Kommunerne får 2,2 milliarder kroner mere i 2020: "Største løft i flere år"

Aftalen for kommunernes økonomi i 2020 er på plads.

Regeringen og Kommunernes Landsforening (KL) er blevet enige om en aftale om kommunernes økonomi for det kommende år.

Det oplyser parterne på et pressemøde i Finansministeriet fredag formiddag.

Kommunerne får 2,2 milliarder kroner mere i 2020, og det udskældte omprioriteringsbidrag fjernes, oplyser finansminister Nicolai Wammen (S).

- Det er vigtigt, at når der kommer flere børn og ældre, så er det vigtigt, at pengene følger med, og det er det, vi er blevet enige om, siger Wammen.

Han mener, at der er tale om "det største løft af kernevelfærden i flere år."

Foruden de 2,2 milliarder er regeringen og KL enige om, at der skal findes yderligere en halv milliard kroner i form af en 'Velfærdsprioritering'.

Den halve milliard skal findes ved at frigøre ressourcer ved mere effektiv drift. Pengene kan anvendes til at ansætte flere velfærdsmedarbejdere og til yderligere at udbygge velfærden, lyder det.

OVERBLIK: Hovedpunkter i aftalen

  • Der er afsat 2,2 milliarder kroner mere til kommunerne
  • Derudover skal der frigøres yderligere 500 millioner kroner til velfærd ved effektivisering
  • Kommunernes anlægsloft løftes med 1,3 milliarder kroner
  • Planlagte nedskæringer i det kommunale udgiftsloft på 0,5 milliarder kroner årligt ophæves
  • KL vil indgå i arbejdet frem mod en børneplan med blandt andet fokus på indførsel af lovbundne minimumsnormeringer frem mod 2025

I aftalen er der også sat ekstra 1,3 milliarder kroner til anlægsudgifter, så anlægsloftet hæves til 19,1 milliarder.

Det er et samlet økonomisk loft over, hvor meget kommunerne må bruge på eksempelvis byggeri af nye skoler, veje eller renovering af kommunale anlæg og bygninger.

Kun nogle kommuner får løft

Både fra finansministeren og KL lyder det, at aftalen ikke løser alle problemer. Der vil fortsat være svære prioriteringer i landets kommuner.

Økonomiaftalen er således kun første skridt. Nu skal der lægges budgetter for 2020, og her ser virkeligheden meget forskellig ud fra kommune til kommune, mener KL-formand Jacob Bundsgaard (S).

- Der er forskellige udfordringer i kommunerne, så for nogle kommuner vil det her være en kærkommen håndsrækning til at man kan holde skindet på næsen, og for andre vil man kunne give et løft med afsæt i det her, siger Jacob Bundsgaard.

KL's formand Jacob Bundsgaard på dagens pressemøde.
KL's formand Jacob Bundsgaard på dagens pressemøde.
Foto: Niels Christian Vilmann/Scanpix

Socialdemokratiet gik til valg på, at velfærden ikke bare skulle fastholde sit nuværende niveau, selvom der bliver flere børn og ældre, men at velfærden skulle have et decideret løft.

Adspurgt på fredagens pressemøde lyder det fra Jacob Bundsgaard, at der ikke har været en forventing om et stort løft i det kommende år.

- Vi synes, det er en god aftale, men der vil stadig være kommuner, der er udfordret, afhængig af den situation man står i, siger KL-formanden.

Blandet modtagelse

Den nye økonomiaftale mellem regeringen og KL bliver modtaget godt på Københavns Rådhus, hvor sundheds- og omsorgsborgmester i København, Sisse Marie Welling (SF) er rigitg glad for, at der kommer flere penge til de ældre.

- Alene i København vil der over de kommende 15 år blive 30.000 flere ældre københavnere. Det er næsten en tredjedel flere ældre bare i København. Regeringen har forpligtet sig på en velfærdspolitik, hvor pengene følger med, når der bliver flere ældre. Det er godt, at det afspejler sig i den økonomiske prioritering, så vi ikke lader de ældre i stikken, skriver Sisse Marie Welling til TV 2 Lorry.

Modsat møder aftalen kritik fra Høje-Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K). På Twitter skriver han, at han for første gang i sine ti år i KL's bestyrelse ikke har kunnet stemme for en økonomiaftale med regeringen.

- Borgerne forventer mere velfærd efter valgkampen. Uændret velfærd koster tre milliarder kroner. Men regeringen vil kun give 1,7 milliarder kroner, skriver han.

Korte forhandlinger

Normalt begynder forhandlingerne allerede i slutningen af april, men grundet folketingsvalg, regeringsdannelse og sommerferie har staten skullet forhandle en aftale på plads med kommunerne på rekordtid.

Aftalen for regionernes økonomi i 2020 faldt på plads tidligere på ugen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik