Pas på: Du risikerer at bryde regler ved at købe kopivarer

Du risikerer at købe kopivarer og bryde regler uden at ville det. Læs her, hvordan du undgår at shoppe kopivarer på nettet, og hvilke forskellige regler, du skal kende.

Reglerne for køb af kopivarer på nettet er komplicerede. Men her er forskellige gode råd og regler, du kan navigere efter.

Den overordnede regel om kopivarer i Danmark er, at du gerne må eje og bruge kopivarer i Danmark, så længe det er til privat brug. Men du må ikke videresælge kopivarer. Det er ulovligt og kan udløse bøde eller fængselsstraf.

Sådan undgår du at shoppe kopivarer på nettet

Er der sprogfejl og skæve priser?

 

  •  Mange fupbutikker der evt. sælger kopivarer er maskinoversat. Det giver tit et dårligt sprog med underlige sprogfejl - eller skæve priser som f.eks. DKK 355,87. 
     

Er prisen mistænkelig lav?

 

  • Spørg dig selv om der er en realistisk prisforskel mellem produktet, du ønsker at købe, og prisen på produktet, som sælges hos originalforhandleren. Luksusmærker er sjældent på tilbud og slet ikke til dumping-priser. Hvis der reklameres med, at varerne er stærkt nedsatte, bør du være på vagt.
  • Husk også at nogle sælgere af kopivarer lægger sig tæt op ad prisen på originalproduktet for at kamuflere, at produktet ikke er ægte.


Er webshoppens kontaktoplysninger mangelfulde eller falske?

 

  • Seriøse netbutikker vil typisk gerne udfolde fortællingen om deres virksomhed på ”om os”-siden. Mangler den fortælling, tyder det på, at der er tale om en ”fupbutik”.
  • Har netbutikken tilgængelig kontaktinformation? Det skal være nemt at tage kontakt til dem, der driver netbutikken. Seriøse aktører oplyser gerne om firmanavn, adresse, virksomhedsnummer, telefonnummer og e-mail. 


Er webadressen mærkelig? 

 

  • Virker det sandsynligt, at netbutikken fører de mærkevarer, som den gør? Er billederne gode? Er der mærkelige stavefejl og dårligt sprog på siden? Vær opmærksom på, at nogle netbutikker, eller sælgere på auktionssider, kan have billeder af ægte varer på siden, men sender dig en kopivare, når du har betalt.


Er betalingsmulighederne mistænkelige?

 

  • Det er normalt mest sikkert at betale med et internationalt betalings- eller kreditkort, hvor du indtaster kortnummer og udløbsdato. Når du betaler på den metode, kan banken tilbageføre pengene, hvis varen f.eks. ikke dukker op.

 

Betal altid med kort, så du kan benytte indsigelsesordningen! Kontakt din bank.

 

Kilde: www.jegvaelgeraegte.dk

Reglerne for indførelse af kopivarer i Danmark

Den danske lovgivning om kopivarer skelner mellem om varen er købt på nettet indenfor EUs grænser eller udenfor EUs grænser, og reglerne er forskellige alt efter, om du køber indenfor EU eller udenfor EU.

Når tolderne finder kopivarer i de store postsække, sendes de videre til sagsbehandling hos en enhed i Toldstyrelsen, der er i løbende dialog med rettighedshaverne. En dialog der i sidste ende kan ende med destruktion af kopivarerne. 
Når tolderne finder kopivarer i de store postsække, sendes de videre til sagsbehandling hos en enhed i Toldstyrelsen, der er i løbende dialog med rettighedshaverne. En dialog der i sidste ende kan ende med destruktion af kopivarerne. 
Foto: Rebekka Juul Bruun - TV 2 Lorry

Hvis du er ude at rejse gælder andre regler for indførelse af kopivarer, og her tager reglerne udgangspunkt i, om du har været på rejse indenfor EU eller udenfor EU. 

Herunder kan du læse, hvilke regler der gælder. 

Kopier købt på nettet inden for EU

  • Du må gerne indføre kopivarer til Danmark, hvis de er købt over nettet i et land inden for EU.
  • Selv om du gerne må købe kopierne efter dansk lov, så kan du stadig risikere at blive stævnet af den virksomhed, som har rettighederne til mærket, hvis den har en mistanke om, at du vil videresælge varerne.
  • Hvis du bliver stævnet, så vil kopivarerne blive tilbageholdt, indtil sagen er afgjort.
  • Virksomhederne ved, at du har købt kopierne, fordi Toldstyrelsen kontakter dem rutinemæssigt, når de finder kopivarer på vej ind i landet.

 

Kilde: Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, forbrug.dk

 

Kopier købt på nettet uden for EU

Hvis du køber kopivarer i en netbutik, der har hjemme uden for EU, så har Toldstyrelsen ret til at tilbageholde og destruere varen, og du har ikke krav på erstatning. Du kan samtidig risikere, at det firma, der har rettighederne til originalen, stævner dig. Der har været eksempler på, at det er sket.

 

Kilde: Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, forbrug.dk

Se indslag om de mange tusinde kopivarer, der bliver fundet af tolderne og destrueret. Tolderne finder særligt accessoires som tasker, solbriller, bælter, sko, tøj, batterier og opladere til telefoner. 

Kopier købt på rejsen inden for EU

  • Du må gerne tage kopivarer til eget brug med hjem efter en rejse i et andet EU-land. Reglerne for køb, brug og salg af kopivarer er dog ikke ens i de europæiske lande, og du skal naturligvis overholde reglerne i det land, du opholder dig i. Det er normalt ikke en undskyldning, at du ikke kendte reglerne.
  • For eksempel risikerer du store bøder, hvis du køber eller medbringer kopivarer i Italien. Og også i Frankrig og Portugal er det ulovligt at købe og bruge kopivarer, uanset om du har købt dem på gaden, på et marked eller i en butik.

 

Kilde: Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, forbrug.dk

 

Kopier købt på rejsen uden for EU

Du må gerne tage kopivarer med hjem fra en rejse uden for EU, men der er nogle begrænsninger:

  • Værdien af varerne må ikke overstige 3.250 kroner
     
  • Varerne skal være pakket i din egen bagage
     
  • Varerne må kun være købt til privat brug - ikke til videresalg

Nogle lande har skrappere regler for køb af kopier end Danmark, og du skal naturligvis overholde reglerne i det land, du opholder dig i. Det er normalt ingen undskyldning, at du ikke kendte reglerne. Vær derfor opmærksom på, om du må købe og bruge kopivarer i det pågældende land.

 

Kilde: Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, forbrug.dk


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik