Piger i trøjen: Fordobling af kvinder hos Livgarden

Unge kvinder er vilde med at komme i trøjen. Forsvaret oplever stor interesse landet over.

På garderkasernen i Høvelte i Nordsjælland oplever de en stigende interesse for livet som soldat, og i år er antallet af kvinder i værnepligten steget markant.

I 2018 var kun seks kvinder blandt de 300 nye rekrutter, men i år er tallet helt oppe på 20 ud af 391. Det svarer næsten til en fordobling.

Og den tiltagende interesse fra kvinderne er noget, de er glade for i Høvelte.

- Vi ser, at det har en positiv effekt på de mandlige rekrutter, når der pludselig bor kvinder på stuerne også. Der kommer simpelthen en bedre omgangstone, siger Thomas Reimann, der er presseofficer i Livgarden, til TV 2 Lorry.

Mere modne end mændene

Kønnet er dog uden betydning i forhold til rekruttering, hvor det ifølge presseofficeren handler om at finde de bedste til jobbet.

Kvinderne møder velforberedte op på kasernerne.
Kvinderne møder velforberedte op på kasernerne.
Foto: Malte Kristiansen - Ritzau & Scanpix

For kvinder og mænd skal kunne løse de samme opgaver og udfylde de samme funktioner, når de er i Forsvaret.

- I Livgarden skal vi udfylde operative beskyttelsesopgaver både for de kongelige og for politiet, så det er vigtigt, at de, der kommer i gennem basisuddannelsen, alle er klar til at udfylde den rolle, siger Thomas Reimann.

I Danmark er der ikke værnepligt for kvinder, men de har mulighed for at melde sig selv frivilligt, og det er der altså flere og flere, der gør.

- Man kan mærke på kvinderne, at de generelt er mere modne end deres mandlige kollegaer. De kommer velforberedte både fysisk og mentalt. Det er ikke alle drengene, der gør det, siger Thomas Reimann.

Her fjerde er kvinde

Selvom fremgangen i antallet af kvinder i Livgardensværnepligt er markant, så går det endnu bedre andre steder i Forsvaret.

For den stigende interesse blandt kvinderne er en generel tendens rundt på landets kaserner.

- Vi er rigtigt glade for, at så mange unge kvinder har valgt at starte værnepligtsuddannelsen på kasernen i Høvelte her i august. Det bekræfter en stigende interesse blandt kvinder, hvor vi de seneste to år har set en stigning på landsplan fra 17 til nu omkring 23 procent, siger Peter Gutfeld, der er Chef for Værnepligts- og Rekrutteringsafdelingen.

Andel af fremmødte kvinder på værnepligtsuddannelserne på landsplan

  • 2017 - 17,3 procent
  • 2018 - 16,8 procent
  • 2019 - 24,4 procent
  • Status pr. 1. juli 2019

Kilde: Forsvaret

Livgarden har ellers sidste år ændret på deres krav til minimums højde, så kvindelige rekrutter ikke længere behøver være 175 centimeter høje, men blot 169 centimeter.

- Vi ved ikke, hvorfor der ikke er flere, der melder sig, men jeg tror, at vi vil se tallene gå op af de næste par hold, når effekten af tiltag som højdekravene begynder at slå til, siger Thomas Reimann.

Det kan måske også skyldes, at værnepligten er otte måneder ved Livgarden, hvor den mange andre steder kun er fire.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik