Troen på politiet er væk - nu tager kommune selv kampen op mod tyve

Vreden og magtesløsheden vokser blandt borgere og forretningsdrivende i Gentofte. Nu skrider de selv til handling.

I Gentofte Kommune har de fået nok af indbrud og tyverier, som politiet ikke rykker ud til.

Derfor tager de nu sagen i egen hånd.

Kommunalbestyrelsen har besluttet, at kommunen skal spille en aktiv rolle - ikke kun med forebyggelse, men også ved eksempelvis at stresse tyve, der er i færd med at begå indbrud eller stjæle fra butikker.

Det skal blandt andet ske ved at dele kommunen ind i fire zoner med døgnbemandet vagt i hver, som privatpersoner eller butiksindehavere kan tilkalde.

- Jeg mærker hos mine borgere en stigende utryghed, en stigende magtesløshed over for det, der foregår, og jeg mærker i den grad også en vrede. Derfor vil jeg ikke længere bare se på, forklarer borgmester Hans Toft (K).

Han anerkender, at politiet gør, hvad de kan med deres ressourcer. Men det slår ikke længere til, siger borgmesteren.

- Folks tryghed er et nærproblem for os som kommune. Derfor siger vi nu stop for det tabu, der er bygget op om, at kun politiet må løse opgaven, og vi andre ikke må gøre noget.

Anmelder ikke længere tyveri

TV 2 har de seneste dage kunnet fortælle, hvordan landets butiksejere oplever, at politiet ikke gør nok for at stoppe butikstyve.

Politiet møder sjældent op, og de forretningsdrivende må i flere tilfælde lade tyvene gå, selvom de er taget på fersk gerning. Mange er nu helt stoppet med at anmelde tyverierne, da de ikke mener, det er besværet værd.

Problemet mærker de også i Gentofte, fortæller Jørgen Simmelsgaard, der er formand for Handelstandsforeningen i Gentofte Kommune og indehaver af Kop og Kande i Hellerup.

 

Han og hans medlemmer er dybt frustrerede over politiets manglende indsats, og han er selv holdt op med at anmelde tyveri i sin butik - også når han står med en tyv i kraven. I stedet sikrer han sine varer og lader tyven gå.

- Det er meningsløst at lave anmeldelserne, og det tager tid at tilbageholde og få oplysninger fra de kriminelle. Så vil vi hellere sikre værdierne. Det er frustrerende som indehaver, at det er nyttesløst at give myndighederne besked, siger Jørgen Simmelsgaard.

Nødt til at skride til handling

Handelsformanden bakker op om tiltaget fra borgmesteren og kommunalbestyrelsen.

Muligheden for at kunne tilkalde en vagt, som ifølge visionen skal kunne være fremme inden for få minutter, vil give tryghed for butiksejerne. Især i de mindre butikker, hvor mange i dag står alene om at stoppe tyvene.

- Jeg synes helt sikkert, det er en myndighedsopgave, der burde varetages af myndighederne. Men når det nu ikke sker, så bliver vi nødt til at tage aktion på det. Vi kan ikke som ansvarlige for de detailhandlende, kommune og borgere lade det her eskalere yderligere. Det kan vi på ingen måde acceptere, siger Jørgen Simmelsgaard.

Vagter skal ikke anholde tyvene

I starten af det nye år nedsætter Gentofte Kommune et udvalg med borgere, politikere og eksperter, der skal finde konkrete løsninger og komme med bud på, hvordan et vagtsystem kan indrettes.

- Hvis man skal gøre noget ved det her, skal det virke hurtigt og effektivt i forhold til, når tyven påbegynder sit arbejde. Det betyder, at vi taler om få minutter, hvis man skal have en effekt, siger Hans Toft.

Han forklarer, at vagternes formål skal være at stresse de kriminelle - altså ikke foretage civile anholdelser, men fotografere dem og følge efter dem.

- Det må vi så finde metoderne til inden for den lovgivning, der er, og hvis ikke vi kan finde det inden for lovgivningens rammer, så må vi jo foreslå de ministre, der har ansvarsområderne, at lave det om, så vi får den mulighed, siger Gentofte-borgmesteren.

Regeringen fremlagde tidligere på ugen syv nye initiativer mod butikstyveri.

Ifølge Nordsjællands Politi var der i 2017 hele 975 anmeldelser om indbrud i boliger i Gentofte. Oveni det kommer indbrud i butikker, biler, både og tricktyverier.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik