Pia Kjærsgaard vil tage baby-debat op i præsidiet

Der er stor uenighed, om det er okay at tage en baby med i folketingssalen, efter Mette Abildgaards datter i går blev sendt ud.

Spørgsmålet om, hvorvidt politikerne må tage børn med ind i Folketingssalen, skal tages op i præsidiet.

Det siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, efter hun tirsdag sendte De Konservatives gruppeformand, Mette Abildgaards, fem måneder gamle datter ud af salen.

Udvisningen, som folketingssekretæren eksekverede, er siden blevet debatteret, rost og kritiseret fra flere sider. Blandt andet har Enhedslistens Christian Juhl, der er næstformand i Folketingets Præsidium, og som også af og til sidder i formandsstolen i salen, forklaret, at han ikke ville have sendt barnet ud.

Video af den omtalte episode.

I 2014 havde Venstres Ellen Trane Nørby sin baby med i Folketingssalen, og det samme havde Liberal Alliances Laura Lindahl i 2016.

Og på grund af de tidligere tilfælde vil Pia Kjærsgaard nu diskutere emnet i Folketingets ledelse.

- Jeg kan forstå, at der i 2014 og i 2016 har været babyer i Folketingssalen. Det har jeg ikke været vidne om, og jeg har ikke siddet i Formandsstolen. Det er selvfølgelig noget, jeg vil tage op i præsidiet, fordi vi ikke kan have, at vi har forskellige opfattelser til en forretningsorden, som i øvrigt er ret tydelig, siger hun.

- Babyer og hunde duer simpelthen ikke

Adfærden i folketingssalen bliver reguleret af Folketingets forretningsorden. I den står der, at det er formandens opgave, at ”Folketingets arbejde tilrettelægges og afvikles på en forsvarlig måde.” Det er op til formanden at tolke, hvordan den forsvarlige måde skal forstås.

Pia Kjærsgaard siger, at ”babyer, hunde og hvad man kan finde på, duer simpelthen ikke.”

- Folketingssalen er for folketingsmedlemmer. Det står faktisk højt og tydeligt på døren. Sådan er det, og det er selvfølgelig, fordi vi sidder og vedtager landets love og skal sætte os godt ind i stoffet, siger Pia Kjærsgaard. 

Men det kan man godt, selvom man skulle komme i en situation, hvor man tager sit barn med i folketingssalen, mener Laura Lindahl.

Hun siger, at Pia Kjærsgaard burde have mere tillid til, at politikerne tager deres arbejde alvorligt og til at vurdere, om det er hensigtsmæssigt at tage et barn med ind i salen.

Men ”jeg overholder de regler, der er gældende i dag, og det synes jeg, vi alle sammen er forpligtet til,” siger Pia Kjærsgaard.

- Det duer ikke, at der sidder en baby med en sut i munden, og hvor det meste af interessen, hvilket jeg godt kan forstå, kommer til at dreje sig om den baby. Det skal det ikke. Det er uhørt, at man finder på sådan et påhit, siger Pia Kjærsgaard.

Efterlyser mere forståelse

Det var, efter Mette Abildgaard skrev om episoden på sin Facebook-side, at debatten begyndte.

- “Du er uønsket med dit barn i folketingssalen!” - sådan lød beskeden i dag til Esther Marie og jeg fra Folketingets formand Pia Kjærsgaard, skrev hun.

Sidenhen beskrev først de danske medier og senere de udenlandske som engelske The Guardian og CNN, hvordan Folketingets formand havde sendt et folketingsmedlems baby ud af salen.

Mette Abildgaard uddybede over for TV 2, at hun ikke havde forventet, at det ville blive et stort problem, at hun tog barnet med. Derfor efterlyser hun lidt mere forståelse for, at familie-logistikken nogle gange kan ramle, hvilket ifølge hende var grunden til, at hendes datter var med i salen tirsdag.

- Nogle gange må vi også godt bare være mennesker, sagde Mette Abildgaard tirsdag.

 

Pia Kjærsgaard tweetede, at ”små sager bliver store i denne tid,” og om den opmærksom, sagen har fået, siger hun til TV 2, at ”det er lige før, tredje verdenskrig er brudt ud.”


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik