Plejefamilier efterlyses til uledsagede flygtningebørn

I maj måned kommer de første uledsagede flygtningebørn til København. Men der mangler plejefamilier til børnene, siger kommunen, som nu efterlyser hjertevarme voksne.

Københavns Kommune skal modtage i alt 335 flygtninge. Sådan lød udmeldingen fra Regeringen og Udlændingestyrelsen, da flygningekvoterne for 2016 blev vedtaget.

Ud af de 335 flygtninge, som kommunen skal modtage, er 26 uledsagede flygtningebørn, uden hverken familie eller venner til at tage sig af dem.

I Københavns Kommune er jagten på børnenes nye familier nu gået ind, men det er ikke let. Der mangler plejefamilier i kommunen i forvejen, og derfor er der ingen udsigt til en ny familie for de 26 børn - endnu.

Ifølge Tommy Petersen (Rad. V.), som er medlem af Børne- og Ungeudvalget i Københavns Borgerrepræsentation, ser kommunen helst, at der snart melder sig flere plejefamilier på banen.

- Børnene kommer i døgninstitutioner, hvis der ikke kommer plejefamilier, siger Tommy Petersen, der helst ser 26 velkvalificerede familier, som potentielle plejefamilier.

- Jeg sidder selv i det udvalg, hvor vi behandler tvangsfjernelser af børn, og derfor ved jeg også, hvor vigtigt det her er. Jeg vil helt klart anbefale, at det er professionelle plejefamilier, som kan løfte opgaven. Vi ved, at børn, som måske har har lidt psykisk overlast, har traumer og andre forfærdelige ting, har brug for trygge rammer. Og de trygge rammer kan de få i en familie.

Politikeren fra Københavns Borgerrepræsentation siger desuden, at de døgnintitutionspladser, som Københavns Kommune råder over, er begrænsede, og men at situationen skal kunne løses, i fald flygtningebørnene ikke kan få en plejefamilie.

- Vi ved også erfaringsmæssigt, fra børn som har haft en barsk barndom, at de klarer sig bedre i livet, hvis de kommer i plejefamilie, frem for at blive institutionsbørn. Det handler om at give dem de bedst mulige vilkår, siger Tommy Petersen.

Hvilke kvalifikationer skal man så have, hvis man gerne vil være plejefamilie for et uledsaget flygtningebarn?

 

- Det handler først og fremmest om at man som familie har tid og lyst til at hjælpe de her børn. Det handler om at man kan rumme og støtte, give kærlighed og så videre til de her børn, som kommer til at få en ret svær tid, hvor de skal lære sprog, samfund, venner og så videre at kende, siger politikeren og tilføjer:

- Derudover er det super, hvis man har kendskab til integrationsområdet og har arbejdet med børn før.

Københavns Kommune vedtog i marts den såkaldte 'Modtagepakke' - en helhedsorienteret indsats for de flygtninge, der kommer til København - på 44 millioner kroner.

Det er blandt de mange millioner, at indsatsen til de uledsagede flygtningebørn skal findes. Og budgettet er der styr på, lyder det fra Tommy Petersen.

- Der er også afsat flere millioner til enten plejefamilier eller døgninsitutioner. Det kommer til at fungere på samme måde, som når børn bliver tvangsfjernet. Det er socialforvaltningen, som kommer til at tage sig af de uledsagede børn.

 

Hvis man er interesseret i at blive plejefamilie til et udledsaget flygtningebarn, kan man henvende sig til Center for Familiepleje i Københavns Kommune. Og opfordringen fra Tommy Petersen er klar:

- Det handler om at få skabt en bevidsthed omkring det her. Der vil være en stor del af de her børn, som har set en masse ting, som børn ikke skal opleve. Derfor skal vi give de her børn den bedst mulige nye begyndelse.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik