Tanja tidligere ramt af vandscooter: "Han så os først en meter før"

Tanja Pedersen blev i 2013 ramt af en vandscooter. Det overrasker hende ikke, at det nu er sket igen.

- Han ser os først en meter, før han rammer vores båd.

Sådan fortæller Tanja Pedersen mandag i Go’ aften Danmark. Hun blev i 2013 ramt af en vandscooter, ligesom en lille turistbåd blev det lørdag ved Langebro i København. 

 
 
Foto: Go' aften Danmark

 

 
 
Foto: Go' aften Danmark

I 2013 roede Tanja Pedersen i en robåd ved Hellerup Strand sammen med to andre, da hun allerede på lang afstand blev alarmeret over den lyd, hun hørte fra en vandscooter.

- Det lød som om, at der blev sejlet meget stærkt, og at hastigheden ikke blev sat ned i forhold til, at vi var lige i nærheden. Jeg vendte mig om og vinkede og prøvede at få hans opmærksomhed, fordi jeg gerne ville være sikker på, at vi var i sikkerhed, fortæller Tanja Pedersen.

Ænser intet, men styrer direkte ind i kajakken

Fagterne var dog forgæves, for manden på vandscooteren så dem ikke, og få øjeblikke senere havde han kurs direkte mod robåden, som hverken kunne nå at gøre fra eller til.

quote - Han fløj simpelthen over båden, der blev revet itu i stævnen

Tanja Pedersen

- Han fløj simpelthen over båden, der blev revet itu i stævnen, hvor den yderste af mine to veninder sad med ryggen til. Der kom vand ind i båden, og vi hoppede over bord og svømmede båden i land, forklarer Tanja Pedersen.

En vandscooter styrede direkte ind i stævnen på den robåd, som Tanja Pedersen sad i. 

Hverken hun eller nogle af de to andre kom fysisk til skade ved sammenstødet, men billeder viser de ødelæggelser, som vandscooteren har forvoldt på robåden. 

Tanja Pedersen anser det for held, at det kun var båden, der endte med at se sådan ud.

- Det var et tilfælde, at der ikke skete noget mere alvorligt, siger hun.

Føreren forklarede efterfølgende, at han mistede kontrollen over vandscooteren.

- Meget ubehageligt

Selvom ingen umiddelbart kom til skade ved ulykken i 2013, har hændelsen dog stadig haft konsekvenser for Tanja Pedersen.

Hun holdt et års pause efter episode, og har efterfølgende ikke haft lyst til at ro. For hende er det roningen ikke det samme, når man hele tiden skal orientere sig efter vanvidssejlende vandscootere.

Tanja Pedersen og hendes veninder måtte efterfølgende trække den smadrede kajak i land. Foto: Privatfoto

- Jeg har oplevet mange situationer med vandscootere, der har høj hastighed og som ikke følger de normale regler med at vise opmærksomhed, hensyn og respekt for andre. Det, synes jeg, er meget ubehageligt, fortæller hun.

Ventede på, det ville ske

Det kommer ikke bag på Tanja Pedersen, at vandscootersejlerne efter lørdagens ulykke ved Langebro nu har fået liv på samvittigheden. Her døde to kvinder, da en 24-årig mand med sin vandscooter torpederede den mindre båd, som kvinderne befandt sig i.

- Jeg var meget ked af at høre det. Det er meget tragisk. Men jeg er også ked af at sige, at jeg sådan set har ventet på, at det ville ske, siger Tanja Pedersen.

Hun har oplevet flere situationer, hvor vandscootere har sejlet uforsvarligt og ofte alt for tæt på andre mennesker i havet.

- Jeg har blandt andet set, at vandscootere sejler en halv meter fra triatlonsvømmeres hoveder, gasser helt op og ikke har orienteret sig. Faktisk har jeg set nogen være tæt på at blive dræbt. Så det var jo ikke helt en overraskelse.

I øjeblikket skal vandscootere opholde sig mindst 300 meter fra kystlinjen, men justitsminister Søren Pape oplyser til TV 2, at han er gået ind i sagen og er villig til at kigge på reglerne.

Dansk Folkeparti vil indføre totalforbud

Står det imidlertid til Dansk Folkeparti, skal Danmark genindføre et totalforbud mod vandscootere i offentlige havne og nær badestrande.

Partiet mener, at weekendens ulykke kunne være undgået, hvis ikke EU-domstolen i 2010 havde pålagt Danmark at tillade vandscootere. Derfor kræver partiet nu, at reglerne rulles tilbage.

- Jeg synes, vi skal tilbage til en situation, hvor det er op til kommunerne at finde ud af, om de vil tillade vandscootere. Det er problematisk, at man bruger regler for det indre marked til at bestemme, i hvilket omfang vandscootere skal være tilgængelige i Danmark, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører Kenneth Kristensen Bernt til TV 2.

Hos Socialdemokratiet mener partiets EU-ordfører, Peter Hummelgaard Thomsen, at man skal håndhæve de regler vi allerede har, og at den fremtidige indsats fremadrettet skal koncentreres her. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik