Politi i København fjernede Kina-kritisk graffiti

Politiet kritiseres for at have hyret firma til at fjerne antikinesisk graffiti under præsidentbesøg i 2012.

De danske myndigheder gjorde tilsyneladende alt for, at Kinas præsident ikke skulle blive generet af demonstranter under sit statsbesøg i juni 2012.

Under præsident Hu Jintaos besøg hyrede Københavns Politi således rengøringsselskabet ISS til at fjerne Tibet-graffiti og kridttegninger, der udtrykte modstand mod Kinas undertrykkelse af det tibetanske folk.

Det oplyser Radio24syv.

Rengøringsfolk fra ISS skulle på under en halv time være i stand til at fjerne slogans fra mure og veje, så præsidenten aldrig fik dem at se.

Opgaven til ISS lød på at fjerne eller afvaske graffiti 'inden præsidentens ankomst' i forbindelse med hans rundtur i København.

Af en faktura sendt fra ISS til Københavns Politi, som Radio24syv kender indholdet af, fremgår det, at ISS har blandt andet fjernede graffiti ved Langelinje ved havnefronten.

For det arbejde modtog Københavns Politi en regning på 3029,60 kroner.

De nye oplysninger forstærker ifølge Radio24syv mistanken om, at Københavns Politi under det kinesiske statsbesøg, hvor der blev underskrevet handelskontrakter med Kina til en værdi af 18 milliarder kroner, gjorde sig store anstrengelser for at Kinas præsident ikke blev konfronteret med Kina-kritiske demonstranter.

Oplysningerne vækker forargelse hos begge sider af Folketinget.

- Politiet er gået til vældig store yderligheder for at forhindre, at den kinesiske præsident skulle møde kritik, og jeg synes, det er helt vanvittigt, at vi har givet køb på noget meget grundlæggende i vores demokrati, siger Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, til Radio24syv.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, det er rystende, at Københavns Politi har betalt ISS for at fjerne antikinesiske kridttegninger.

- Politiet skal sørge for lov og orden, - ikke lave meningscensur, og det er stærkt forargeligt, at politiet på den måde engagerer sig i det her, siger Søren Espersen.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

def_thumb,50_percent

playLighunde leder efter Maria From i fjord

brand i ishøj gildbroevej

play36 boliger ødelagt efter brand i etageejendom: 91 beboere skal genhuses

Mobiltelefon, opkald

Efter flere falske politi-opkald: Opfordrer borgere til at passe på

brand ishøj

Beboer løsladt efter voldsom brand i Ishøj

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere