Foto: Erik Refner - Scanpix

Sprødt valgflæsk hver gang med fire simple tips

I samarbejde med tv2.dk

I dagens udgave af 'Go’ morgen Danmark' blev der serveret alternative flæskeopskrifter. Få opskrifterne her.

Skal flæsket steges i ovnen eller på panden?

Og skal det saltes før eller efter stegning?

Kokken Gorm Wisweh har svaret til dig, hvis den i aften står på valgflæsk derhjemme i stuerne i anledning af kommunal- og regionsvalget.

Han har desuden lavet tre alternative opskrifter på valgflæsk, som den pizza med stegt flæsk du kan se i videoen. Den og flere andre opskrifter finder du her i artiklen.

1. Derfor skal du ikke stege i ovnen

Medmindre du skal lave valgflæsk til hele villavejen, anbefaler Gorm Wisweh, at du steger flæskeskiverne på en pande. 

Læs også S vil give børn studietur til Californien: "Det er valgflæsk"

Det giver en bedre stegeskorpe, samtidig med at kødet forbliver saftigt i midten, forklarer han. Men det er selvfølgelig nemmere og mindre osende at stege kødet i ovnen.

Men ved ovnstegning risikerer man også at udtørre flæsket, og det er kun godt, hvis det skal knuses henover yoghurten morgenen efter.

2. Inden du begynder at stege...

Planlæg madlavningen, således at du har minimum 20 minutter til gode, inden du skal stege kødet.

De 20 minutter skal du bruge på at lade kødet salte, og det er minutter godt givet ud, forklarer Gorm Wishweh.

Først banker du kødet let, så det bliver en anelse fladere.

Læs også Demokrati eller valgflæsk? Mere magt til borgerne i Gladsaxe

Drys den samme mængde salt henover flæskeskiverne, som du ville bruge til at smage det til med efter stegning, og lad magien ske af sig selv.

Ifølge Gorm Wisweh trænger saltet ind i kødet og holder på væden, og dermed bliver stegeflæsket ikke bare sprødt, men også mere saftigt.

3. Giv kødet et CHOK

Vælger du at gå med pandestegningen, er det vigtigt, at der er knald på varmen til at starte med, så kødet får et "chok", forklarer Gorm Wisweh.

Herefter skal der skrues ned for varmen, så det bliver stegt en anelse over middelvarme i cirka fire minutter på hver side.

Kødet må endelig ikke branke og blive sort - så bliver det bittert, understreger Gorm Wisweh.

I stedet skal kødet karamellisere, så man får et flot, gyldent stykke flæsk.

4. Husk, at dryppe kødet af

Hvis du følger rådene herover, skulle du meget gerne ende med at få sprødt valgflæsk på den dejlige måde.

Men der er én ting, der er altafgørende for, at flæsket ikke ender med at ligne et maleri af Salvador Dali ved middagsbordet. 

Læs også Valgflæsk afskaffet i Solrød

Kødet skal dryppes godt af inden servering, påpeger Gorm Wisweh. For når det mister varme, begynder det at suge fedtet til sig igen. Og hvis der er meget fedt, det kan suge til sig, bliver det slapt.

Og så skal flæsket naturligvis serveres med det samme, så det er rygende varmt. Herunder finder du klassiske og mindre klassiske opskrifter på stegt flæsk.

 

I samarbejde med tv2.dk