01:07

Det er især mellem klokken 6-8 om morgenen og klokken 18-23 om aftenen, at der er flest hjorte på vejene. Video: Dyrenes Beskyttelse

Pas på: Oktober er højsæson for hjortepåkørsler

Oktober er starten på højsæsonen for hjortepåkørsler på de danske veje. Læs mere om, hvordan du undgår et sammenstød med en hjort.

Et sammenstød med en hjort kan ende alvorligt, og bilister skal være særligt opmærksomme på vejene i efterårsmånederne, da der er ekstra stor risiko for at påkøre en hjort.

Hos Dyrenes Vagtcentral 1812 har man siden starten af oktober måned i år modtaget 37 henvendelser om hjortepåkørsler i TV2 Lorry's sendeområde.

Værst morgen og aften

Det er især mellem klokken 6-8 om morgenen og klokken 18-23 om aftenen, at der er flest hjorte på vejene.

- Man skal altid være opmærksom, når man kører på vejene. Men i nogle måneder er der ekstra grund til at holde øjnene åbne, når lyset er svagt - og det gælder her i oktober. Et sammenstød med en hjort kan ende alvorligt for både dyret og bilisten, og derfor bør man holde ekstra øje og handle, hvis uheldet er ude, forklarer Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Læs også Dværghjorten træner hårdt i Københavns Zoo

Sådan undgår du sammenstød

Hjortepåkørsler sker året rundt, men specielt i perioden fra oktober til januar og igen i maj måned stiger antallet af påkørsler. Stigningen af påkørsler i efteråret sker, fordi dagene bliver kortere og mørkere, hvilket medfører, at bilister og hjortes myldretid flyder mere og mere sammen.

- Rådyr, dådyr og krondyr bevæger sig mest omkring, når det er mørkt. Og når vi går efterårsmørket i møde, så falder vi menneskers myldretid mere og mere sammen med hjortenes egen myldretid. Det er det, der desværre giver den store stigning i antallet af påkørte hjorte for tiden, siger Michael Carlsen.

Sådan undgår du en hjortepåkørsel

  • Kører du i nærheden af natur, og er det ydermere mørkt, så sæt farten ned og hold ekstra øje med dyr på vejen eller i vejkanten.
  • Hold fokus lidt længere fremme i lyskeglerne, da reflekserne fra dyrenes øjne ses bedst i udkanten af bilens lyskegler. Kan du se dyr, så sæt farten ned.
  • Kan du allerede se dyr på vejen, så sæt farten helt ned, da der i vejkanten højst sandsynlig er flere dyr, der vil krydse vejen.
  • Er uheldet ude, så ring til Dyrenes Vagtcentral 1812 og få vejledning om, hvordan hjortepåkørslen håndteres bedst muligt.
 Kilde: Dyrenes Beskyttelse