Skattechef kørte på sightseeing med sagsøgte i sag om milliardsvindel

Det var i ugerne omkring sightseeing-turen i København, at svindelnumrene med udbytteskat begyndte.

Torsdag 6. september 2012 samlede afdelingschef i Skat, Lisbeth Rømer, to ledende medarbejdere fra selskabet Acupay op på deres hotel og tog dem med på sightseeing i København.

En gestus, der ifølge professor er højst usædvanlig, og som sår tvivl om skattechefens habilitet.

I dag, syv år senere, er Acupay blevet sagsøgt af Skattestyrelsen i sagen om svindel med udbytteskat for milliarder. Og svindelnumrene begyndte netop i de uger, hvor mødet fandt sted i 2012.

Oplysningerne om mødet fremgår af Acupays forsvarsskrift, som TV 2 og Politiken er i besiddelse af.

Efter en kort, guidet tur gennem København kørte skattechefen og Acupay-cheferne sammen til skattekontoret i Høje Taastrup, hvor de skulle vejledes om refusion om udbytteskat.

Herefter fortsatte kommunikationen mellem skattechefen og Acupay-cheferne på mail helt frem til afdelingschefens pension i slutningen af 2013.

Lisbeth Rømer var chef i den afdeling, der behandlede Acupays anmodninger om tilbagebetaling af udbytteskat.

Rød løber

Acupay er mistænkt for at have hjulpet svindlere med at franarre 3,6 milliarder kroner fra de danske skatteydere i forbindelse med svindlen med udbytteskat.

Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret på Københavns Universitet, kalder forløbet ”højst usædvanligt”.

- Dette går langt ud over vejledningspligten. Det er at rulle den røde løber ud. Det nærmer sig VIP-vejledning. Hun tager imod dem som gæster. Det er langt ud over det, man er forpligtet til, siger Michael Gøtze.

quote Jeg har ikke hørt om vejledning, der går så langt, som Skat gør her

Michael Gøtze, professor i forvaltningsret, Københavns Universitet

Han sår samtidig tvivl om skattechefens habilitet i behandlingen af selskabets anmodninger.

- Det efterlader et indtryk af, at hun har været for imødekommende over for de to mennesker og denne virksomhed. Jeg har ikke hørt om vejledning, der går så langt, som Skat gør her. Det er et forløb, der er egnet til at gøre Skat inhabil, siger han.

Professor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet er enig i, at det er problematisk.

- Hun kan ikke både lave det nummer og køre rundt og lave sightseeing og så behandle deres sager. Hvis hun stadig var der, så er der ikke meget tvivl om, at man kunne gribe ind ansættelsesretligt i forhold til hende, siger han.

Kriminelt simpel

Selv afviser Lisbeth Rømer at have særbehandlet de to udenlandske direktører.

- Hvis der kommer nogen, der beder om at få et møde med os, og de bor i København, og jeg så – fordi jeg bor selv i København – venligt samler dem op på deres hotel og så lige kører dem en lille rundtur – det kan man godt, siger Lisbeth Rømer.

Hun fremhæver, at der ofte var virksomheder, der henvendte sig til afdelingen for at få vejledning.

Udover Lisbeth Rømer deltog også hendes souschef, Laurits Cramer, på mødet i september 2012.

Han erindrer ikke det pågældende møde, men undrer sig over, hvorfor det skulle være nødvendigt for Acupay at rejse til Danmark for at få beskrevet ansøgningsproceduren, som han kalder ”kriminelt simpel”.

- Jeg tænker, at de bare kunne have læst vejledningen i virkeligheden. Der står det jo ganske glimrende og på engelsk, siger Laurits Cramer.

På bytur med Skattesven

Knap to år efter mødet i 2012 dukkede en direktør fra et konkurrerende selskab op på skattekontoret. På det tidspunkt var både Lisbeth Rømer og souschefen Laurits Cramer gået på pension, og Sven Jørgen Nielsen var den eneste tilbageværende medarbejder på udbyttekontoret i Høje-Taastrup.

Direktøren spurgte ind til ansøgningsprocessen. Efter mødet udviklede de to en personlig relation og var flere gange i byen sammen i både København og Helsingør, har Sven Jørgen Nielsen tidligere forklaret i en DR-dokumentar.

I den forbindelse beskrev Lisbeth Rømer sin tidligere ansatte som ”et meget sødt, meget hjælpsomt menneske, som altid var parat til at gøre alting for alle, og som desværre er faldet i kløerne på de forkerte”.

Hun afviser dog selv at have gjort sig skyldig i det samme med de to konkurrerende Acupay-chefer to år tidligere.

- Jeg var ikke kløerne på svindlere dengang, for det var første gang, de kom, og de sagde, de ville sikre sig, at de gjorde det rigtigt, siger Lisbeth Rømer.

Afhøres tirsdag

Sven Jørgen Nielsen deltog også i mødet i 2012, men afviser via sin advokat at kommentere de nye oplysninger.

Han afsoner en dom på fem års fængsel i en anden sag om svindel med udbytteskat for 37 millioner kroner. Han er fortsat sigtet i den store sag, som drejer sig om svindel for 12,7 milliarder kroner.

Tirsdag morgen skal Lisbeth Rømer for anden gang forklare sig for Skattekommissionen, der skal forsøge at komme til bunds i, hvordan det kunne gå så galt i Skat.

Skat og firma har ingen kommentarer

Den første afhøring drejede sig primært om, at skattechefen flere gange har advaret om den manglende kontrol på området og risikoen for svindel.

TV 2 søgte 12. april aktindsigt i Skats korrespondance med Acupay, men har ikke modtaget svar.

Skattestyrelsen har ingen kommentarer til oplysningerne om mødet, oplyser pressechef Allan Larsen med henvisning til, at sagen behandles af Undersøgelseskommissionen om skat.

Acupay er ikke vendt tilbage på TV 2's henvendelser.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik