Politichef i Malmø: Det er blevet mere brutalt

10 mennesker er blevet dræbt ved skyderier i Malmø i år. Der er tale om hævnaktioner i det kriminelle miljø, siger politiet.

Alarmen gik igen klokken lidt over 21 mandag aften hos politiet i Malmø. 

En 23-årig mand var blevet skudt på von Rosens väg i Rosengård-bydelen. Da politi og ambulancer kom frem til stedet, stod en større forsamling ved den ramte, og selv om man forsøgte at yde lægehjælp til manden, blev han erklæret død kort efter klokken 23 .

Dermed er dødstallet efter skyderierne i Malmø nu oppe på 10 i år. Alene de seneste uger er seks personer blevet dræbt i mindst 12 skyderier i byen på den anden side af sundet, der i folkemunde kaldes for Nordens Chicago. 

Erik Olof Jansåker, der er chef i politidistriktet Malmö söder, siger, at de hændelser, man har oplevet de seneste år, er højst usædvanlige. 

- Helt generelt, når man ser tilbage over årene, kan man konstatere, at man i de kriminelle konstellationer er blevet betydeligt mere brutal. 

- Mange går rundt med skudsikre veste, og der er uroligt i de her miljøer. Det har ikke altid været narkotika i de hændelser, vi har set de seneste år. Frem for alt bliver man vældig hurtigt ophidset. Det kan vise sig, at det er en bagatelagtig sag, der gør, at man griber til våben og skyder mod andre personer. Det er et ret nyt fænomen, at man så hurtigt føler sig trådt på og griber til grove forbrydelser for en bagatelagtig sag, siger Erik Olof Jansåker til TV 2.

Skuddræbt var kendt af politiet

Efter skyderiet i Rosengård har svensk politi indkaldt adskillige personer til afhøring.

Politiet er samtidig i gang med at kigge materiale igennem fra overvågningskameraer på von Rosens väg, lige som man har sendt en helikopter i luften over bydelen. 

To mænd, som vidner så forlade gerningsstedet på to sorte knallerter, er efterlyst, skriver den svenske avis Aftonbladet. Den ene mand var i sort jakke og havde sølvfarvet hjelm på, den anden mand havde også sort jakke på, men kørte med en rød hjelm. 

 
 
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT - Ritzau Scanpix

Senere mandag aften blev en brændende knallert fundet ikke langt fra gerningsstedet. Politiet i Malmø oplyser, at man er i gang med at undersøge, om knallerten har forbindelse til skyderiet, og samtidig forlyder det, at flere mænd eftersøges. 

Et andet svensk medie, Expressen, skriver, at den 23-årige, der blev skuddræbt mandag, var kendt af politiet i forvejen. Faktisk blev han anholdt i forbindelse med en anden dramatisk skudepisode i Malmø på Nydalatorget i begyndelsen af juli. Her blev en 24-årig mand dræbt, mens en mand på 29 år fik livstruende skader.

Den 23-årige blev siden løsladt, men det står klart, at han i 2015 blev idømt et år og syv måneders fængsel for røveri, forsøg på tyveri og trusler. 

Det ulmer i det kriminelle miljø

Svensk politi har efter skyderiet i Rosengård indkaldt forstærkninger, og samtidig har Sveriges statsminister, Stefan Löfven, meldt ud, at man har igangsat en større handlingsplan for at få stoppet de mange skyderier, der har hærget Sveriges største byer de seneste måneder.

Også i Stockholm har der nemlig været adskillige mord og mordforsøg i det kriminelle miljø i den vestlige del af byen i området Järvafältet. 

 
 
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT - Ritzau Scanpix

Det mest voldsomme skyderi i år skete dog tidligere på sommeren i Malmø, da seks personer blev skudt ved en internetcafé på Drottninggata. Tre blev dræbt ved dette skyderi. 

Det ulmer blandt de kriminelle fraktioner i byen, og mange af skudepisoderne er rene hævnaktioner, forklarer politichef Erik Olof Jansåker.

- Vi har i korte perioder skullet kæmpe med usædvanlige hændelser. Tager man den i Drottninggatan, så skiller den sig virkelig ud, idet man har skudt i et meget centralt miljø. Og på et tidspunkt hvor man ved, at der er mange mennesker. Tre blev dræbt, og tre blev såret af skud, siger Jansåker. 

Han fortæller videre, at politiet kender til omkring 200 personer, som er en del af det grove, kriminelle miljø i Malmø.

- Hvis der er urolige magtkonstellationer, så griber man åbenbart hurtigt til grov vold. Vi betragter det, som at der er forskellige bandekonstellationer her, som sagt cirka 200 mennesker, som vi kender til, plus deres følgere. Der er 10-15 konstellationer, som går lidt i plus og minus, siger politichefen.

Udtryk for en mafiakultur

Endnu et svensk medie, Sydsvenskan, oplyser, at syv mennesker blev dræbt i skyderier i Malmø i 2016. Sidste år var tallet otte dræbte. 

Og i år har man så frem til nu oplevet 19 skyderier i byen - hvilket altså har resulteret i 10 dræbte. 

Ifølge Joakim Palmkvist, som er retsreporter på netop Sydsvenskan, har de voldsomme hændelser i Malmø været undervejs i 10 år. 

- Det grundlæggende er underverdenens dynamik. Når vi har en del af samfundet, som lever uden for loven og har egne love og regler for adfærd, så gør de tingene op internt. Det er deres domstol så at sige. 

 
 
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT - Ritzau Scanpix

- Når man har en mafiakultur af den her slags, så vil der i flere omgange komme den her form for opgør. Så vidt er det kommet blandt en lille, men meget voldelig del af befolkningen, siger Joakim Palmkvist til TV 2.

Ung generation i krig om territorier

Han og flere andre journalister, som følger skyderierne i Malmø på tætteste hold, fortæller, at der er et nyt form for opgør i gang i det kriminelle miljø i byen. 

Flere højtstående, ældre medlemmer af de forskellige bandekonstellationer i Malmø er blevet sat bag lås og slå i de seneste år. Det har udløst et tomrum, hvor de yngre kriminelle bekæmper hinanden i et forsøg på at opnå magten. Kamppladsen er især de betændte bydele Nydala, Lindängen, Holma og Rosengård. 

Politichef Erik Olof Jansåker siger, at de unge mænd i de kriminelle konstellationer typisk er mellem 18 og 23 år. 

Ifølge retsreporter Joakim Palmkvist er der er tale om næste generation i miljøet, som slås indbyrdes. 

 
 
Foto: 50090 Johan Nilsson/TT - Ritzau Scanpix

- Jeg kalder det her en mafia. Det er ikke bander eller grupperinger som for eksempel rockerne. Det er ikke som Blågaardsgadebanden eller Loyal to Familia, ikke den form for grupper, men mindre grupperinger i én og samme mafiamiljø. De lever helt ved siden af det svenske samfund. Af civilsamfundet. Med sin egen voldskultur, hvor den stærkeste bestemmer, siger journalisten fra Sydsvenskan.

Skyderierne er del af en lokal konflikt

Politiet i Malmø understreger over for TV 2, at de mange skyderier ikke umiddelbart kan sættes i forbindelse med den bandekonflikt, som også har raset i København. 

- Det gælder Malmø og omgivelserne her og er ikke relateret til udlandet i stort omfang. Men naturligvis er der gæld og andet forbundet med de grove forbrydelser, så naturligvis kan de kobles til det øvrige Sverige og andre lande, siger Erik Olof Jansåker.

Retsreporter Joakim Palmkvist siger ligeledes, at konflikten i Malmø er lokalt funderet. 

- Den er ikke opstået i København og er så kommet hertil eller omvendt, siger Palmkvist, som dog alligevel mener, at der kan trækkes tråde mellem de kriminelle miljøer i Danmark og i Sverige. 

- Der findes visse forbindelser, tror jeg. En af dem, der blev skudt for nylig på Drottninggatan, men overlevede, er født i Danmark og boede der i otte år. Han har fortsat stærke bånd til Danmark.

- Og næsten al narkotika i Sverige kommer via Øresundsbroen, via København. Der er altså forbindelser mellem grupperingerne, men jeg tror, at konflikten, som har ført til drabene, er lokal. Eller regional i Skåne og Malmø, siger reporteren fra Sydsvenskan.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik