Perspektiv: Mayaindianere og dansk Indiana Jones

Hør om det tætteste vi kommer en dansk Indiana Jones, og de maya-indianere han udforskede. I ny udgave af vidensprogrammet Perspektiv på tv2lorry.dk og Lorry+

Fra 1500 f.Kr. og frem til cirka år 900 opbyggede mayakulturen en række højt udviklede bystater med enorme pyramider, avanceret landbrug, boldbaner og et skriftsprog, som forskerne først fornylig har dechifreret.

Mayaforskerne Jesper Nielsen og Christophe Helmke fra Københavns Universitet fortæller i denne udgave af Perspektiv om de fascinerende mayaer, som arkæologer og sprogforskere stadig arbejder på at forstå.

Se Perspektiv om maya-indianere og den danske Indiana Jones, Frans Blom  

Frans Blom blev dansk Indiana Jones

Forskerne fortæller også om den unge danske opdagelsesrejsende Frans Blom. Han blev i 1920’erne som en dansk Indiana Jones sendt til Mexico på en enkeltbillet af sin velhavende familie, så han kunne lære at klare sig selv. 

Frans Blom startede som en slags oliespejder for et amerikansk selskab og opdagede i sin søgen efter olie spor efter den rige mayakultur. Uden nogen formel uddannelse blev han mayaforsker og leder af en udgravning i Mexico og senere leder af et amerikansk universitets mellemamerikanske afdeling.

Hans fotografier og afstøbninger af mayagenstande er stadig vigtige kilder for forskerne. På Nationalmuseets arkiver i Brede forskes der bl.a. i hans afstøbninger af relieffer fra en kongegrav.

quote Frans Blom startede som en slags oliespejder for et amerikansk selskab og opdagede i sin søgen efter olie spor efter den rige mayakultur.

 

Unik forskning på Kbh. Universitet

Jesper Nielsen og Christoph Helmke underviser til daglig på uddannelsen Indianske sprog og kulturer, som er den eneste af sin slags i Europa.

Her studerer man højkulturer som mayaerne, aztekerne og olmekerne, som indtil spaniernes ankomst i 1519 var dominerende i Mesoamerika. Et område der strakte sig fra store dele af det nuværende Mexico, hele Guatemala og Belize, det vestlige Honduras, El Salvador og til dele af Nicaragua og Costa Rica. 

Selv om mayacivilisationerne gik til grunde omkring år 900, er mayaerne ikke uddøde. Der lever stadig omkring fem millioner mayaer i Mexico, Belize, Honduras og Guatemala, og de taler et mayasprog.

Programmet Perspektiv produceres i samarbejde med Københavns Universitets Humanistiske Fakultet. Se det her


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik