Politi bortviser hjemløse: Vi er glade for ny lov

En video viser Københavns Politi bede hjemløse fra Christianshavns Torv om at flytte sig.

En lovændring fra 1. april i år har givet byens betjente øgede beføjelser til at slå ned på hjemløse i det offentlige rum. 

På steder, hvortil der er almindelig adgang, er det forbudt at etablere og opholde sig i lejre, som er egnede til at skabe utryghed i nærområdet, hedder det sig, og derfor kan politiet nu i vidt omfang bede grupper af hjemløse flytte sine ting.

Stramningen er et af regeringens tiltag for at gøre livet surt for udenlandske hjemløse, men også danske hjemløse mærker det øgede fokus. 

Delte meninger om bortvisning

En video fra Christianshavns Torv viser betjente, der beder en større gruppe af hjemløse flytte sig fra stedet. 

Gruppen har slået telte op på pladsen, og afholder, hvad de kalder en demo, hvor forbipasserende kan give forskellige gaver, der kan bruges til at slå lejr. 

Videoen har mere end 22.000 visninger på Facebook, og mange danskere har kommenteret på optagelserne. 

Flere skriver, at de hjemløse skal tale ordentligt til politiet, holde op med at lave postyr, og at de provokerer betjentene unødvendigt. Der er dog også flere, der synes, det er en uretfærdig behandling af de udsatte. 

Samtale mellem betjent og hjemløs

Betjent: I kan ikke opholde jer her længere. I skal videre. 

Hjemløs: Hvor skal vi køre hen - hjem?

Betjent: Nej, I skal bare forlade stedet. 

Hjemløs: På hvilket grundlag?

Betjent:  Forstyrrelse af den offentlige ro. 

(Utydelig samtale, hvor betjent blandt andet henviser til nye paragraffer)

Betjent: Grunden til, at I skal væk herfra, er, at vi har fået gentagne klager over, at I er generende. Det, der sker nu, er, at I bliver bortvist, og så kan I gå et andet sted hen. Og så opføre jer pænt derover.

Vi er glade for loven

Den 22. april oplyste Københavns Politi i en mail til P4 København, at den nye "hjemløse-lov" ikke var taget i brug, fordi man afventede, hvordan reglerne skulle tolkes. 

Sidenhen har man dog ryddet flere lejre med hjemløse i hovedstaden. 

Af en pressemeddelelse fra Københavns Politi fremgår det, man har anholdt 22 rumænere i området omkring Ørstedsparken, Sankt Johannes kirken og Vor Frue kirke i København.

Og Københavns Politi oplyser da også på baggrund af den omtalte video til TV 2 Lorry, at man flittigt bruger den nye paragraf. 

- Vi bruger den. Og vi er glade for den, lyder det fra pressetalsmanden. 

Loven blev jo vedtaget, fordi man ville gøre livet surt for udenlandske hjemløse. Benytter I den også overfor danske hjemløse?

- Ja. Vi gradbøjer ikke lovgivninger efter religion og etnicitet. Det ville formentlig blive en sag for menneskerettighedsdomstolen. Vores love gælder alle. 

Borgere opfordres til at anmelde hjemløse

Vicepolitiinspektør Jacob Søndergaard fra udlændingekontrolsektionen i Københavns Politi har i forbindelse med anholdelserne på Vesterbro udtalt til TV 2 Lorry, at man vil fortsætte med at rydde lejre året ud. 

- Vi har netop fra et stort flertal i Folketinget fået nye værktøjer, som gør det lettere for os at gøre det så uattraktivt som muligt for disse hjemløse at slå lejr og skabe utryghed og uhumske forhold rundt om i byen, sagde han.

- Vi vil stadig opfordre borgerne til at anmelde disse lejre til os, hvis de skaber utryghed i et område.

Stramninger

1. april fik politiet øgede beføjelser til at slå ned på hjemløse. Man kan nu opløse og forbyde hjemløselejre ud fra begrundelsen, at de skaber utryghed i nærområdet. Og give en bøde, hvis forbudet ikke overholdes. 

14. juni hastebehandlede Folketinget endnu et lovforslag om at skærpe straffen for, hvad der kaldes utryghedsskabende tiggeri. Lovforslaget fordobler straffen for bestemte typer tiggeri og gør samtidig straffen ubetinget, hvilket svarer til 14 dages ubetinget fængsel.

Se video fra Christianshavns Torv her:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik