SAS aflyser 205 flyafgange

En række morgen- og formiddagsfly er indtil videre blevet aflyst fra Københavns Lufthavn. De andre danske lufthavne er ramt i mindre grad.

SAS skriver på deres Facebook-side, at de kommer til at aflyse fly som følge af en potentiel strejke fra deres piloter.

- SAS har modtaget konfliktvarsel fra pilotforeningerne i Danmark, Norge og Sverige. SAS vil tage særligt hensyn til alle vores kunder og medarbejdere. Det betyder, at en række fly vil blive aflyst, men vi sikrer, at ingen af vores kunder strander et sted, skriver SAS i opslaget, der blev lagt op 19:37 torsdag aften.

Konfliktvarslet fra piloterne kom 2. april og står til at træde i kraft ved midnat mellem torsdag og fredag. Parterne forhandler for at få en ny overenskomst på plads, men i går kaldte SAS piloternes krav for "skyhøje og uansvarlige".

SAS skriver på sin hjemmeside, at fly, som er bemandet af deres partnere, ikke bliver påvirket af strejken. De fortæller, at man her kan se, hvilke fly der står til at flyve, uanset om der kommer strejke.

Skal man ud at flyve med SAS i morgen, kan man se status på sit fly ved at klikke på linket her. I skrivende stund står 28 afgange fra Københavns Lufthavn til at blive aflyst. Det drejer sig primært om morgen- og formiddagsafgange. Et lignende antal ankomster står også som aflyst.

Der er for nu ikke nogen aflysninger fra Billund eller Aarhus, mens et enkelt morgenfly til København står til at blive aflyst i Aalborg.

Friweekender og løn

I en pressemeddelelse fra starten af april, hvor piloterne varslede strejke per 26. april, forklarede formanden for Dansk Pilotforening, René Arpe, at stridspunkterne set fra piloternes side særligt var to ting:

  • Manglende indflydelse på hvornår og hvor meget piloterne skal arbejde.
  • For lav løn.

Ifølge René Arpe har piloterne kun én friweekend hver måned, og i værste fald risikerer de at skulle arbejde op til syv weekender i træk.

- Det er uholdbart. At ikke kunne planlægge sit liv er en stor belastning, og vi har derfor krævet større forudsigelighed i vores turnus, skrev René Arpe i pressemeddelelsen.

Ifølge SAS er gennemsnitslønnen for deres danske piloter 995.785 danske kroner om året uden tillæg og pension.

- I 2017 indgik SAS en treårig kollektiv aftale med pilotforbundene i Danmark, Norge og Sverige. Aftalen tillader opsigelse efter to år, hvilket forbundene gjorde opmærksom på, at de ønskede at gøre i juni 2018. Forhandlingerne vil starte i første kvartal 2019 med en målsætning om at have en ny aftale på plads inden 31. marts 2019, når den eksisterende aftale udløber, lød det i årsregnskabet.

Her fremgår det også, at SAS i finansåret 2018 havde 1273 fuldtidsansatte piloter. Ifølge SAS Pilot Group selv, organiserer foreningen 95 procent af alle SAS-piloterne i Danmark, Sverige og Norge.

 
 
Foto: TV 2 - grafik

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik