Plante kan slå en hest ihjel - men er sommerfuglenes ven

Engbrændbæger er så giftig, at den kan dræbe heste, men den er samtidigt en kilde til liv for bier og sommerfugle. Skal den bevares eller bekæmpes?

Planten Engbrændbæger står langt ind i september måned på brakmarker og græsningsarealer med sine gule kurvblomster og ser egentlig ret tilforladelig ud. Men den har så kraftige giftstoffer, at den kan sætte en hests lever ud af funktion. Det fortæller naturformidler fra Naturen Nu Philip Hahn-Petersen i denne uges videodagbog fra naturen, som kan ses øverst i artiklen.

Heldigvis holder hestene sig helt naturligt fra at spise af planten, hvis de støder på den i folden eller i naturen.

- Problemet opstår kun hvis Engbrændbæger kommer i høet. Så kan hestene ikke længere dufte og smage forskel på den fra de øvrige planter, og så kan de komme til at indtage den, fortæller Philip Hahn-Petersen.

I følge naturformidleren skal en voksen hest dog spise ca. 20 kilo af planten for få en akut dødelig forgiftning. Men hvis den spiser planten over en længere periode, selv i små mængder, så kan det være så skadeligt for leveren, at hesten ikke står til at redde. Det er årsagen til at nogle hesteejere helst ser at Engbrændbæger bliver bekæmpet i den danske natur.

Men der er også dem, der ikke kan undvære planten. Mange arter af vilde bier og sommerfugle får vigtig næring fra den i form af pollen og nektar, på en tid hvor det ellers kniber med mængden af blomster i det danske landskab.

Sommerfuglen Blodplet har endda specialiseret sig i at udnytte plantens gift til sit eget forsvar. Blodplets larver spiser kun Engbrændbæger, og det gør dem særdeles giftige. Larverne bærer advarselsfarverne gul og sort, for at signalere overfor rovdyr, at de er en dødbringende mundfuld.

Philip Hahn-Petersen fortæller også, at den voksne Blodplet sommerfugl også er giftig og derfor kan tillade sig at flyve dovent omkring uden at bekymre sig synderligt om rovdyr.

Der er altså tale om en plante der er dødsensfarlig for nogle og giver liv til andre. Det er derfor også til diskussion om planten skal have plads i naturen. Philip Hahn-Petersen er som stor tilhænger af biodiversitet og vild natur ikke selv i tvivl. Planten hører til i den danske natur og skal have lov til at være her, men vi skal samtidig være påpasselige, så planten aldrig ender i hø til heste.

Naturen Nu er din digitale adgang til naturen. På ugentlig basis laver Philip Hahn-Petersen videodagbøger fra det grønne. Naturen Nu er resultatet af et samarbejde mellem Verdens Skove og TV 2 Lorry. Projektet er støttet af 15. juni Fonden og har til formål at formidle viden og ikke mindst få flere til at tage ud i naturen.

Du kan frit se alle videodagbøger her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik