Pas på dyrene når du tænder Sankt Hans bålet

Torsdag samles vi alle om bålene for at synge med på Midsommervisen og se bålet knitre. En festlig aften for de fleste, men dyrene er i fare.

Til Sankt Hans er der tradition for gode taler, masser af fællessang og så naturligvis den ikoniske heks, der sædvanen tro skal sendes en tur mod Bloksbjerg, når hun brændes på bålet. Som regel en aften fyldt med godt selskab og solid dansk sommerhygge for os på to ben. Men mange dyr er ikke så heldige på denne midsommeraften. Bålet ender nemlig med at være en decideret dødsfælde for mange dyr.

Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse.

Vilde dyr som fugle, pindsvin, mus og sågar også katte bliver nemlig tiltrukket af de store bål, inden der sættes ild til dem. Årsagen er, at de fungerer som ideelle steder for mange dyr at bygge reder og gemme sig i. Og ofte når dyrene ikke at flygte fra flammerne, før det er for sent.

Ikke nok at tjekke bålet

Mange har den tanke, at det er tilpas sikkert lige at kigge bålet efter, inden ilden tager fat. Men det er ikke nok, lyder advarslen fra Michael Carlsen, der er zoolog i Dyrenes Beskyttelse.

- Når dyr føler sig truede, så trykker de sig ofte, så de ikke bliver opdaget. Og når de gør det, så er det meget let at overse dem inde i bålet. Hvis der er tale om dyreunger, kan mange af dem slet ikke flytte sig, fordi de stadig er for små, siger han.

Byg dit bål om kort før Sankt Hans

For at hjælpe dyrene bedst på vej og sikre dem overlevelse til Sankt Hans, anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man bygger sit Sankt Hans bål om i sidste øjeblik. Så undgår man at fange dyr i flammerne. Og selv om det måske lyder omstændeligt at flytte bålet kort inden den store aften, så er det en nødvendig opgave, fortæller Michael Carlsen.

- Så længe materialet til bålet er samlet, så er det en overskuelig opgave at flytte det. Det kan gøres dagen før Sankt Hans, men det er klart at foretrække på selve dagen. På den måde kommer færrest dyr i fare.

 

 
 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik