Plejehjem mangler læger

De ældre kan blive mere raske, hvis de jævnligt kommer til lægen. I flere kommuner er det dog svært at få læger til at blive plejehjemslæge.

Det kan betyde færre indlæggelser og reducere brugen af medicin, hvis et plejehjem har en læge fast tilknyttet, der kan tilse de ældre en gang om ugen.

Men en del kommuner har svært ved at få lægerne med på ideen, fortæller DR P4 København.

Kommunerne blev ellers tilbage i 2016 opfordret til at indfase ordningen, hvor en praktiserende læge fra nærområdet bliver tilknyttet fast til et af kommunens plejecentre, og kommunerne vil også gerne, men de kan ikke få besat stillingerne.

Det viser en rundringning, DR P4 København har lavet til de kommuner i hovedstadsområdet, hvor der mangler læger. I den fortæller Hillerød, Gladsaxe og Hvidovre, at de endnu ikke har fast tilknyttede læger på alle deres plejecentre.

Lægerne er for pressede

En af de kommuner, som har svært ved at få lægerne til at søge stillingen som plejehjemslæge, er Hillerød. Her har man indført ordningen på to ud af kommunens seks plejecentre.

Men der er ikke nogen, der søger de sidste stillinger, siger Christina Thorholm (Rad. Venstre), der er formand for kommunens sundhedsudvalg til DR P4 København:

- Vores læger er pressede på opgaver, og det gør nok, at de ikke kan overskue at få lige netop dén type opgave oveni, forklarer hun. 

FAKTA

I 2016 indgik KL, Danske Regioner og Staten en aftale med Praktiserende Lægers Organisation om gradvist at implementere ordningen, hvor praktiserende læger bliver fast tilknyttet et plejecenter i nærområdet.
Ordningen er finansieret af satspuljemidler, og efter planen skal den omfatte samtlige plejecentre ved udgangen af 2019.

Og det ærgrer hende, for kommunen har gode erfaringer fra de to plejecentre med faste læger:

- Mængden af medicin er reduceret, og samarbejdet mellem læger og plejepersonale er blevet forbedret. Det hører vi fra begge parter, siger Christina Thorholm.

Kommunerne skal tage en snak med lægerne

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation Hovedstaden (PLO), Karin Zimmer, er enig i, at grunden til de manglende plejehjemslæger er mangel på tid og overskud. Og så tilføjer hun manglende lyst til at få en masse nye patienter på listen over ulemper: 

- Hvis man allerede er glad og tilfreds med at tilse de patienter, man har haft i mange år, så er det ikke sikkert, at det er noget, man vil sige farvel til, siger Karin Zimmer.

På plejehjem, hvor der ikke er tilknyttet en eller flere faste læger, beholder den enkelte beboer i stedet sin egen læge.

- Det betyder jo, at man bruger rigtig meget tid på at køre ud til flere forskellige plejehjem, forklarer Karin Zimmer, der udover at være formand for PLO Hovedstaden også er praktiserende læge i Hørsholm.

Hun mener, at der brug for at kommunerne gør det mere attraktivt for lægerne at blive fast tilknyttet et plejehjem.

- Man kunne tage en snak med lægerne i kommunen om, hvad der skal til, for at de vil begynde at søge de her stillinger, siger Karin Zimmer til DR P4 København.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik