Amerikanske medstuderende fra samme skole som de dræbte piger kigger på de blomster og lys der er blevet lagt på kajlanten, søndag aften den 7. maj 2017, hvor der bliver afholdt en mindehøjtidlighed for de to ofre. Foto: Bax Lindhardt - Scanpix

Pape indkalder til møde efter dødsulykke: Vil stoppe vanvidssejlads

I samarbejde med tv2.dk

Ifølge justitsministeren kan vandscooterulykker også ske andre steder end i København. Han er klar til at se på reglerne og lytte til forslag.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil efter lørdagens dødsulykke med en vandscooter i Københavns Havn, hvor to amerikanske kvinder i en udlejningsbåd mistede livet, indkalde politiet og overborgmester Frank Jensen (S) til møde.

Det oplyser han i en skriftlig udtalelse til TV 2.

- Det er en dybt tragisk ulykke, som viser, hvor utrolig farligt vanvidssejlads er. Nu er det sket i København, men det kan også ramme andre steder i landet, udtaler Søren Pape Poulsen og fortsætter:

- Jeg vil indkalde Københavns overborgmester, politiet og andre relevante myndigheder og aktører til et møde for at se på, hvordan vi får sat effektivt ind over for disse vanvidssejladser. Jeg er åben over for alle gode forslag til, hvordan vi sikrer, at den slags ulykker ikke sker igen. 

Læs også Bådklub vil blokere vandscooter-smuthul: "Det er dræbermaskiner"

Foreslår nummerplader og beslaglæggelser

Forud for det kommende møde har Københavns overborgmester, Frank Jensen, allerede rettet en appel til justitsministeren om hårdere straffe.

- Det kan ikke hjælpe noget, at der kun er en bødestraf - det har de ingen respekt for, siger han til TV 2

I stedet mener han, at politiet skal have beføjelser til at gå mere drastisk til værks, når de får anmeldelser om ulovlig sejlads i havnen. 

Læs også Overborgmester kræver hårdere straffe for vanvidssejlads

- Det ville være rigtig godt, hvis politiet kan lave en beslaglæggelse og derefter konfiskere dem. Der tror jeg, den præventive virkning vil være enormt stor i forhold til dem, der sejler det her vanvidssejlads.

Uden forudgående tilladelse er det slet ikke tilladt for vandscootere at sejle i Københavns Havn, men det er svært for politiet at få fat på føreren af de hurtige fartøjer, da det ofte er umuligt at se deres ansigter.

Derfor foreslår både Aarhus’ borgmester Jacob Bundsgaard (S) og kultur- og fritidsborgmester i København, Carl Christian Ebbesen (DF), at det skal være obligatorisk med nummerplade på dem.

- Hvis de så stikker af, så ved man, hvem der er ejer og kan sende en bøde - ligesom, når man kører for stærkt i sin bil, siger Carl Christian Ebbesen. 

Læs også Vidne filmede vandscootere før og efter dødsulykke: "Vi kalder dem terrorister"

Venstre indkalder Pape til møde

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, siger til TV 2, at han i løbet af ugen vil indkalde Søren Pape Poulsen til en orientering om bødeniveauet.

Han henviser til eksempler fra tidligere, hvor ulovlig sejlads på vandscooter har udløst bøder på mellem 2000-5000 kroner, og mener, det er alt for lavt.

Preben Bang Henriksen er klar til både at drøfte beslaglæggelse og nummerplader, men erkender, at der er en risiko for, at politikerne paniklovgiver på baggrund af en tragisk hændelse.

- Der er ingen tvivl om, sindene er bragt i kog, og derfor vil jeg høre justitsministeren om praksis på området, før jeg tager endelig stilling, siger Preben Bang Henriksen til TV 2. 

Læs også Borgmester: Jetski skal udstyres med nummerplader

24-årig sigtet for uagtsomt manddrab

To kvindelige studerende fra USA mistede livet, da deres udlejningsbåd lørdag aften blev torpederet af en vandscooter, der sammen med flere andre efterfølgende flygtede fra stedet.

Politiet fik dog senere fat på den 24-årige mand, der førte vandscooteren. Han er blevet sigtet for uagtsomt manddrab under skærpede omstændigheder og for desuden bagefter at være flygtet fra gerningsstedet.

Yderligere syv personer er sigtet for med hensynsløs adfærd at have bragt andre personers liv og førlighed i fare. De blev løsladt efter et grundlovsforhør søndag, men er fortsat sigtede.

Den 24-årige, der tidligere er dømt for blandt andet røveri og vold, er varetægtsfængslet frem til 1. juni.

Alle otte nægter sig skyldige i forholdene.

I samarbejde med tv2.dk