Private vagter vogter Finn Nørbygaard og naboernes villavej

Flere steder i landet stoler borgerne ikke længere på, at politiet kan holde dem trygge. I Søllerød har de hyret private vagter til villavejen.

Katrine Helt Schaarup er alene hjemme og ved at putte sin søn på førstesalen i familiens hus i Søllerød, da hun pludselig hører en lyd nede fra stueetagen.

Snart efter rumsterer det også på førstesalen, og da hun træder ud af børneværelset, får hun øje på en mand med pandelampe, der sidder og roder i familiens skuffer.

quote Episoden har plantet en angst i mig. Jeg er typen, der aldrig har været bange for at være alene hjemme, men det er jeg nu.

Katrine Helt Schaarup

Manden bliver forskrækket over synet og vifter med en skruetrækker, inden han sætter i løb ned ad trappen.

Katrine Helt Schaarup skriger ad manden og sætter efter ham, inden han forsvinder ud af terrassedøren, der allerede står åben på grund af en medsammensvoren indbrudstyv, som også har taget flugten. Tilbage står den chokerede mor og kigger ud i vintermørket.

Tyvene har taget hendes mobiltelefon, så hun løber over til naboen og ringer til sin mand, Henrik Schnipper, der skynder sig hjem og får tilkaldt politiet.

Men der går flere timer, inden de dukker op.

- Episoden har plantet en angst i mig. Jeg er typen, der aldrig har været bange for at være alene hjemme, men det er jeg nu, siger Katrine Helt Schaarup. 

Henrik Schnipper og Katrine Helt Schaarup fik nok af utrygheden efter to indbrud i familiens hjælp. Den ene gang var Katrine Helt Schaarup alene hjemme med parrets to børn
Henrik Schnipper og Katrine Helt Schaarup fik nok af utrygheden efter to indbrud i familiens hjælp. Den ene gang var Katrine Helt Schaarup alene hjemme med parrets to børn
Foto: TV 2

Hyrede private vagter til at patruljere

Indbruddet i familiens hjem en decemberaften i 2014 er langt fra enestående, og da familien senere blev offer for endnu et indbrud, var det for Henrik Schnipper den berømte dråbe, der fik bægeret til at flyde over.

Han ville ikke længere finde sig i, at han selv og naboerne skulle føle sig utrygge og frygte indbrud. Derfor tog han initiativ til et privat vagtværn, som kunne patruljere i området, og siden december sidste år har 90 naboer betalt 250 kroner om måneden for at lade firmaet Securitas være en fast gæst i villaområdet.

- Når man betaler skat og har et politi, synes jeg, at det er ærgerligt, at man selv bliver nødt til at hyre et vagtfirma til at varetage sådan en opgave. Vi er kede af, at vi blev nødt til at gøre det her, men det har en god effekt, og så må det jo koste lidt penge, siger Henrik Schnipper. 

Måtte gøre noget ekstraordinært

Den holdning deler et stigende antal danskere, og en megafonmåling, som TV 2 har fået lavet, viser, at over halvdelen af danskerne har mindre tiltro til politiet i dag, end de havde for 10 år siden.

quote Det var ikke tilstrækkeligt med nabohjælp. Vi måtte sande, at der stadig var mange indbrud og utryghed blandt vores naboer, så vi måtte gøre noget ekstraordinært.

Henrik Schnipper

Det har fået flere og flere til at tage sagen i egen hånd, og som TV 2 har kunnet fortælle gennem den seneste uge er der mindst 50 steder i landet oprettet borger- og naboværn, der skal skabe tryghed i lokalområdet.

I boligkvarteret i Søllerød valgte man altså at gå skridtet videre.

- Det var ikke tilstrækkeligt med nabohjælp. Vi måtte sande, at der stadig var mange indbrud og utryghed blandt vores naboer, så vi måtte gøre noget ekstraordinært, siger Henrik Schnipper. 

Finn Nørbygaard støtter vagtværn efter tre indbrud

Der er blevet taget godt imod initiativet blandt naboerne, herunder komikeren Finn Nørbygaard, der selv har oplevet at have indbrud tre gange i eget hjem.

To af gangene var hans kone alene hjemme, og oplevelserne har gjort hende utryg. Derfor var han ikke i tvivl om, at han ville støtte op om det private vagtværn, da Henrik Schnipper henvendte sig.

- Det har været tæt på, hvor vi bor, og vi har også selv oplevet det, så jeg kan bare pludselig mærke, hvor meget tryghed faktisk betyder for ens liv. Så jeg har simpelthen sagt, at så må vi til lommerne og finde de penge, det måtte koste, siger Finn Nørbygaard.

Direkte adspurgt, om ikke det burde være en opgave for politiet at forhindre indbrud, lyder svaret, at han ikke vil gå ind i den diskussion.

- Politiet kan jo af gode grunde ikke være alle steder hele tiden. Nu har vi taget fat i et initiativ her i området, og det støtter jeg, og det synes jeg, at vi alle sammen burde gøre, siger Finn Nørbygaard.

Og noget tyder på, at det har haft en effekt. Siden midten af december har vagterne fra Securitas standset tre-fire indbrud i området, ifølge Henrik Schnipper. 

Politiet accepterer private vagter

Politiet har over for TV 2 tidligere udtalt sig positivt om at lade borgerværn virke som en slags udvidet nabohjælp - så længe de ikke bliver lovløse og overskrider deres beføjelser.

I Nordsjælland har politiet heller ikke indvendinger mod, at borgerne nu har set sig nødsaget til at investere i private vagter for at føle sig sikre.

- Jeg har tillid til, at borgerne i Nordsjælland bruger penge på det, der er meningsfuldt for dem, men det er klart, at det ikke kan træde i stedet for politiets indsats, siger Jens-Christian Bülow, der er politidirektør i Nordsjællands Politi.

Han bekræfter, at der ikke er anmeldt indbrud i boligområdet i Søllerød, efter det private vagtværn er kommet til, men mener, at det også tildels skal tilskrives en forstærket indbrudsindsats fra politiets side siden efteråret.

Selvom naboerne i Søllerød er glad for deres vagtværn, advarer Katrine Helt Schaarup dog om, at løsningen med at betale sig til tryghed kan give skævvridninger i samfundet.

- Det er vi ikke er tjent med i Danmark. Det er jo de ressourcestærke, der har mulighed for at betale for sådan en ordning, men indbrud rammer jo alle, siger hun. 

Beboere fik nok efter 12 indbrud på halvanden måned

TV 2 har de seneste dage fortalt om flere af de naboværn, som er skudt frem, og flere har siden henvendt sig for at fortælle deres historie.

I grundejerforeningen Norsvej i Køge, som omfatter tre veje, der ligger lige op ad hinanden, valgte man sidste sommer også at tage sagen i egen hånd.

På bare halvanden måned oplevede området 12 indbrud, og så valgte de at etablere et vagtkorps, som patruljerer i området, når der er brug for det – fx i vinterferie og julen.

- Vi fik ikke så meget hjælp fra politiet, der var ophængt til andre opgaver, og der valgte vi at sige, at det måtte vi kunne gøre anderledes. Så vi igangsatte det for selv at få ekstra øjne i gaden, fortæller Michael Andersen, der er formand for grundejerforeningen og en af initiativtagerne til vagtkorpset.

Omkring 35-40 beboere har meldt sig som en del af værnet, og gennem en Facebook-gruppe bliver alle 140 husstande løbende orienteret. 

Har stoppet indbrudsbølge

Michael Andersen understreger, at der er klare regler for, at vagtkorpset bærer gule veste og lygter, så de nemt kan genkendes, og så griber de ikke selv ind over for eventuelle indbrudstyve. Det primære formål med værnet er forebyggende og at signalere, at der bliver holdt opsyn.

- Vi havde et ønske om grundlæggende at få noget mere patruljering i området. Vi har fuld forståelse for politiets prioriteter, men en gang imellem kunne det være fint at have den præventive virkning, siger Michael Andersen. 

Her et halvt år efter er konklusionen, at det virker. Der har ikke været et eneste indbrud i området siden.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik