Politi om bilbrande: Det skaber utryghed, men vi gør, hvad vi kan

En række påsatte bilbrande i løbet af den seneste uge har rystet København. Politiet efterforsker intenst og har flere gode spor, oplyser de.

Det hele startede med 13 brande natten til sidste søndag den 21. august.

Brandene var alle påsat på biler på Amager og Christianshavn, og dagen efter var Københavns Politi hurtigt ude og fortælle, at de systematiske afbrændinger ikke ville blive tolereret.

Det ændrede dog ikke meget, og allerede natten efter fortsatte bilbrandene. Københavns Politi offentliggjorde onsdag to billeder af en mand, som de formodede stod bag de - på det tidspunkt - mere end 20 bilbrande, der havde lyst op i hovedstadens gader.

Allerede torsdag lykkedes det for politiet at anholde den mistænkte mand, som nu sidder varetægtsfængslet.

Men bilbrandene stoppede ikke med anholdelsen. I denne weekend brændte biler atter i Københavns gader.

Fredag nat brændte biler to steder på Amager og natten til søndag blev der påsat tre bilbrande mere i København.

- De to af brandene blev påsat i Københavns Nordvestkvarter først på natten og senere blev en bil sat i brand på Amager, siger vicepolitiinspektør Dannie Rise fra Københavns Politi om brandene natten til søndag.

Politiet: Vi leder efter den røde tråd

Vicepolitiinspektøren fortæller, at Københavns Politi efterforsker sagen med største alvorlighed og ser lige nu på, om der kan være sammenhænge mellem weekendens bilbrande.

- Vi ser efter den røde tråd i de her brande, men når man kigger på brandene hen over weekenden, så er der ikke noget entydigt, der peger på, at det er den samme person, som står bag.

- I den ene sag var vi så heldige at få et vidne, som så en løbe fra stedet, og der fik vi et sparsomt signalement, siger Dannie Rise til TV 2 Lorry.

Han oplyser videre, at politiet nu forsøger at stykke sporerne sammen til brikker i et større puslespil.

- Alle de oplysninger, som vi får, forsøger vi at stykke sammen. Nu har vi for eksempel et signalement ; personen så sådan ud, der blev løbet i en bestemt retning og så videre. Så nu ser vi på, hvad det kan give anledning til af videre efterforskning, siger han.

Klart, at borgere bliver utrygge

Ifølge politiet skal man dog slå koldt vand i blodet, hvis man som københavner frygter for, at bilen står for skud. Sandsynligheden er nemlig meget lille. Vicepolitiinspektøren påpeger også, at der ikke er nogen personer, som er kommet til skade ved brandene.

quote Det er klart, at man kan blive utryg af de her bilbrande

 

- Jeg synes, at man skal tage det stille og roligt, og ikke lade sig gribe af stemningen. Man skal fortsætte med dagligdagen som normalt - for sandsynligheden for, at ens bil bliver brændt, er meget lille.

Han anerkender dog, at borgere kan føle sig utrygge på grund af de mange brande.

- Det er klart, at man kan blive utryg af de her bilbrande. Hvis man bliver vækket af sirener om natten og så videre, så er det ikke mærkeligt, hvis man bliver utryg. Men vi gør, hvad vi kan for at finde de her mennesker og stille dem til ansvar for deres handlinger.

Ifølge Dannie Rise vil man blive sigtet for overtrædelse af lovens paragraf 180 eller 181, hvis man bliver anholdt for de systematiske bilbrande, hvilket giver maksimalt fængsel på livstid (§180) eller indtil seks års fængsel (§181).

 

Straffelovens paragraf 180 og 181

§180.
Sætter nogen ild til egen eller fremmed ejendom under sådanne omstændigheder, at han indser, at andres liv derved udsættes for overhængende fare, eller det sker med forsæt til at volde omfattende ødelæggelse af fremmed ejendom eller til at befordre oprør, plyndring eller anden sådan forstyrrelse af samfundsordenen, straffes han med fængsel indtil på livstid.

§181.
Forvolder nogen ellers ildebrand på fremmed ejendom, straffes han med fængsel indtil 6 år.

Kilde: Straffeloven

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik