Peter er Danmarks eneste modermælks-chauffør

Peter Warlund fra Hvidovre kører med mælk, men ikke den slags, vi køber i butikkerne. Mælken, som han indsamler, skal hjælpe for tidligt fødte børn.

Hver dag sætter Peter Warlund sig i sin varevogn på Hvidovre Hospital og kører land og rige rundt - med den sjældne arbejdsbeskrivelse: Modermælkschauffør.

- Folk synes, at det er en god ting, at man hjælper nogle små børn, der har nogle udfordringer i starten af livet. Og så er der selvfølgelig nogle kammerater, der er lidt halvflabede, siger Peter Warlund med et smil.

quote Vi havde én, der leverede 500 liter på 14 måneder. Og vi har faktisk en i øjeblikket, der leverer to liter om dagen.

Peter Warlund, Modermælkschauffør

Mælkemanden kører hvert år over 30.000 kilometer for at hente nybagte mødres overskudsmælk, der senere skal komme syge og for tidligt fødte til gavn. Årligt bliver det til omkring 2500 liter - og nogle af mødrene leverer i den grad varen.

- Vi havde én, der leverede 500 liter på 14 måneder. Og vi har faktisk en i øjeblikket, der leverer to liter om dagen, fortæller Peter Warlund.

Ikke for pengenes skyld

En af dem, der har valgt at donere sin brystmælk til Hvidovre Hospital er Lisa Rasmussen fra Glostrup, der er mor til halvanden måned gamle Oliver.

- Han blev født knap 7 uger for tidligt, og vi havde selv brug for det. Så jeg synes, at det er en rigtig god mulighed for at hjælpe andre, som står i samme situation, som vi gjorde.

quote Min søn blev født knap 7 uger for tidligt, og vi havde selv brug for det. Så jeg synes, at det er en rigtig god mulighed for at hjælpe andre, som står i samme situation, som vi gjorde.

Lisa Rasmussen, Modermælksdonor

Donorerne har alle været igennem en samtale og fået testet deres modermælk. De får knap 200 kroner pr. liter modermælk, men det er bestemt ikke pengene, der trækker for Lisa Rasmussen.

- Jeg blev faktisk overrasket over, da jeg var til den samtale, at man ville få penge for det, for jeg tænker, at det er overhovedet ikke det, der er incitamentet til at gøre det. Det er for at gøre noget godt for andre, som står i en situation, som er rigtig svær, fortæller Lisa Rasmussen.

Peter Warlund har kørt modermælkebilen i halvandet år, og han har stor respekt for det arbejde, som kvinderne gør for at hjælpe andre.

- Det er meget krævende og specielt for dem, der leverer rigtig meget. Det kommer man ikke sovende til.

På Kvindemælkscentralen på Hvidovre Hospital bliver mælken analyseret, behandlet og nedfrosset. Derefter bliver det sendt ud til hospitaler i hele landet, men også på Færøerne, i Island og på Grønland.

- Så der er mange mennesker, små babyer, der får glæde af vores mælk, konstaterer Peter Warlund.

Danmarksrekorden i donation af modermælk indehaves af en kvinde fra Kalundborg, som i 80'erne donerede hele 4.308 liter mælk over fire år - med en kontant fortjeneste på 460.000 kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik