Tørken hjælper haveejerne i kampen mod en af deres værste fjender

Insekterne elsker hedebølgen og lægger millioner af æg lige nu, men dræbersneglen er gået i sommerdvale dybt nede i jorden.

Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Det er efterhånden svært at huske, hvornår de danske haver sidst har fået et ordentligt regnskyl.

Det er lige præcis den her manglende nedbør, der gør, at dræbersnegle ikke formerer sig

Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen Hovedstaden

Og selvom konsekvenserne af de seneste fire ugers rekordvarme melder sig, er der en god nyhed iblandt for haveejere.

Det knastørre sommervejr er absolut ikke dræbersneglens foretrukne. Det betyder, at haveejere i disse tider er blevet en fjende mere eller mindre kvit.

- Det er lige præcis den her manglende nedbør, der gør, at dræbersnegle ikke formerer sig, siger Jes Aagaard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen Hovedstaden, i 'Go' morgen Danmark'. 

Læs også "Ad" eller "wauw"? Træer og buske dækket af tykt larvespind

Har gravet sig ned

Det varme vejr betyder nemlig, at dræbersneglene tørrer ud, hvis de aktivt leder efter føde eller en anden snegl at parre sig med. Derfor er de gået i dvale. 

- De har gravet sig ned til der, hvor der er en smule fugt endnu. Der ligger de og venter på, at der kommer vådere tider. Men lige nu er det sådan, at man kan gå en tur i haven om aftenen uden at skulle kigge på de slimede bæster, siger naturvejlederen.

De er kommet for at blive, og det vil sige, at vi er tvunget til at forholde os til, at vi skal lave nogle foranstaltninger, de steder vi ikke vil have dem i et stort omfang.

Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen Hovedstaden

Og da vejrudsigten ikke melder om en dråbe regn de kommende 10 dage, tyder det altså på, at danskernes haver vil være ganske fri for snegle. I hvert fald et godt stykke tid endnu. 

Kan ikke udryddes

Men én ting kan man som haveejer vide sig sikker på, påpeger naturvejlederen. Dræbersneglene gemmer sig i jorden, og de kommer hurtigt frem fra deres skjul, hvis først vejret er med dem. 

- Det er sådan med dræbersneglen, at når den får gode vilkår, er den ekstremt hurtig til at formere sig. Den lægger frygteligt mange æg, og de klækker forholdsvist hurtigt, siger han. 

Derfor er tørken altså ikke ensbetydende med, at man én gang for alle kan få bugt med havens værste fjende. For dræbersnegle kan ikke udryddes, mener Jes Aagaard.

- De er kommet for at blive, og det vil sige, at vi er tvunget til at forholde os til, at vi skal lave nogle foranstaltninger, de steder vi ikke vil have dem i et stort omfang, siger han. 

Læs også Naturstyrelsen advarer mod aggressive hvepse

Vær opmærksom, hvor du vander

Samme melding kommer fra Jesper Carl Corfitzen, der er gartner og havefaglig ekspert hos Bolius. Han mener, at haveejerne allerede er sluppet for nogle af de skader, som dræbersneglen typisk laver på havens planter.

For eksempel mener han, at ejerne af en køkkenhave kan mærke forskel fra sidste år.

- Deres salatbed og andet er ikke blevet raseret endnu, og derved når man også at høste uden at være chikaneret af dræbersnegle, forklarer han.

Men selvom dræbersneglene gemmer sig i varmen, opfordrer Jesper Carl Corfitzen haveejere til at være på vagt i de områder af haven, hvor de vander jorden. Her kan de nemlig leve i fugtig jord trods hedebølgen. 

- Når jeg vander i mine bede, ser jeg, at de kommer myldrende frem, og så er jeg selvfølgelig ude at samle alle dem ind, jeg kan, så jeg kan få dem bortskaffet. Så snart de er fremme, begynder de at gnaske, siger han.

Nedenfor finder du Jesper Carl Corfitzens råd til, hvad du kan gøre for at forhindre, at dræbersnegle får overtaget i din have:

SEKS GODE RÅD TIL AT SLIPPE AF MED DRÆBERSNEGLE

 1. Skab en levende have
  Pindsvin, vinbjergsnegle eller sågar moskusænder. Nyttedyr i haven af den ene eller anden slags er altid en god idé, fordi de roder i jorden og får gnasket snegleæg i sig. Derfor er de en god hjælpende håndsrækning i kampen mod sneglene.
   
 2. Sneglehegn
  Man kan påmontere en kant på højbeddet, så det er svært for sneglen at komme op. Det sættes rundt om det bed, du gerne vil beskytte mod snegle. 
  Det er ikke noget, der hjælper 100 procent. Men det gør det helt sikkert sværere for sneglene. 
  I videoen her viser haveekspert Jesper Carl Corfitzen, hvordan man kan skærme for dræbersnegle.
   
 3. Indsamling af snegle
  Den sikreste måde at få en sneglefri have på er at fjerne alle snegle og snegleæg fra den, men det er tidskrævende og nærmest en umulig opgave.
  Gå en tur om morgenen og aftenen. Det er der, de kommer frem, fordi der er dug på græsset og derfor er nemme at finde og slå ihjel.
   
 4. Sneglegift
  Kan du ikke overskue at bekæmpe dræbersneglene manuelt, kan du benytte sneglegift.
  Der findes kun ét middel, der er godkendt til sneglebekæmpelse i Danmark. Det er ferrifosfat, som sælges under forskellige navne som Sneglestop og Ferramol. 
  Sneglegift bør være den sidste løsning. Gift er som udgangspunkt ikke vejen at gå.
   
 5. Undgå salt
  Et gammelt råd er at hælde salt over dræbersneglene, men det er faktisk en rigtig dårlig idé.
  - Salt er skidt i forhold til havens andre planter, da det ødelægger jorden, siger Jesper Carl Corfitzen, der er gartner og havefaglig ekspert hos Bolius.
   
 6. Klip eller kog sneglene
  Når man afliver dyr, bør man gøre det på den mest humane måned. Hvis man hælder kogende vand over, skal det være spildkogende, og der skal være masser af vand. Alternativt kan man gå ud og klippe dem over - gerne så tæt på hovedet som muligt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret