Retsmediciner: Vandet kan skylle vigtige spor væk

Tiden i vand kan ødelægge afgørende spor i retsmedicinernes arbejde.

Sædceller og blod forsvinder fra hudens overflade efter blot en uge i vand, mens de resterende dna-spor også hurtigt vil blive skyllet væk.

Når retsmedicinere skal indsamle afgørende beviser fra et lig, der har ligget i vand i længere tid, kæmper de mod tiden. 

- Vandet vil begynde at opløse overfalden, altså huden. Vi ser det i mindre grad, når vi har været i vand længe, hvor vi får det, vi kalder ’vaskekonehud’. Det er nogle riller i den tykke hud på fingrene, der viser, at vores væv er blevet påvirket, forklarer Peter Thiis Knudsen, som er vicestatsobducent på Retsmedicinsk Institut ved Syddansk Universitet. 

Torso fundet i vandet på Vestamager

Mandag eftermiddag oplyste Københavns Politi, at liget af en kvinde var blevet fundet i vandkanten på Vestamager i København.

Det viste sig senere, at der var tale om en kvindes torso uden hoved, arme og ben, og at politiet derfor ikke umiddelbart kunne identificere hende.

- Hvis vi skal identificere på baggrund af dna, kan der gå et par dage, lød det fra Jens Møller, som er drabschef ved Københavns Politi, på pressemødet, som dog også oplyste, at politiet intensivt leder efter flere ligdele i området på Vestamager. 

 

Kan være svensk journalist

Fundet kommer blot ti dage efter, at den svenske journalist Kim Wall blev meldt savnet.

Hun blev sidst set i live torsdag den 10. august, hvor hun gik om bord på ubåden Nautilus i Københavns Havn sammen med opfinder Peter Madsen.

Peter Madsen har senere forklaret til politiet, at journalisten døde på ubåden som følge af en ulykke, og at han derefter har begravet hende til søs. 

Torsoen blev fundet i Klydesøen ud til Køge Bugt, hvor politiet intensivt har ledt efter den svenske journalist Kim Wall. Derfor har der været en del spekulationer omkring, hvorvidt det er Kim Wall, der er blevet fundet mandag. 

Dette kan politiet endnu ikke be- eller afkræfte. 

Svært at fastslå dødsårsag

Skulle der være tale om Kim Wall, er det meget almindeligt, at liget på denne måde skyller op på en nærtliggende kyst, mener vicestatsobducent Peter Thiis Knudsen.

- Hvis der ikke er noget, der forhindrer det, vil liget vil først og fremmest synke til bunds. Henfaldsprocessen går dog forholdsvist hurtigt på denne tid af året, og derfor vil liget hurtigt stige op til overfladen igen. Denne proces kan tage alt fra en uge til en måned, og herefter vil liget skylle op på land.

Om Kim Wall er død som følge af en ulykke, eller om der er sket en forbrydelse, kan dog blive svært at fastslå ud fra de retsmedicinske undersøgelser alene, fortsætter han. 

- Vi har fundet lig, som har ligget i vandet i flere år, og hvor man stadig tydeligt kan se brud ved for eksempel kvælning. Men er det kun bløddelene, der er ramt, vil ikke tage mange dage i vand, før vi får problemer med at finde dødsårsagen. 

Peter Madsen er varetægtsfængslet i sagen for uagtsomt manddrab under skærpende omstændigheder, mens politiet samtidig har opretholdt sigtelsen for drab. Selv nægter Peter Madsen sig skyldig.

Hvilken ulykke der ifølge Peter Madsen skulle have forårsaget Kim Walls død, er ukendt for offentligheden, da sagen foregå for lukkede døre.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik