Patrick vil gå 300 kilometer i opgør mod ensomheden

Patrick Cakirli vil bekæmpe et samfundsproblem: Ensomhed. Sidste år gik han tværs over Danmark og satte fokus på problemet. Nu gør han det igen.

Der står en blandet skare i haven bag et murstenshus i Rødovre. De spænder bredt over flere generationer, men de er samlet for enten at følges med eller sende Patrick Cakirli godt afsted.

quote Jeg kan ikke færdiggøre den her gåtur, medmindre der er nogen, der hjælper mig.

Patrick Cakirli

Det er nemlig dagen, hvor han starter en 300 kilometer lang march i et opgør med ensomhed. 

Folkebevægelsen mod Ensomhed siger et par ord, det samme gør Patrick Cakirli, der indrømmer, at han ikke er meget for at holde taler. Rødovres borgmester, Erik Nielsen, Socialdemokratiet tager også ordet og sender den unge studerende afsted med ordene: 

- Du er med til at gøre en kæmpestor forskel med det initiativ, du har taget. Det er sejt, og det modigt, siger han. 

Her ses den rute, som Patrick Cakirli skal gå - med nogen ved sin side.
Her ses den rute, som Patrick Cakirli skal gå - med nogen ved sin side.
Foto: TV 2 Kosmopol

En march mod ensomhed

Patrick Cakirli mener, at vi bør tale sammen om ensomheden og ikke være bange for at sige det højt, hvis vi er ensomme. 

- Jeg går den her tur, for at skabe opmærksomhed omkring den problematik, der er i vores samfund med ensomhed. Jeg vil gerne nedbryde tabuet og forhåbentligt være med til at hjælpe nogle med at tage bladet fra munden, siger Patrick Cakirli. 

Det gjorde han selv tilbage i 2016 ved at bruge det sociale medie Jodel. Han var ensom og sendte derfor denne besked ud og ventede på svar:

"Jeg er desperat efter at møde nye mennesker. Jeg er ensom og går igennem den sværeste periode i mit liv. Jeg sidder på trapperne foran rådhuset fra klokken 14 til 20. Jeg har sorte bukser og en Northface taske på", skrev han dengang.

Se, hvordan det gik her:

Se, hvordan det gik Patrick, da han sendte beskeden ud på det sociale medie Jodel her.

Responsen var overvældende positiv, og siden da har han været en forgangsmand i medierne i en kamp mod ensomheden.

Sidste år gik han ruten fra København til Aarhus første gang, ligesom han sidste år stiftede facebookgruppen "Smilet", der hurtigt fik nye medlemmer.

I dag er gruppen "Smilet" blevet til flere grupper opdelt i regioner, og de har samlet tusinder af medlemmer. Det er en fællesskabsgruppe for ensomme, hvor man kan søge venner og veninder - og den virker.

På den etape som startede i dag, mødte TV 2 Lorry Anne Haastrup Gejl, som sagde sådan her: 

- Jeg har en hjerneskade og har været indlagt meget. Det gjorde, at jeg mistede hele det netværk, som jeg havde i skolen. Så jeg har ikke haft nogen, jeg bare lige kunne ringe til, men det fik jeg med "Smilet", siger hun.

Stor opbakning

Så mange er ensomme

  • Tal som Ældresagen har gjort op viser, at der findes 350.000 svært ensomme voksne i Danmark og 22.000 svært ensomme børn.
  • Yderligere er risikoen for, at mennesker uden for arbejdsmarkedet bliver ensomme op til fire gange større end beskæftigede.

Mange af dem, der var samlet i Rødovre, fulgte Patrick Cakirli ud af indkørslen, men gik ikke med videre. I stedet støder de til undervejs. Som en del af projektet, har Patrick Cakirli nemlig det princip, at hvis han er alene, skal han stoppe op.

- Det er netop for at symbolisere, hvor vigtigt fællesskab er: Jeg kan ikke færdiggøre den her gåtur, medmindre der er nogen, der hjælper mig, siger Patrick Cakirli.

En 300 kilometer lang vandretur er bare én måde at gøre opmærksom på problemet.

- Det er min måde at gøre det på. Jeg håber, at jeg kan bringe folk sammen og bygge broer ved at gå på tværs af landet og på den måde forhåbentlig få skabt et fællesskab.

På linket her kan man følge Patrick Cakirlis tur via hans blog, ligesom man kan se ruten, hvis man vil støtte op om initiativet og gå med.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik