Pindsvineunger er næppe i nød - men det er der mange, der tror

Dyrenes Beskyttelse har modtaget årets første opkald om pindsvineunger, der virker til at være efterladte. Men det er sjældent tilfældet, at de er i nød.

Normalt er august og september højsæson for pindesvineunger, og det giver som regel travlhed hos Dyrenes Beskyttelses vagtcentral 1812.

Her modtager man dagligt opkald fra bekymrede borgere, som mener at have reddet en pindsvineunge i nød. 

Som noget helt atypisk er Dyrenes Beskyttelse dog allerede nu begyndt at modtage de første henvendelser om pindsvineunger, der virker til at være efterladte. Det oplyser dyreværnsorganisationen til TV 2 Lorry.

Det er dog sjældent tilfældet, at pindsvineungerne er i nød, og hvis mennesker allerede har samlet ungen op, kan det gøre mere skade end gavn.

- Vi modtager hvert år enormt mange opkald om pindsvineunger, og det er selvfølgelig altid en god ting, når mennesker bekymrer sig om dyrene. Men det er slet ikke sikkert, at pindsvineungen er i nød, og hvis den bliver samlet op, udsætter man den for en unødvendig stressfaktor, som kan have store konsekvenser for dyret, siger Camilla Jensen, Teamchef i Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812.

Ifølge Camilla Jensen forlader pindsvineunger allerede deres mor, når de er omkring seks uger gamle og kun vejer cirka 200 gram.

Her er tegnene på, om en unge er i nød

Hvis man mener at have set en pindsvineunge i nød, er der en række tegn, der kan be- eller afkræfte, om ungen har brug for hjælp.

Tidspunkt på dagen, ungens størrelse og dens opførsel er således relevante tegn på, om pindsvineungen er i nød.

- Er ungen for eksempel på størrelse med en tennisbold, betegnes den ikke som forladt, da den her er stor nok til at kunne klare sig selv. Er den derimod nøgen eller på størrelse med en golfkugle og fundet aktiv i dagslys, har den højst sandsynligt brug for hjælp, siger Camilla Jensen.

Pindsvineunger forlader allerede deres mor, når de er omkring seks uger gamle og kun vejer cirka 200 gram.
Pindsvineunger forlader allerede deres mor, når de er omkring seks uger gamle og kun vejer cirka 200 gram.
Foto: Kim Haugaard - Ritzau Scanpix

Hvis ungen virker livlig og vågen, kan det skyldes, at haveejere har fået blottet eller ødelagt pindsvinets rede ved at flytte paller, brændestakke eller kvasbunker. Er det tilfældet, skal man straks forsigtigt lægge redemateriale og andet beskyttelse henover rede og unger og forlade stedet. Hold hunden inde, og giv pindsvinemor god tid til at flytte ungerne i sikkerhed. 

Finder man derimod en kold og passiv unge, der ligger frit fremme midt på dagen, er den formentlig forladt og i nød. Tag den dog ikke op, men ring 1812 for vejledning.

Sidste år modtog Dyrenes Beskyttelses i alt 300 opkald om pindsvineunger i nød. Alle henvendelser var i august, september og oktober.

Mere end en tredjedel af alle henvendelserne kom fra borgere i Region Hovedstaden.     ​

Her ses en statistik fra Dyrenes Beskyttelse over sidste års antal henvendelser om pindsvineunger i nød.
Her ses en statistik fra Dyrenes Beskyttelse over sidste års antal henvendelser om pindsvineunger i nød.
Foto: Dyrenes Beskyttelse

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Flue inficeret med ny opdaget svamp

Ukendte svampe opdaget i Nordsjælland og på Amager - æder levende fluer indefra

Eleverne i 1.b på Engelsborgskolen i Lyngby har været så dygtige til at udforske de små dyr i den nære natur, at de tirsdag vandt førstepræmien i den landsdækkende Mikroforskerkonkurrence 2020.

Skoleklasse fra Lyngby er landets bedste mikroforskere

Shelterplads udsat for hærværk

playFriske spor fra knallerter: Populære shelterpladser udsat for hærværk

default_thumb

playMose dækket af lerduer og haglskåle stod i forfald - nu hersker naturen igen

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere