Terrormistænkt arbejdede på skole i København: To er anholdt

Københavns Politi og PET har foretaget en række ransagninger i hovedstaden.

Københavns Politi har onsdag i tæt samarbejde med PET gennemført en anholdelsesaktion efter længere tids efterforskning.

To personer er anholdt og sigtet for medvirken til forsøg på terrorisme i udlandet. De to sigtede mistænkes for at være del af et netværk, som indgår i sagen, der blandt andet omhandler indkøb samt facilitering af genstande. Blandt andet droner fra Danmark til IS i Syrien og Irak, som skulle anvendes til kamphandlinger. Det skriver Københavns Politi i en pressemeddelelse.

Den ene af de to personer er en lærer på skolen CPH Business, der ligger på Nansensgade i det indre København. 

Det bekræfter ressourcedirektør hos CPH Business, Lars Brejnrod, over for Ekstra Bladet og DR.

- Jeg kan bekræfte, at der er en lærer, der er blevet anholdt på vores ejendom, siger Lars Brejnrod til Ekstra Bladet.

Lars Brejnrod oplyser ikke, om den pågældende lærer blev anholdt i et klasselokale, eller hvor længe han har været tilknyttet skolen. 

Ifølge DR foregik anholdelsen fredeligt og roligt, og politiet har i samme ombæring gennemsøgt en bil i en parkeringskælder tæt ved. 

DR skriver derudover, at den anden sigtede blev anholdt på sin arbejdsplads hos en cykelhandler på Tagensvej i København.

Ransagninger på flere adresser

Københavns Politi og PET har i forbindelse med sagen foretaget en række ransagninger i Storkøbenhavn.

De to personer er sigtet efter den såkaldte terrorparagraf, hvilket henviser til straffelovens paragraf 114, som siger:

"Straffelovens paragraf 114 fastslår, at handlinger såsom drab, drabsforsøg, vold, alvorlig brandstiftelse og frihedsberøvelse skal regnes som terrorrisme, blandt andet hvis det er hensigten at skræmme en befolkning i alvorlig grad."

Og ifølge tidligere operativ chef hos PET, Frank Jensen, så er dagens anholdelser et tegn på, at kampen mod terror langt fra er slut:

- Sagen fortæller mig, at det ud fra et efterretningsmæssigt synspunkt er en ret klassisk sag. Det har været kendt i mange år, at der er små dele af terrororganisationer, der undstøtter kamphandlinger ved at skaffe ting, der skal bruges, og det harmonerer også ved, at de her to har været under observation i et stykke tid.

- Mange tænker, at fordi Osama bin Laden døde for et par år siden og Islamisk Stat er presset, så er terroren ved at holde op. Men man skal forstå, at det ikke er sådan, for den ideologi, der ligger til grund for både Islamisk Stat og Al-Qaeda, fortsætter blandt en hel del radikale personer, siger Frank Jensen.

Lydløst angreb

TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt har rejst i både Syrien og Irak.

Og ved en af de ture oplevede han selv, hvordan det er at komme helt tæt på et droneangreb. Og det helt centrale i en angreb som dette er, at de kan gøre det helt lydløst, fortæller han: 

- Det er en helt nye måde at føre krig på, som vi har set i løbet af de senere år. Og en lydløs måde at føre krig på. For hvis de havde fyret en raket afsted, kunne man høre, at der er fare på vej. Men man hører ikke noget som helst, før man hører et kæmpe brag.

- De spænder simpelthen sprængstof på sådan en drone. Og det er ikke en speciel avanceret drone. Det kan være en, som man kan købe i en butik eksempelvis her i Danmark. Og så flyver de det ind over et område, hvor der står soldater, journalister eller andre, som de vil have ramt på, siger Rasmus Tantholdt

De to anholdte er nu i politiets varetægt og vil blive fremstillet i grundlovsforhør torsdag formiddag.

Anklagemyndigheden vil begære lukkede døre ved retsmødet. Dette sker af hensyn til den stadig igangværende efterforskning.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik