Syrer får 12 års fængsel og udvisning for terrorplaner

Hjemmelavet bombe og knive skulle bruges ved angreb, siger byret. 32-årig sympatiserede med Islamisk Stat.

En 32-årig syrisk mand er netop blevet idømt 12 år fængsel og udvisning for bestandigt for at ville dræbe og lemlæste tilfældige personer i København.

Specialanklager Sonja Hedegaard krævede, at manden blev straffet med fængsel i 12 år.

Tilbage i april blev manden blev dømt skyldig i forsøg på terror af et nævningeting i Københavns Byret.

Den 32-årige syrer var tiltalt efter straffelovens paragraf 114, terrorparagraffen, der kan give fængsel op til livstid. Han har siddet varetægtsfængslet siden 21. december 2017.

Ifølge anklageren havde manden, der har bopæl i Sverige, planlagt at dræbe og såre personer med flere bomber og knive i København, da han rejste ind i Danmark 19. november 2016.

I Danmark skulle han ifølge anklageren have mødtes med den terrordømte Dieab Khadigah, den såkaldte Tændstikmand.

Den 32-årige var sympatisør med Islamisk Stat på gerningstidspunktet i november 2016, og han var parat til at begå voldelig jihad, fastslog retten.

Under retssagen nægtede manden sig skyldig.

Troskab til Islamisk Stat

Dieab Khadigah blev, samme dag som den 32-årige årige syrer rejste ind i Danmark, stoppet ved Rødby, fordi han ikke havde gyldig rejselegitimation.

I en taske havde Khadigah intet mindre end 17.460 tændstikker, fyrværkeri, walkie-talkies og knive. Dagen efter blev Dieab Khadigah anholdt af det tyske politi.

Få dage før 19. november 2016 søgte den 32-årige på nettet efter sange, der handlede om jihad, martyrium og paradis. Hans forklaring om, at det var en fejl, han var i København 19. november, er ikke troværdig, lyder det fra TV 2's retsreporter Janni Pedersen.

Undervejs i retssagen er der blevet dokumenteret telefonisk kommunikation mellem de to mænd.

Særligt ét opkald 19. november 2016, der varede 17 sekunder, hvor tiltalte til sidst lagde på, har fået opmærksomhed i retten. Men det var blot et lommeopkald, understregede forsvareren under sin procedure.

Under sagen har den 32-årige mand afvist, at han skulle mødes med Khadigah. De kendte ikke hinanden, har han påstået.

En tredje person skulle også have været indblandet i planen. Denne er det ikke lykkedes for efterforskerne i Københavns Politi og PET at finde.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik