Pas på miljøet og hunden: Brug saltlage, når du salter fortovet

Det passer på poterne på både katten og hunden, det skåner miljøet og så er det billigere. Brug saltlage når du skal holde fortovet fri for is og sne. Se her hvordan du laver det.

Du kan spare op mod 40 procent af dit salt ved at bruge saltlage i stedet, når du salter fortov og indkørsel i frostvejr. Det skriver Bolius.

Når du bruger en saltlage, skal du bruge 5-10 gram salt pr. m2, lige som når du bruger tørt vejsalt. Men du kommer alt i alt til at bruge mindre mængder af salt, ved at blande det op da saltlage er langt nemmere at fordele.

- Saltlage er faktisk bedre end tørt vejsalt, da den virker helt ned til minus 15 grader, mens almindelig vejsalt virker ned til minus 6-8 grader. Derfor er det en fordel at bruge nu, hvor DMI forventer, at temperaturen kan nå under 10 frostgrader, siger fagekspert i Bolius, Tine R. Sode.

Lav selv en saltlage:

- Bland 1 del vejsalt og 4 dele lunkent sammen i en spand.

- Rør blandingen godt sammen med f.eks. en grydeske eller et kosteskaft.

Vær grundig, da saltet kan være svært at opløse.

Sådan spreder man saltlage:

- Man kan putte saltlagen ned i en vandkande med spreder og derefter 'vande' fortov og indkørsel, så der er vådt over det hele. Vand ikke helt ind til hæk og planter, da saltlagen kan skade planter.

- Du kan også sprede saltlagen med en havesprøjte.

- Det er mest effektivt at salte, allerede når der er udsigt til sne og frostgrader, da salt og saltlage virker bedst, inden sneen eller islaget har bidt sig fast.

Det er stort set kun i Danmark at vi bruger saltlage. Man kan bruge de såkaldte CMA-tømidler og tømidler med kaliumformiat. Tømidlerne er dog noget dyrere end vejsalt og kan være sværere at få fat i, siger Tine R. Sode.

En anden mulighed er grus. Grus smelter dog ikke isen, som vejsalt og andre tømidler gør, men virker som et skridsikkert lag oven på isen. Derfor skal du fjerne det meste af sneen, før du strør gruset ud.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik