Foto: TV2/ Lorry

Russisk minister fordømmer danske zoologiske havers 'barbariske dødshjælp'

I samarbejde med tv2.dk

Ruslands miljøminister har tidligere været ude med riven efter zoologiske haver i Danmark.

Det er "civiliseret barbari" og en "udfordring for nutidens europæiske samfund".

Sådan lyder reaktionen fra Ruslands miljøminister, Sergeij Donskoij, som fordømmer Givskud og Københavns zoologiske havers beslutning om at lade private donere kaniner, hamstere eller marsvin som foder til rovdyr i parkerne.

Ministeren har lagt et link til denne TV 2 Lorry-artikel ud på Facebook.

"En grusomhed"

På det sociale medie skriver han ifølge nyhedsbureauet Tass, at det er "en grusomhed" fra de zoologiske havers side. Også hvis det er velment:

- Modsat dyr i naturen har dem i zoologiske haver ikke brug for jagtevner. Så det er unødvendig brutalitet at give dem syge dyr som bytte. Denne form for aktiv dødshjælp til dyr er en udfordring for nutidens europæiske samfund, skriver Donskoij.

Læs også Træt af din kanin: Donér den til løverne i Zoo

Men den russiske minister har misforstået hele sagen, siger Givskud Zoo og København Zoo til TV 2. Begge dyreparker understreger, at dyrene ikke er levende, når de fodres til rovdyrene.

- Vores rovdyr får ikke lov til at jage de her dyr, siger Richard Østerballe, som er direktør i Givskud Zoo.

Her har man primært modtaget kaniner, som i første omgang sundhedstjekkes af en dyrlæge. Derefter bliver kaninerne aflivet og for eksempel fodret til ulve.

TV 2 ville gerne spørge ind til den russiske ministers opfattelse af sagen, men det russiske miljøministerium oplyser per telefon, at det ikke er muligt at få uddybet kritikken. Derudover har det ikke været muligt at få uddybet ministerens kommentar hos Ruslands ambassade i Danmark.

Journalister ringer fra udlandet

Men det er ikke kun ministeriet, der har misforstået historien, siger Københavns Zoo. Her har man modtaget flere henvendelser fra udenlandske medier. 

- De troede, at vi fodrede med en lind strøm af levende kæledyr, herunder hunde og katte. Jeg har blot præciseret, at vi har fodret med kaniner, siger Jacob Munkholm Hoeck, som er presseansvarlig i København Zoo.

Læs også Ny Zoo-direktør vil gøre som Tivoli: Gæsterne skal komme oftere

Og i mellemtiden er man faktisk næsten holdt op med at modtage dyr.

- Reelt set gør vi det ikke længere, da der er en del administration og dokumentation forbundet med det, siger Jacob Munkholm Hoeck. 

Det er ikke første gang, at den russiske minister fordømmer danske zoologiske haver.

I 2015 kom han også med en udtalelse, da Odense Zoo dissekerede en aflivet hanløve foran fynske børn og rullende kameraer.

Hele seancen blev sendt live på en russisk tv-station. Og ifølge mediet Sputnik News kaldte Donskoij også den seance for "civiliseret barbari".

Ministeren skriver på Facebook, at han har bedt den europæiske dyreparksforening, EAZA, om en forklaring.