Povl Dissing fylder 80 - til at begynde med gik publikum deres vej

Den danske visesanger har altid delt vandene med sin specielle måde at synge på, men hans position som nationalskjald er med årene blevet slået fast.

Med en plads i både Højskolesangbogen og den store Kulturkanon kan Povl Dissing med rette kaldes for dansk folkeeje.

Lørdag kan han også kalde sig selv for fødselar, når han runder et skarpt hjørne.

- Jeg synes, det var mere dramatisk for eksempel at blive 50 eller 60 eller 70 - men 80, der er man oppe i en anden klasse, synes jeg, siger Povl Dissing til TV 2.

Dagen bliver fejret i selskab med de nærmeste, og det er ovenpå et år, som for hans vedkommende har været præget af sygdom.

Under et ophold i Spanien i februar sidste år faldt Povl Dissing og slog hovedet mod et hårdt stengulv.

- Jeg kan slet ikke huske noget, fordi det hele skete om natten. Jeg havde ikke rigtig sat mig ind i, om der var trin op eller ned i det hus, vi boede i, siger Povl Dissing.

I første omgang var han indlagt i en måned på et hospital i Spanien. Efterfølgende blev han overført til Rigshospitalet, hvor den næste tid blev tilbragt.

- Vi troede jo, han skulle dø - over flere omgange. På mange måder følte vi, at det var mirakuløst, at han overhovedet overlevede det, siger den ene af Povl Dissings to sønner Rasmus.

I februar 2017 faldt Povl Dissing og slog hovedet så voldsomt, at han mistede hørelsen. 
I februar 2017 faldt Povl Dissing og slog hovedet så voldsomt, at han mistede hørelsen. 
Foto: Bent Midstrup - Scanpix

Det hårde fald betød, at Povl Dissing fuldstændig mistede hørelsen, og det er først for 14 dage siden, han har fået skruet helt op for sin nye, kunstige hørelse - cochlear implants, som det hedder. Et avanceret høreapparat, som svært hørehæmmede og døve kan få gavn af.

- Det var slet ikke til at begribe, at jeg muligvis ikke ville få hørelsen igen. Det går ikke rigtig med en musiker, der ikke kan høre, siger Povl Dissing. 

Indlæggelsen betød, at den danske trubadur måtte udeblive fra en 25 års jubilæumsturné med bandet Dissing, Dissing, Las og Dissing, som han har dannet med sønnerne Rasmus og Jonas samt guitaristen Las Nissen. Den turné måtte de tre resterende medlemmer klare alene. 

Det var i Vise Vershuset i Tivoli , man kunne høre alt den nye musik. Her ses blandt andre Freddy Fræk, Tommy Seebach og Povl Dissing.
Det var i Vise Vershuset i Tivoli , man kunne høre alt den nye musik. Her ses blandt andre Freddy Fræk, Tommy Seebach og Povl Dissing.
Foto: Allan Moe - Scanpix

'Svante' vendte stemningen

Sammen med sønnerne kan Povl Dissing dog i dag se tilbage på en lang karriere, der for alvor kom i gang for 50-60 år siden. 

Dengang måtte han høre meget for sin særegne og særdeles passionerede måde at optræde på. Blandt andet i sangene '25 minutter endnu' og 'Den grimmeste mand i byen'.

- Nogle syntes, det var fantastisk, og nogle folk kunne ikke snuppe det - de rejste sig og gik, siger Povl Dissing.

Med tiden kom flere til at holde af stemningen, som Povl Dissings stemme skabte. De yngste danskere vil muligvis kende den fra tegnefilmen Thomas Tog.

Ifølge hovedpersonen selv kom den helt store anerkendelse fra befolkningen uden tvivl efter samarbejdet med digteren Benny Andersen i 1973, hvor de sammen udgav albummet 'Svantes Viser'. Det er den udgivelse, der har givet Povl Dissing en plads i Kulturkanonen fra 2006.

- Jeg følte meget, at der fik jeg altså mit blå stempel. At der var jeg blevet noget, som jeg ikke havde følt, jeg var tidligere.

Specielt visen 'Svantes lykkelige dag' med linjen "livet er ikke det værste man har, og om lidt er kaffen klar", vil mange danskere sikkert nikke genkendende til.

For sønnerne har det dog ikke altid været lige nemt med den populære vise.

- Jeg kan huske i skolegården, at man bare gerne ville være ligesom alle de andre, der syntes jeg ikke, det var særlig sjovt. Bare de sang ”om lidt er kaffen klar”, så tænkte jeg "åh nej", siger Jonas Dissing.

Povl Dissing på Montmartre i oktober 1979.
Povl Dissing på Montmartre i oktober 1979.
Foto: Torben Christensen - Scanpix

En autentisk kunstner

Men hvad er det, Povl Dissing kan som musiker? 

Ifølge sønnerne er det blandt andet en af de ting, som han blev kritiseret for i begyndelsen af karrieren.

- Først og fremmest tror jeg, det har noget at gøre med at være sig selv. At hele tiden have sin personlighed med i det man gør og gøre det på sin helt egen måde, siger Rasmus Dissing.

Det seneste år har de to yngre Dissing-medlemmer for alvor måttet lære at klare sig alene på scenen uden senior på grund af uheldet i Spanien.

Den situation har Povl Dissing tænkt over flere gange.

- Jeg har jo godt vidst, at på et eller andet tidspunkt, der blev jeg nødt til at bakke ud af det, fordi sådan er det jo. Men kan de være alene uden mig? Det har vist sig, at det faktisk går rigtig godt, siger Povl Dissing.

- Måske skulle du gøre det lidt mindre dramatisk, næste gang du bakker ud, svarer Jonas Dissing med et smil.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik