Rasmus Seebach brugte ulovlig udenlandsk arbejdskraft

Myndigheder finder ulovlig udenlandsk arbejdskraft på hvert femte besøg hos udenlandske virksomheder i Danmark. Det gjorde de også hos Rasmus Seebach.

Artiklen er lørdag 20. april opdateret med en kommentar fra Rasmus Seebach, som i et Facebook-opslag reagerer på TV 2s artikler. Se opslaget i bunden af artiklen.

Der var ikke kun tale om alvorlige sikkerhedsproblemer og lave lønninger på det byggeprojekt, som Rasmus Seebach er medejer af gennem selskabet 'S & S Ejendomsinvest ApS' på Frederiksberg, som TV 2 i går kunne fortælle.

Syv litauiske håndværkere er blevet taget i at arbejde ulovligt på popsangerens byggeplads. Det viser dokumenter fra Arbejdstilsynet, som TV 2 har fået aktindsigt i.

quote Jeg har ikke flere kommentarer. Hav en dejlig dag. Farvel.

Mindaugas Kiskis, direktør i UAB Tronas

Ifølge reglerne burde litauerne have været registreret i det såkaldte RUT-register, inden de begyndte at arbejde på Rasmus Seebachs byggeprojekt.

Men ingen af dem var registrerede, da Arbejdstilsynet besøgte byggepladsen i januar.

Rasmus Seebachs villa på Frederiksberg, hvor en litauisk underentreprenør er blevet taget i at arbejde ulovligt.
Rasmus Seebachs villa på Frederiksberg, hvor en litauisk underentreprenør er blevet taget i at arbejde ulovligt.
Foto: Magnus Schøler Platz / TV 2

Taget seks gange i at arbejde ulovligt

Rasmus Seebach købte sidste år en villa på Frederiksberg til 17 millioner kroner via sit selskab S & S Ejendomsinvest ApS, som han ejer sammen med sin bror Nicolai Seebach og kompagnonen Lasse Søndergaard Pedersen.

Selskabet har hyret den litauiske entreprenørvirksomhed 'Tronas UAB' til at renovere villaen og omdanne den til syv separate lejligheder.

RUT-REGISTRET

Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT) er den danske stats officielle register til at anmelde udenlandske tjenesteydelser. Udenlandske tjenesteydere (udstationerede medarbejdere og selvstændige erhvervsdrivende), der udfører arbejde i Danmark, skal anmelde det i RUT.

 

Det er arbejdsgiverens ansvar, at oplysningerne i RUT er korrekte. Det gælder bl.a. oplysningerne om arbejdssted, periode og de personer, der udfører arbejdet.

 

Mangelfulde oplysninger i RUT kan straffes med bøde.

 

Kilde: indberet.virk.dk

En entreprenørvirksomhed som er særdeles godt kendt af de danske myndigheder.

Dokumenter fra Arbejdstilsynet viser, at Tronas UAB gang på gang har set stort på sikkerheden i forbindelse med byggerier i Danmark.

I alt er Tronas UAB blevet taget i at arbejde ulovligt i Danmark seks gange siden 2017:

  • 27. oktober 2017: Grov overtrædelse, virksomhed ikke registreret i RUT
  • 11. januar 2018: Grov overtrædelse, virksomhed ikke registreret i RUT
  • 12. april 2018: Grov overtrædelse, virksomhed ikke registreret i RUT
  • 9. maj 2018: Grov overtrædelse, virksomhed ikke registreret i RUT
  • 1. juni 2018: Grov overtrædelse, virksomhed ikke registreret i RUT
  • 16. januar 2019: Grov overtrædelse, virksomhed ikke registreret i RUT (Rasmus Seebachs byggeri på Frederiksberg)

Ifølge fagforbundet 3F forsøger udenlandske virksomheder som Tronas UAB bevidst at flyve under radaren og undgå de danske myndigheders opmærksomhed.

- Det er meget simpelt, for hvis virksomhederne ikke registrerer sig, er der heller ingen myndigheder som kommer og tjekker, om de følger reglerne. Så kan de bare arbejde derudad og spare på sikkerheden. Virksomhederne har intet incitament til at registrere sig i RUT. Den, der lever stille, lever godt, siger Rasmus Kreutzmann, faglig sekretær i 3F Valby.

Når de udenlandske virksomheder ikke registrerer sig i RUT, kan Arbejdstilsynet kun opdage ulovligheder ved hjælp af tips fra borgere, andre håndværkere og fagforeninger.

LOVBESTEMT MINDSTELØN I DANMARK?

TV 2 sætter den kommende tid fokus på det rekordhøje antal udlændinge som arbejder i Danmark - i 2018 var der knap 400.000.

 

De mange udlændinge har fået statsminister Lars Løkke Rasmussen til at lufte ideen om at indføre en lovbestemt mindsteløn. På facebook skrev han den 3. april:

 

- Jeg har ikke det endegyldige svar, men jeg føler mig mere og mere overbevist om, at vi er nødt til at kigge fordomsfrit på, om vi kan tillægge løn- og arbejdsvilkår på repræsentative overenskomster større betydning for at undgå, at brodne kar misbruger den danske model.

Ulovligt arbejde på hvert femte besøg i udenlandske virksomheder

Der er en særlig grund til, at udenlandske arbejdere skal registreres, inden de begynder at arbejde i Danmark.

Der er nemlig 30 procent større risiko for, at arbejdere fra andre EU-lande får en arbejdsskade i Danmark, end danskere. Blandt andet derfor har myndighederne brug for at vide hvor udlændingene arbejder, så de kan føre tilsyn med sikkerheden og rådgive de udenlandske virksomheder.

Men noget tyder på, at udlændingene har svært ved at overholde reglerne.

Arbejdstilsynet finder ulovlig udenlandsk arbejdskraft på hvert femte besøg hos udenlandske virksomheder i Danmark. Det er enten udlændinge som ikke er registreret, eller er registreret med forkerte oplysninger.

I 2017 gav Arbejdstilsynet 450 bøder eller tiltaleindstillinger til udenlandske virksomheder for ikke at have registreret sig korrekt eller slet ikke registreret sig i RUT-registret.

Der var syv litauiske arbejdere til stede, da Arbejdstilsynet i januar besøgte villaen ejet af Rasmus Seebach, hans bror og en kompagnon.
Der var syv litauiske arbejdere til stede, da Arbejdstilsynet i januar besøgte villaen ejet af Rasmus Seebach, hans bror og en kompagnon.
Foto: Magnus Schøler Platz / TV 2

Direktør: Glemmer nogle gange at registrere arbejdere

Den litauiske entreprenørvirksomhed forklarede i januar, at de var startet op på pladsen samme dag, som Arbejdstilsynet besøgte dem. Den tilsynsførende fra Arbejdstilsynet skrev dog i rapporten:

"Jeg talte telefonisk med virksomhedsejer Mindaugas (ejeren af Tronas UAB, red.), som oplyste, at de var startet op på pladsen den samme dag. Han oplyste samtidig, at de havde prøvet at anmelde arbejde i RUT, men at deres internetforbindelse ikke havde virket fra morgenstunden af. De danske håndværkere på pladsen oplyste, at de havde været på pladsen i 14 dage, og at den omhandlende udenlandske virksomhed også havde været der så længe."

Direktøren i Tronas UAB, Mindaugas Kiskis, forklarer til TV 2, at han nogle gange glemmer at registrere sine arbejdere i RUT, men har ellers ikke meget mere at tilføje:

Hvorfor er det, at du bliver ved med at glemme at registrere dine arbejdere i RUT-registret. Er det fordi, du ikke vil påkalde dig de danske myndigheders opmærksomhed?

- Jeg har ikke flere kommentarer. Hav en dejlig dag. Farvel, siger Mindaugas Kiskis.

Risiko for alvorlige blødninger og nedstyrtning

Som TV 2 fortalte torsdag, har de syv litauere, som renoverer Rasmus Seebachs villa, arbejdet under forhold, som kan medføre alvorlige personskader, mener Arbejdstilsynet.

Den litauiske entreprenørvirksomhed har blandt andet undladt at sørge for det nødvendige sikkerhedsudstyr ved brug af kædesave, hvilket betød, at litauerne var i risiko for at pådrage sig alvorlig personskade i form af amputation eller alvorlige blødninger.

Arbejdstilsynet påpegede desuden, at der under udgravningen af en kælder i 2,5 meters dybde ikke har været nogen form for afskærmning, hvilket udgjorde en nedstyrtningsrisiko. Desuden var der risiko for at hele udgravningen ville styrte sammen.

Arbejdstilsynet vurderede, at udgravningen var meget uforsvarlig, fordi de ansatte risikerer at blive dækket af jord under sammenstyrtning af udgravning og kan risikere at pådrage sig alvorlig personskade med varige mén.

Rasmus Seebach vil ikke interviewes af TV 2 om sagen.
Rasmus Seebach vil ikke interviewes af TV 2 om sagen.
Foto: Sarah Christine Nørgaard - Ritzau Scanpix

Seebach vil ikke interviewes

Det er som udgangspunkt den litauiske entreprenørvirksomhed Tronas UAB, som har ansvaret for at registrere sine ansatte i RUT-registret. Hvis myndighederne opdager, at virksomheden ikke har registreret sine ansatte, får virksomheden en bøde på 10.000 kroner.

Men bygherren - eller den såkaldte hvervgiver - i dette tilfælde Rasmus Seebach og hans kompagnoner, får automatisk besked fra Erhvervsstyrelsen, når en udenlandsk entreprenør har registreret sig i RUT-registret på deres byggeplads.

Derfor burde bygherren have reageret på, at den udenlandske entreprenør ikke havde registreret sig og dermed arbejdede ulovligt på villaen.

TV 2 har kontaktet Rasmus Seebach for at få en kommentar til de lave lønninger og at Arbejdstilsynet har konstateret farlige forhold på byggepladsen.

Men sangeren har ikke svaret på TV 2s henvendelser.

Gennem sin manager, Nicolaj Bundesen, afviser Rasmus Seebach, at han har været vidende om de farlige arbejdsforhold, lave lønninger og ulovlig arbejdskraft.

Ikke første gang

Fagbladet 3F har tidligere fortalt, hvordan Rasmus Seebach fik renoveret sin private villa på en af Frederiksbergs mest eksklusive adresser af polske håndværkere, som arbejdede for timelønninger på under 50 kroner i timen.

Ved den lejlighed fremlagde Rasmus Seebach en entreprisekontrakt, hvori han havde krævet, at arbejdet på hans ejendom foregik på overenskomstmæssige vilkår.

Men i den nye sag har Rasmus Seebach ikke ønsket at fremlægge nogen kontrakt, som TV 2 kan citere fra.

Polakker fik 50 kroner i timen for at renovere Rasmus Seebachs egen millionvilla på Frederiksberg i 2013. Popsangeren havde dog forsøgt at gardere sig mod lønfusk i en entreprisekontrakt.
Polakker fik 50 kroner i timen for at renovere Rasmus Seebachs egen millionvilla på Frederiksberg i 2013. Popsangeren havde dog forsøgt at gardere sig mod lønfusk i en entreprisekontrakt.
Foto: Magnus Schøler Platz / TV 2

Advokat prøvede at stoppe artikler

Som vi skrev torsdag, har TV 2 i flere uger været i dialog med Rasmus Seebachs manager, Nicolaj Bundesen, samt kompagnonen Lasse Søndergaard Pedersen om arbejdsforholdene på byggeprojektet.

I marts erkendte Lasse Søndergaard Pedersen, som er direktør i S & S Ejendomsinvest ApS, at han og hans kompagnoner ikke havde stillet krav til arbejdsforhold og løn i kontrakten med den litauiske entreprenør Tronas UAB.

Men Rasmus Seebachs manager Nicolaj Bundesen hævdede dog senere, at der alligevel fandtes en sådan entreprisekontrakt, der viser, at Rasmus har gjort sit for at sikre ordnede forhold.

TV 2 har bedt om at få kontrakten at se, men advokaten for S & S Ejendomsinvest ApS oplyste, at kontrakten var fortrolig og at der ikke måtte citeres direkte fra den. Advokaten oplyste videre, at hvis TV 2 ville se kontrakten, og at der i kontrakten var en bestemmelse, som forpligter entreprenøren til at overholde gældende regler, herunder i forbindelse med arbejdsvilkår for medarbejdere, måtte TV 2 ikke bringe artikler og indslag om S & S Ejendomsinvest ApS og/eller Rasmus Seebach.

TV 2 har afvist at se kontrakten på de betingelser.

I hele korrespondancen, som har strukket sig over mere end tre uger, har hverken de tre kompagnoner Lasse Søndergaard Pedersen, Nicolai Seebach, og Rasmus Seebach, manager Nicolaj Bundesen eller advokat Nikolaj Henriksen på noget tidspunkt betvivlet de faktuelle forhold i denne artikel, at Arbejdstilsynet har fundet farlige forhold på pladsen, at litauerne arbejder til lønninger på cirka 50 kroner i timen og at de syv litauere arbejdede ulovligt.

Har opsagt entreprenør

Lørdag aften har Rasmus Seebach skrevet et opslag på Facebook, hvor han udtaler, at entrepenøren nu er blevet fyret, og at samarbejdet er ophørt. TV 2 har lørdag aften ikke kunnet få bekræftet denne oplysning.

- Jeg synes, det er et vigtigt indsatsområde, TV2 fokuserer på. Det er i forbindelse hermed, at jeg er blevet bekendt med forholdene på byggepladsen, skriver han i Facebook-opslaget, der fortsætter:

- På baggrund af denne beklagelige sag vil jeg sikre mig, at den nye entreprenør både overholder dansk lovgivning og respekterer dansk overenskomst.

Rasmus Seebach kritiserer også TV 2s dækning af sagen, som han kalder "en ufin, personlig hetz med misvisende sensationsoverskrifter" og skriver følgende:

- TV2 er vidende om, at jeg kontraktligt har gjort, hvad jeg kunne for at forhindre ulovligheder på byggepladsen.

TV 2 har uden held forsøgt at få en kommentar fra Rasmus Seebachs manager Nicolaj Bundesen, både for at høre, hvad Rasmus Seebach mener er misvisende ved TV 2s dækning og for at høre, hvorfor Rasmus Seebach skriver, at TV 2 skulle have indsigt i en kontrakt, som TV 2 kun måtte se, hvis man droppede at udgive artiklerne om forholdene på byggepladsen - et krav, TV 2 ikke har efterkommet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik