Stor prisforskel: Her finder du de billigste hveder

Ifølge en københavnsk bagermester er der forskel i kvalitet, afhængig af hvor du køber dine hveder.

Torsdag aften tager danskerne forskud på Store Bededag. Her samles man om bordet og mæsker sig i varme hveder med et godt lag smør.

Men når danskerne valfarter til diverse bagerier for at købe hveder, er der stor forskel på priserne.

TV 2 har lavet en rundringning blandt 10 bagerier for at undersøge forskellen i pris på det famøse bagværk. 

Nederst i artiklen finder du en liste over de billigste og dyreste steder at købe hveder i Danmark.

Lokale bagerier er dyrest

I den billige ende kan man få otte hveder for 19 kroner i bageren hos supermarkedskæden Bilka. Det svarer til 2,38 kroner per hvede. Og det er faktisk generelt supermarkederne, der viser sig at være billigst med undtagelse af Irma.

Her får man fire økologiske hveder til 30 kroner. Det giver en stykpris på 7,5 krone.

I den dyre ende er det de lokale bagerier på Jylland, Fyn og Sjælland, som tager et par kroner ekstra for bagværket.

Hvis danskerne vil sætte tænderne i hveder fra Bageren på Ølbyvej i Struer, skal man af med 20 kroner for fire hveder, hvilket løber op i fem kroner per styk. Mens på Fyn i Odense koster seks hveder 52 kroner hos Rises Bageri - altså en stykpris på 8,66 kroner.

- Det er med kærlighed og hånd

Over Storebælt er den dyreste stykpris for hveder hos Eriks Bageri på Amager - 10 kroner per styk. Her skal københavnerne betale 50 kroner for at få fem hveder med hjem fra bageriet.

Men så får man også kvalitet ned i indkøbsposen, mener bagermester Erik Ellitsgaard.

- Det er et håndværksprodukt, hvor vi bruger gode råvarer. Vi laver de her i hånden. Det er med kærlighed og hånd og ikke med maskiner og bånd, siger han med henvisning til supermarkedskæderne, som tager en mindre pris, men ikke har samme kvalitet.

Erik Ellitsgaard har i 27 år bagt hveder til københavnerne. Og natten til torsdag har han kaldt alle sine ansatte bagere på arbejde for at producere omkring 4000 hveder.

Hans erfaring siger, at alle hvederne næsten er væk, når Eriks Bageri lukker torsdag aften trods konkurrencen fra supermarkederne.

- Jeg kan se, at folk går i supermarkederne for at købe hveder, men dem som vil have en ordentlig hvede, de kommer til os, fortæller Erik Ellitsgaard til TV 2.

15 procent spiser hveder

Traditionen for at spise de velkendte boller med smør er cirka 200 år gammel. Og ifølge analysechef i Coop Lars Aarup holder et fåtal af danskerne traditionen ved lige.

- Det er cirka 15 procent af hele befolkningen, der spiser hveder op til Store Bededag, siger han til TV 2.

Siden 2009 har Coop spurgt danskerne, hvad de fik at spise dagen før. Her har over en million danskere givet deres aftensmad tilkende. 

Og når det kommer til hveder, har de 15 procent, der nyder bagværket dagen før Store Bededag stort set været uændret de seneste 10 år. Og analysechefen ser lyst på fremtiden for hveder.

- Jeg tror, det kommer til at fortsætte, for der er lige stor interesse for hveder blandt unge og ældre ifølge vores analyse, fortæller Lars Aarup.

 
 
Foto: TV 2

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik