Selvmordstruet mand var for syg til Ellebæk – nu er han tvangsudsendt til Afghanistan

22-årige Farid Faizi blev indlagt, fordi han var for syg til Ellebæk. Alligevel blev han hentet i sygesengen og sendt ud. TV 2 har mødt ham i Kabul.

Hænderne ryster, og øjnene flakker på 22-årige Farid Faizi.

- Jeg har det rigtig dårligt. Min krop brænder, og jeg er rigtig bange. Jeg kan kun tænke på selvmord, for jeg kan ikke leve her. De dræber mig. Det er 100 procent sikkert. Jeg beder til, at Gud vil hjælpe mig.

Farid Faizi sidder på et tæppe i en baggård et hemmeligt sted i Kabul, hvor et familiemedlem lige nu skjuler ham. Fra Taleban, siger han, da TV 2 møder ham.

Her har han været, siden han blev tvangsudsendt fra Udlændingecenter Ellebæk i januar med medicin mod depression og psykose til syv dage.

- Jeg forstår det ikke. Sygeplejersker og læger siger, at jeg er syg. At jeg skal være på et sygehus. Men politiet sender mig herned. Hvorfor?

UDLÆNDINGECENTER ELLEBÆK

Udlændingecenter Ellebæk ligger i Nordsjælland, og er etableret i den tidligere Sandholm Kaserne.

 

Ellebæk har 136 pladser og modtager både voksne mænd og kvinder, som typisk har fået afslag på asyl.

 

Udlændinge på centret er frihedsberøvet efter udlændingelovens §36. Det vil sige, at de indsatte ikke har begået noget kriminelt, men bliver frihedsberøvede under fængselslignende forhold, fordi myndighederne frygter, at de vil gå under jorden, inden de kan sendes ud.

 

Hver fjerde uge beslutter en dommer, om den indsatte fortsat skal frihedsberøves. Man kan maksimum være 18 måneder i Ellebæk.

Hentet på sygestue

Farid Faizi kigger tomt ud i luften og fisker så en bunke papirer frem.

De er fra læger i Danmark og Tyskland, som blandt andet konkluderer, at den unge mand er ”angst og forpint”, ”selvmordstruet”, ”svært depressiv”, ”selvskadende”, ”lider af mareridt” og ”har PTSD”.

Alligevel hentede politiet ham i januar på en sygestue, hvor han var indlagt, fordi han var vurderet for syg til at være på Ellebæk. Herfra sendte politiet ham til Afghanistan.

Men tvangsudsendelsen møder nu kritik.

Rystet fængselspræst

En af dem, der er forundrede over udsendelsen af Farid Faizi, er Per Bohlbro.

Han har været fængselspræst i Ellebæk i ti år, og det er første gang, han står frem.

Kombinationen af forholdene på Ellebæk, som TV 2 har vist billeder af de seneste dage, og så januars tvangshjemsendelse af Farid Faizi, som han har kendt, siden den unge afghaner blev indsat i Ellebæk i oktober, er dråben, siger han:

- Jeg er ærligt talt rystet. Altså at se en mand, der er så dødssyg, blive sendt ud… Det er rigtig skidt. Min kritik handler ikke om, hvorvidt han skal have asyl eller ej. Den handler om, at man sender en psykisk dødssyg mand ud.

- Han blev bare mere og mere ødelagt, siger Per Bohlbro.

I december bremsede fængselspræsten blandt andet Farid Faizi i at begå selvmord, da han trådte ind i hans celle og så en galge i loftet.

Farid Faizis tidligere celle på Ellebæk. Det var i dette værelse, han ville begå selvmord.
Farid Faizis tidligere celle på Ellebæk. Det var i dette værelse, han ville begå selvmord.
Foto: Ole Jakobsen / TV 2

Vurderet "fit-for-flight"

Hverken Udlændinge- og integrationsministeriet eller Rigspolitiet, som forestår tvangsudsendelserne, ønsker at udtale sig i den konkrete sag, men i et skriftligt svar til TV 2 skriver Rigspolitiet blandt andet:

- Foreligger der ved planlægningen af udsendelsen oplysninger om udlændingens helbredsforhold, som rejser tvivl om, hvorvidt udlændingen – for tiden – kan gennemføre udsendelsen af lægelige grunde, skal forholdet afklares, eventuelt ved at sagen skriftligt forelægges en læge til udtalelse.

- Der foretages endvidere en endelig politifaglig vurdering umiddelbart forud for udsendelsen af pågældendes fysiske og psykiske tilstand. Skulle denne vurdering rejse tvivl om, hvorvidt den pågældende udlænding er fit-for-flight, vil der blive foretaget et lægetjek, og udsendelsen vil eventuelt blive udsat.

Mistænkt for at simulere

Men Farid Faizi var langt fra ”fit-for-flight”, mener hans advokat, Daniel Nørrung, som afventer svar på, om Ombudsmanden vil gå ind i sagen.

For selvom en psykiater i december mistænkte Farid Faizi for at ”simulere” sygdom, så konkluderede selvsamme psykiater, at Farid Faizi ”som minimum har en svær belastningsreaktion” og ”i de mest aparte øjeblikke fremstår grænsende til psykotisk”:

- Patient ses forpint og angst og har suicidaltanker. Det vurderes dog ikke, at dette vil kunne afhjælpes med behandling eller indlæggelse, da det skyldes den situation, han er i (i udsendelsesposition i Udlændingecenter Ellebæk, red.). På den baggrund udskrives patienten trods en øget suicidalitetsrisiko, står der i journalen fra 12. december.

Værste forfatning

Advokat Daniel Nørrung hæfter sig ved, at Farid Faizi har fået flere psykiatriske diagnoser, og at han var ledsaget af en læge og sygeplejerske, da han kom til Danmark fra Tyskland sidste år.

Desuden påpeger han, at Farid Faizi var flyttet fra Ellebæk til en sygeafdeling i Vestre Fængsel, da han blev overrasket af politiet og udsendt:

- Jeg har før haft klienter, som har været i en dårlig forfatning. Men jeg har aldrig før haft nogen, som har været så syge som Farid, og som alligevel er blevet sendt hele vejen til Afghanistan.

- Jeg mener, at når man har en person, som ikke blot virker, som om han er dårlig, men som rent faktisk også forsøger at begå selvmord flere gange, ja så er der så stærke indikationer på, at den her person ikke er rask.

Advokaten sætter derfor spørgsmålstegn ved, om man kan tage "en så syg person" og sende til Afghanistan.

Hvad er problemet med det?

- I værste fald risikerer vi, at han begår selvmord i Afghanistan, og det, vil jeg jo synes, er forfærdeligt.

Ikke Danmarks ansvar

Tirsdag stod både Per Bohlbro og Udlændingecenter Ellebæks fængselsbetjent og tillidsmand gennem 25 år Gert Jensen frem og fortalte, at der er flere, der er for psykisk syge til at være på Ellebæk.

Det har blandt andet medført selvskader, indlæggelser og selvmordsforsøg. Samme billede tegner Amnesty International.

Observationsrummet på Ellebæk bliver ofte brugt til indsatte, der er for syge eller for ophidsede.
Observationsrummet på Ellebæk bliver ofte brugt til indsatte, der er for syge eller for ophidsede.
Foto: Ole Jakobsen / TV 2

Men kritikken er ikke noget, der gør indtryk på hverken udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg eller på regeringens støtteparti Dansk Folkeparti:

- De her mennesker skal hjem, og så er det hjemlandet, der har ansvaret for at give dem en ordentlig behandling. Det er faktisk ikke Danmarks ansvar, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

Folketingets Ombudsmand bekræfter over for TV 2, at han har fået flere henvendelser vedrørende Farid Faizis sag, og at han p.t. overvejer, om han vil gå ind i den.

Imens må Farid Faizi vente i Kabul.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik