Foto: Privatfoto / Iben Eilertsen

Støv og røg farver solen rød over Danmark

I samarbejde med tv2.dk

Støv fra Sahara og røg fra skovbrande i Spanien og Portugal er blæst op over Danmark.

Mange danskere er tirsdag morgen blevet mødt af et imponerende syn, da solen selv lang tid efter solopgang stod som en rødlig kugle på himlen.

Fænomenet har vakt stor opmærksomhed, og mange af TV 2 VEJRETs seere har både taget billeder af den røde sol og spurgt om årsagen til den usædvanlige farve, som man normalt kun oplever lige omkring solopgang og solnedgang.

Nogle steder i landet har man endda kunnet lugte en af årsagerne til det imponerende skue. 

Læs også Tyve holder ikke efterårsferie: Har du sikret dit hjem?

  Foto: Hans Nørgaard / TV 2 Lorry

Støv fra Sahara og røg fra Portugal og Spanien

Det er røgen fra de mange omfattende skovbrande i Portugal og Spanien, som er blæst helt til Danmark og giver den røde sol og i øvrigt det disede vejr hen over den sydlige del af landet.

Udover røg fra de store skovbrande er der transporteret store mængder støv fra Sahara op over Danmark fra syd.

Både sodpartikler i røgen og støvet fra Sahara får lyset til at brydes, så kun de langbølgede rødlige farver i lysets spektrum når frem til Jorden. Dermed kan man kun se disse, som får solen til at fremstå rødlig. 

Læs også Solen blænder bilister: Flere kører galt i sving

Støv og røg blæste frem på østsiden af orkanen Ophelia

Den sydlige vind, der blæser øst for den gamle tropiske orkan Ophelia er så kraftig, at både støv hele vejen fra Sahara og røgen fra skovbrandene i Portugal og Nordspanien er blevet transporteret langt mod nord.

Tirsdag morgen lå et bælte af støv og røg fra Nordfrankrig over Belgien til Holland og Nordtyskland - og herfra videre op over den sydlige og østlige del af Danmark.

Mandag kunne man over Frankrig og England se et lignende fænomen, da røgen fra skovbrandene og støv fra Sahara trak op fra syd. Her var hele himlen gul og solen rød. 

Læs også Efterårsferie? Her er fire arrangementer for børn i dag

I samarbejde med tv2.dk