'Stikkerklovn': Fotovogne fører til groft hærværk mod beboere

Også politiet har været udsat for bilisters vrede. Blandt andet er brosten kastet mod en fotovogn.

Trusler, graffiti, punkterede dæk, og overmalede plankeværk med ord som "stikkerklovn", "dårlig stil", og "panser-lover". 

Beboere på Gillelejevej i Nordsjælland har måtte stå model til meget, efter de har lagt grund til politiets fotovogne, der har blitzet bilister, som ikke overholder vejens hastighedsgrænse på 80 kilometer i timen.

Med målte hastigheder på op til 161 kilometer i timen kan ønsket om fotovogne på strækningen ellers godt begrundes. 

Far tør ikke lade børn gå på vej

En af Gillelejevejs beboere er Thomas Gryholt. Han vil ikke lade sine børn på 12 og 14 år gå de to kilometer til nærmeste stoppested, hvor skolebussen afgår fra. 

- Syv biler er på grund af for høj hastighed endt i min have, katte er blevet kørt over, træer for enden af min have er blevet smadret. Jeg tør da ikke lade mine børn vente på skolebussen, gå langs vejen eller cykle. Det er for farligt. 

En bil er forulykket efter, at have kørt for stærkt på Gillelejevej. (Foto: Privatfoto)
En bil er forulykket efter, at have kørt for stærkt på Gillelejevej. (Foto: Privatfoto)
Foto: Privatfoto

Thomas Gryholt har ikke selv været udsat for hærværk, men han kender flere af de personer, der har oplevet at få skåret dæk op, overhældt deres biler med maling og modtaget trusler på deres rækværk. 

- Folk er jo bange, og nogle tør ikke stå frem, men vi er nødt til at stå sammen, siger han. 

Brosten mod fotovogn

Nordsjællands Politi bekræfter, at truslerne er en direkte konsekvens af, at borgere har bedt politiet om at måle hastigheder.

- Der er tale om hærværk i den grovere ende. Og vi er overbevist om, at det skyldes den fartkontrol, vi har foretaget. Blandt andet fordi, der er blevet skrevet "tak for bøden" på et rækværk tilknyttet en af de ejendomme på Gillelejevej, siger Kim Bruun, der er vicepolitiinspektør i Nordsjællands Politi.

Her kender man ikke til andre tilfælde, hvor borgere er blevet truet, fordi de har hjulpet politiet med at finde plads til fotovogne.

quote Folk er jo bange, og nogle tør ikke stå frem, men vi er nødt til at stå sammen.

Thomas Gryholt, beboer på Gillelejevej og far til to børn.

Ifølge Kim Bruun er det dog ikke kun beboerne på vejen, men også de civile, der måler hastighederne i ATK-vognene, som har været udsat for repressalier. 

- Der var en af målerne, som blev udsat for et groft angreb, hvor der blev kastet med brosten og en større betonfigur mod ATK-vognen, siger han.

I politikredsen efterforsker man stadig, hvem der har begået hærværket mod beboerne på Gillelejevej.

Mere fartkontrol efterspørges

De er langt fra de eneste, der ønsker mere fartkontrol i deres lokalområde. En undersøgelse foretaget af Rådet for Sikker Trafik viser, at næsten halvdelen af de 2000 adspurgte danskere i undersøgelsen vil have mere kontrol på vejene.

Hastighedskontrol

I hvor høj grad kunne du tænke dig, at der var mere politikontrol og brug af fotovogne i forhold til overtrædelse af hastighedsgrænserne i dit lokalområde?

 
 

Tal fra samme råd viser, at for høj fart er involveret i mere end 50 procent af dødsulykkerne på de danske veje. Samtidig sker to ud af tre dødsulykker på landeveje som eksempelvis Gillelejevej. 

Her håber Thomas Gryholt, at man får de ubemandede, men automatiserede stærekasser i stedet for fotovogne. 

- Når fotovognene er der, virker de, men stærekassen er en mere permanent løsning, der virker, siger han. 

Fra fredag til søndag holder politiet ekstra godt øje med fartsyndere. Det sker med kampagnen mod hastighedsovertrædelser 'Sænk farten en lille smule - det betyder en del'. 

Hastighedskontrol

I hvor høj grad kunne du tænke dig, at bilisterne generelt kørte langsommere i dit lokalområde?

 
 
Foto: TV2

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik