskalerede situationen.

Her endte en planlagt demonstration med deciderede gadekampe mellem politi og demonstranter i området omkring Jagtvejsgrunden, hvor politiet opfordrede til at demonstranterne fjernede sig fra området, mens der blev kvitteret med stenkast og hærværk fra demonstranternes side.

Se hvordan det så ud her:

10-årets markeringen for Ungdomshuset på Jagtvej blev voldsom

Efterfølgende medgav Københavns Politi, at de var overraskede over, hvor voldsomt demonstrationen udviklede sig 1. marts 2016.

Politiet: Vi var bedre forberedt i år

Derfor var man i langt højere grad forberedt, da dette års demonstration blev afholdt. Det oplyser Københavns Politi til TV 2 Lorry.

quote Vi havde flere klar i år end sidste år, netop på grund af begivenhederne for et år siden

Jens Jespersen, politiinspektør hos Københavns Politi

- Vi havde flere klar i år end sidste år - netop på grund af begivenhederne for et år siden.

- De sidste mange års-demoer i forbindelse med rydningen af Ungdomshuset på Jagtvej 69 har vist, at der er en lille hård kerne, som ønsker at markere dagen, i en grad som går lidt ud over lovgivningen. Det kulminerede sidste år med meget uro og hærværk, siger politiinspektør hos Københavns Politi, Jens Jespersen, til TV 2 Lorry.

Derfor havde politiet, kloge af skade, klargjort et større beredskab end sidste år, hvis demonstrationen skulle udvikle sig. 

Den annoncerede demonstration torsdag aften forløb som forventet, hvor omkring 400 personer gik fra Blågårds Plads på Nørrebro til Gammel Torv i Indre By.

Her sluttede demonstrationen officielt, men efterfølgende gik en fraktion på omkring 100 demonstranter mod Vesterbro, hvor der efter politiets opfattelse "skulle være fest".

Autonome barrikaderede sig i Slagtergårdene

quote Da de når nummer 12, løber de pludselig ind i slagtergårdene og barrikaderer sig

Jens Jespersen, politiinspektør hos Københavns Politi

- Efter demoen var der snak om en fest på Vesterbro, og der fulgte vi med dem ud. Små hundrede mennesker går mod Vesterbro ad Enghavevej, og da de når nummer 12, løber de pludselig ind i slagtergårdene og barrikaderer sig, siger politiinspektør Jens Jespersen. 

Demonstrationen for ungdomshuset Jagtvej 69 tog en uventet drejning
Demonstrationen for ungdomshuset Jagtvej 69 tog en uventet drejning
Foto: Steven Knap / Droto.dk

En del af flokken tog opstilling i gården, mens andre brød ind i de forladte slagterboder. Kort tid efter var der massivt politiopbud ved adressen, hvor politiet i første omgang bortviste dem, der stod i gården.

- Herefter trængte vi ind i huset og anholdte i alt 36 personer, som var derinde. Nogle forsøgte at barrikadere sig, mens andre prøvede at flygte ud af vinduer, siger Jens Jespersen til TV 2 Lorry.

Politiinspektør: "Barikade var planlagt"

Det er politiets opfattelse, at aktionen mod Slagtergårdene var bevidst, oplyser politiinspektøren samtidig.

quote Man ville barikadere sig noget tid derinde

Jens Jespersen, politiinspektør hos Københavns Politi

- Der var paller og gamle møbler derinde, som godt kunne tyde på, at man havde forberedt sig på, at man ville barikadere sig noget tid derinde, siger han og tilføjer, at det ikke overraskede politiet, at noget ville ske:

- Det var ikke den kæmpestore overraskelse, at de forsøgte noget i den retning. De oplevelser, som vi oplevede sidste år i København, ønskede vi ikke gentaget, så derfor havde vi taget forholdsregler.

Demonstrationen for ungdomshuset Jagtvej 69 tog en uventet drejning
Demonstrationen for ungdomshuset Jagtvej 69 tog en uventet drejning
Foto: Steven Knap / Droto.dk

Politiets egen vurdering af situationen er, at man generelt lykkedes med at forhindre det scenarie, som udspillede sig et år tidligere.

Ifølge politiinspektøren deltog "samme type elementer som dem, vi mødte sidste år" men understreger, at det er et fåtal af demonstranterne, som ønsker at bryde lovgivningen.

- Det er et fåtal, som ønsker ballade og uorden - en gruppe af individer, som er mere parate til vold og ballade end langt de fleste andre, siger politiinspektøren til TV 2 Lorry.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik