Politi i fuld galop: ”Vi får 20 heste, men vi mangler opstaldning”

Rytterisektionen skal vokse fra 5 til 20 heste, og derfor mangler politiet nu opstaldning.

Lyden af klikkende hove mod fliserne vil blive en mere almindelig lyd i bybilledet for fremtiden. For det ridende politi er på vej tilbage i fuld galop.

For Dansk Politi er nemlig i færd med at anskaffe 20 politiheste, der blandt andet skal være med til at skabe tryghed. Politiet har siden 2018 og til nu anskaffet fem heste, alle fra danske stalde.

quote Det er sjovt at være med til at implementere et nyt redskab i dansk politi

John Jensen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet

- Vi begyndte at lede efter heste sidste år ude i Europa, men vi er endt med at købe fem heste fra danske stalde. Vi fandt dem og købte dem hjem en af gangen, siger vicepolitiinspektør i Rigspolitiet og leder af arbejdsgruppen for implementering af politihestene, John Jensen, og fortsætter:

- Det er en super spændende opgave, vi står overfor. Det er sjovt at være med til at implementere et nyt redskab i dansk politi.

De fem, snart tyve heste tilhører ifølge John Jensen Dansk Politi. Selvom hestene opstaldes i København og er forankret i Københavns Politi, skal hestene både til Jylland, Fyn og Bornholm. Det er ifølge John Jensen vigtigt for Rigspolitiet, at hestene rekvireres til andre politikredse, så de også bliver brugt uden for København.

Politiets ryttersektion blev i 2012 nedlagt, men i december 2017 blev regeringen og Dansk Folkeparti enige om at afsætte otte millioner kroner på finansloven i 2018 til at genetablere ryttersektionen. Det er denne opgave Rigspolitiet nu er i gang med at føre ud i livet.   

Der er ikke plads til politihestene

Det er alt sammen meget godt, men der er et enkelt problem.

Den nuværende opstaldning, som politiet benytter til deres heste på Amager, er ikke stor nok. Der er nemlig kun plads til seks heste i den stald, og med kun én ledig staldboks tilbage, skal politiet altså handle hurtigt, inden de sidste 15 heste opkøbes.

quote Vores håb er, at vi kan finde alt det her i nærheden af Storkøbenhavn

John Jensen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet

Så på fredag sender politiet opstaldningen af deres 20 heste i udbud. De leder nemlig efter et sted, der kan huse alle deres 20 heste samt tilbyde faciliteter, der sikrer, at man på professionel vis kan træne og udvikle hestene. Og så skal opstaldningen selvfølgelig have en god beliggenhed.

- Vi skal finde et sted, der kan tilbyde 20 bokse, ridehal, ridebaner, nødvendige græsarealer, saddelrum og nødvendige faciliteter til rytter. Vores håb er desuden, at vi kan finde alt det her i nærheden af Storkøbenhavn. Københavns Politi står nemlig personalemæssigt for hestene og mange af hestenes opgaver vil være i København, siger John Jensen.

Det er endnu ikke fastlagt, hvornår alle de 20 heste er anskaffet, da hestene udvælges enkeltvist og løbende. Men John Jensen går efter, at de sidste 15 heste opkøbes så hurtigt som muligt.

quote politiheste giver både PR og synlighed, men de har også en praktisk effekt

John Jensen, vicepolitiinspektør i Rigspolitiet

Og for ikke at løbe tør for plads, håber John Jensen på, at kontrakten på opstaldningen kan underskrives den 28. maj.

Hvorfor politiheste?

Hvorfor genetablere en sektion, der blev nedlagt for kun syv år siden? Det har John Jensen et godt bud på.

- For det første så sidder hest og rytter højt i forhold til andre mennesker, der færdes på gaden. Derfor har de et rigtig godt overblik. En hest er desuden god til at skabe plads i forsamlinger. Og så skal vi på ingen måde underkende, at rytter på hest er et flot syn, der tilfører noget til bybilledet. Så politiheste giver både PR og synlighed, men de har også en praktisk effekt, siger John Jensen.  

Hos Rigspolitiet henter man inspiration fra bl.a. Holland og England i forhold til implementering og brug af politiheste. I Holland og England har man nemlig stor succes med det ridende politi.

Desuden indgår Danmark i et nordisk samarbejde med Norge, Sverige og Finland om politihestene – ligesom Danmark gør på andre beredskabsmæssige områder.

Planen er ifølge John Jensen, at politihestene primært skal bruges til officielle begivenheder som dronningens sommertogt, åbning af folketinget, statsbesøg osv. Desuden skal politiheste og ryttere være tilstede i turistområder og indgå i tryghedsskabende indsatser. Politihestene skal desuden bruges sammen med Gardehusaren ved særlige lejligheder.

Ryttere og heste

Både heste og ryttere er nøje udvalgt.

For at komme i betragtning til at blive en del af det ridende politi skal man ansøge stillingen som politirytter. Ansøgerne kommer til en rideprøve hos Gardehusaren, og her vil der være repræsentanter fra Politiforbundet, Dansk Politi og Gardehusaren. Dem, som består rideprøven, havner i en pulje. Herfra udvælges dem, der skal uddannes til politirytter.  

Her ses to af politiets nye heste. Til venstre ses politirytter Irene Møller, mens hesten til højre rides af Rikke Vesterlyng. Selvom hestene her ses på gaden er de fortsat under uddannelse.
Her ses to af politiets nye heste. Til venstre ses politirytter Irene Møller, mens hesten til højre rides af Rikke Vesterlyng. Selvom hestene her ses på gaden er de fortsat under uddannelse.
Foto: TV 2 Kosmopol

De udvalgte uddannes indledende gennem et fire ugers intensivt kursus, derefter foregår resten af oplæringen på hesteryggen ude på gaderne.

Hestene er typisk af racen Oldenborger eller Dansk Varmblod, og de er typisk mellem fire og otte år, når de opkøbes. Hestene optrænes af en rytter og en berider på forskellige områder.

- De skal først og fremmest optrænes muskelmæssigt til at kunne bære en rytter i længere tid af gangen. Så trænes hesten i dressur, så den er nemmere at manøvrere, og den tilvænnes støj, musik og store menneskemængder, forklarer John Jensen. 

Hestene får altså både fysisk og miljømæssig træning.

Ligger du inde med de helt rigtige opstaldningsmuligheder, kan du også give politiet et bud, når deres opstaldning går i udbud i løbet af fredag.

Her er nogle af politiets nye politiheste.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik