Varmt vejr får danskere til at ignorere røde flag og blågrønne alger

Store fund af blågrønne alger har i dag fået flere kommuner til at opsætte røde badeflag omkring og nord for København.

Med temperaturer på den flotte side af de 30 grader landet over har strande og havnebade været flittigt besøgt af svømmetrængende danskere.

Særligt i København og Nordsjælland kan de svalende soppeture imidlertid snart være fortid for en stund. 

Store fund af blågrønne alger har i dag fået flere kommuner til at opsætte røde badeflag omkring og nord for København. 

Det drejer sig blandt andet om strande i Lyngby-Taarbæk, Gentofte, Rudersdal og i Københavns Kommune. Blågrønne alger kan være giftige i store mængder, og derfor fraråder kommunerne badning ved flere strande. 

Varmt vejr skyld i de mange alger

Det er de varme temperaturer og det meget sollys, der har givet en opblomstring af de blågrønne alger i stillestående vand.

Algerne, der biologisk set ikke er alger, men cyanobakterier, kan være giftige, når der opstår meget store opblomstringer.

Ifølge Naturstyrelsen bliver de først et problem, hvis der er så mange af dem, at man kan se dem. I så fald vil det ligne, at vandoverfladen er betrukket med film af maling eller et lag af meget fin andemad.

Symptomerne på algeforgiftning er hovedpine, hudirritation, feber, kvalme og diarré, og særligt børn skal passe mere på end voksne, da de er mere følsomme over for giften. En forgiftning vil typisk ske, hvis man sluger algeforgiftet vand. 

Rødt flag ignoreret på Bellevue

På den populære Bellevue-strand ved Klampenborg nord for København vejede det røde flag onsdag eftermiddag over de mange badegæster. Her tog adskillige personer sig alligevel en dukkert. 

- Jeg skal ned at bade senere uagtet det røde flag, da det er 35 grader. Jeg overlever nok og tager det ikke så tungt. Det er klart, at hvis der ikke var nogen mennesker i vandet, så ville jeg nok overveje det, siger Per Bohn.

Det røde flag har dog vakt opsigt og spørgelysten, siger Nino Rink, der er livredder på Bellevue Strand:

- Mange spørger, hvorfor vi har hejst det røde flag. Nogle respekterer det, mens andre hopper i uden at tænke så meget over det. Vi kan ikke stoppe folk med at gå i vandet, da det er på eget ansvar.

Nino Rink kalder det "lidt ærgerligt", når folk ikke retter sig efter de forskellige flag: 

- Vi vil helst have, at folk får en god oplevelse på stranden i stedet for en sygdom.

København forbereder sig på algeindtog

I Københavns Kommune tager man bestik af situationen nogle kilometer nordpå.

Jørgen Lund Madsen, enhedschef i Center for Miljøbeskyttelse i Københavns Kommune, advarer derfor om, at det røde flag også kan risikere at blive rejst på de mange populære badesteder i Hovedstaden. 

- Vi har erfaring med, at det ikke er noget, der bare lige stopper, når vejret er så varmt og stabilt som nu. Tværtimod breder det sig, så der er en risiko for, at vi også kommer til at opleve det her, siger han. 

Ifølge Jørgen Lund Madsen er det vinden, der i sidste ende afgør, om de blågrønne bakterier skal forhindre badeturen i København. 

- Vi kan ikke gøre så meget, det er naturen, der styrer det. Vi kan være heldige, at der kommer vind, som forhindrer, at det rammer havnebadene og Amager Strand, siger han. 

- Vores badevandsfolk vil sandsynligvis opfordre folk til at træde op ad vandet, hvis de bader, selvom der er hejst røde flag. Men vi håber på, at folk holder sig fra det, når de ser det her i medierne.

Seks råd så du undgår algerne

1:
Gå ud i vandet til knæene og kig på dine fødder. Hvis du ikke kan se dem, kan vandet være så fyldt med alger, at du ikke bør bade.

2:
Bad ikke ved kraftigt skum i vandet, det kan være algeopblomstringer.

3:
Børn skal passe mere på end voksne. De vil reagere på mindre mængder gift, fordi de er små – og de vil gennem deres leg i vandet og på stranden være mere udsatte for algerne. Lad derfor ikke børn lege i algefyldt vand – og hold dem væk fra skumansamlinger på stranden. Det kan være døde alger.

4:
Mennesker, der i forvejen er svækkede eller allergiske, skal holde sig væk fra algerne.

5:
Fugle, kvæg og hunde er udsatte, fordi de ofte drikker store mængder vand fra søer og langs kysten. De bør derfor holdes fra kysterne og fra døde alger på sø- eller strandbredden.

6:
Hold øje med kommunens hjemmeside. Alle kommuner skal løbende kontrollere deres badevand og advare de badende, hvis der er for store mængder af alger.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik