Pensionsformuer er størst omkring københavn

Danskernes stigende pensionsformuer bidrager til at øge uligheden mellem by og land. Det viser en ny undersøgelse fra KORA.

3.800 mia. kroner. Så svimlende stor var danskernes samlede pensionsformue i slutningen af 2014. Det svarer til, at hver eneste dansker over 24 år har sparet næsten 1 mio. kroner op til pensionen. Men formuerne er meget skævt fordelt imellem kommunerne. Det viser en ny analyse fra KORA,  Det nationale institut for kommuners og regioners analyse og forskning.

Og de største pensionsformuer er i et bælte rundt omkring København. De mindste formuer er i yderområder i Jylland og på øerne.

- Pensionsformuerne afspejler folks indtægt. Og da dem, der tjener flest penge bor rundt om København er det også her, de største pensionsformuer er placeret, siger Kurt Houlberg, der er en af forskerne bag analysen.

Se her hvor stor den gennemsnitlige pensionsformue er i dit område på KORAs kort.

De borgere, der har henholdsvis store og små pensionsformuer, er ikke lige fordelt på kommunerne. Når pensionsformuerne i de kommende år kommer til udbetaling, vil det kunne øge uligheden på tværs af kommunerne. Simpelthen fordi nogle kommuner har mange borgere med store pensionsformuer, som de skal betale skat af, mens andre kommuner har mange borgere med små pensionsformuer.

Analysen viser, at forskellene i pensionsformuerne er 50 % større end forskellene på de aktuelle indkomster kommunerne imellem.

- Vi kan ikke sige noget om, hvordan gabet mellem kommunerne præcist påvirkes, da mange faktorer spiller ind. Men ser vi alene på pensionsformuerne er der næppe tvivl om, at de rigeste kommuner rundt om København vil få flere penge fra skatten på pensionsformuer end kommuner i yderområderne, hvor pensionsformuen er væsentligt lavere, siger programchef Kurt Houlberg.

 

Hvem har de største og mindste pensionsformuer? Kilde: KORA

De højeste pensionsformuer findes blandt danskere, der er:
  • Mænd
  • Højtuddannede og har høje stillinger
  • Vellønnede og har mange aktive år på arbejdsmarkedet
  • Beskæftiget indenfor finansiering og forsikring  
De laveste pensionsformuer findes blandt danskere, der er:
  • Kvinder
  • Arbejdsløse
  • Førtidspensionister
  • Beskæftiget inden for landbrug, skovbrug og fiskeri 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik