Villaveje oversvømmet for fjerde gang på fem år

Flere stormflodsramte danskere efterspørger politisk handling efter endnu en nat med oversvømmede baghaver og våde villaveje.

I de spæde morgentimer kan beboerne i Jyllinge Nordmark høre en konstant brummen ude fra gaden.

På en mur af grønne sandsække står en gul vandpumpe og arbejder ihærdigt på at suge vandet væk fra en villavej midt i byen.

Efter stormen Ingolf i weekenden ramte Danmark, er flere byer langs de danske fjorde blevet ramt af oversvømmelser, og selvom beboere og frivillige i Jyllinge Nordmark har forberedt sig mod vandmasserne i mere end et døgn, har vandet alligevel trængt sig på mellem ligusterhækkene.

- Der har ikke været så mange problemer i nat, men dagen i går var et sandt helvede, siger beboeren Mogens Hallager til TV 2, efter han tidligt mandag morgen er stået op for at tilse skaderne efter nattens oversvømmelser.

Bag værnet af sandsække flyder en enorm, lyserød flydende dæmning - en såkaldt watertube.

Den første prognose lød på, at vandet ville stige med 165 centimeter, og derfor lagde beredskabet den 1600 meter lange mobile dæmning ud for at sikre husene i byen.

Frygter for den næste stormflod

Mogens Hallager håber, at alle beboere er gået fri.

- Vi tænker alle sammen, "hvornår mon den næste stormflod rammer?" En anden beboer spurgte beredskabet i går, om vi ikke bare kan beholde watertuben, da der sikkert ikke går så længe, før vi bliver ramt igen, siger Mogens Hallager.

Det er fjerde gang på fem år, at gaderne i Jyllinge Nordmark bliver fyldt med vand. Da stormen Bodil ramte Danmark i 2013, blev 219 huse oversvømmet i den efterfølgende stormflod.

Denne gang var 90 huse i risikozonen, og selvom det gode forarbejde sikrede, at ingen indbyggere fik våde kældre, mener beboerne alligevel, at det er på tide, at der bliver gjort noget.

- Og jeg tror også, der står flere politikere klar i dag til at rykke på det, for helt ærligt, hvorfor skal det tage så lang tid at komme i gang med at bygge diger og sluser, når vi har en plan liggende klar, siger Mogens Hallager.

Hjemmebygget mur skærmer for vand

Også ved Seden Strand nord for Odense har vandet i løbet af natten fortaget sig. Alligevel har bølgerne slået hårdt ind mod Benny Clausen hjemmebyggede betonmur, og fire vandpumper har henover natten kørt på højtryk for at tømme haven for vand.

I tre år har han og flere andre beboere kæmpet for at få bygget et dige, så vandet ikke kan trænge ind i haverne.

- Men der sker ikke noget. Det gør der heller ikke næste år, og før vi har set os om, er der gået tre år mere, og hvor mange gange skal min have nå at blive oversvømmet, inden der bliver gjort noget?

S og SF vil hastebehandle lov om kystsikring

I øjeblikket arbejder politikerne i Folketinget på en lov, der vil nedsætte sagsbehandlingstiden på kystsikringsprojekter ude i kommunerne. Den lov skal der fart på, lyder det fra Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen.

- Vi opfordrer på det kraftigste regeringen til at hastebehandle denne lov, så den kan være trådt i kraft pr. 1. januar, så vi borgerne kan få gavn af en hurtigere sagsbehandling. Det mener jeg faktisk, at regeringen skylder borgerne, siger han til TV 2.

Også SF vil fremskynde lovgivningen på området. I regeringspartiet Venstre mener man, at de to partier løber en åben dør ind.

- Vi mener at kunne fremlægge et lovforslag i november, så det kan færdigbehandles inden jul, lyder det fra miljøordfører Erling Bonnesen (V).

Vandmasser på retur i hele landet

Politikredsene rundtom i landet oplyser, at vandmasserne er på retur i hele Danmark. Vandet har ikke skabt større ødelæggelser, lyder det.

Mandag morgen arbejder Beredskabsstyrelsen stadig på Nordfyn og i området omkring Jyllinge Nordmark for at sikre materiel, lyder det fra Lars Høgh Schou, der er operativ chef i Beredskabsstyrelsen.

- Det skal tilbage til vores centre og gøres klar til næste gang, for som beboerne ganske rigtigt siger, så ved vi ikke, hvornår det sker igen, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik