Ørsted sælger Radius for 21,3 milliarder

En million hjem i og omkring hovedstadsområdet skal have ny eldistributør. Ørsted sælger selskabet Radius til SEAS-NVE.

Energiselskabet Ørsted sælger eldistributionsselskabet Radius til SEAS-NVE for 21,3 milliarder kroner på kontant og gældfri basis.

Det oplyser Ørsted i en meddelelse til fondsbørsen.

Frasalget skyldes, at Ørsteds bestyrelse i juni 2018 besluttede, at man på lang sigt ikke var den bedste ejer af Radius, skriver Ørsted i fondsbørsmeddelelsen.

SEAS-NVE kalder købet "et perfekt match", der kan styrke selskabets kerneforretning.

- Det kræver volumen og skala at drive og udvikle kritisk infrastruktur som elnettet samt at udvikle store kundeporteføljer og nye smarte, teknologiske løsninger. Købet sikrer fortsat faldende tariffer samtidig med, at vi får en stærkere muskel til at drive energisystemet i en grønnere retning, siger administrerende direktør i SEAS-NVE, Jesper Hjulmand, i en pressemeddelelse.

Radius ejer og driver elnettet på store dele af Sjælland.

Cirka en million danskere i Københavnsområdet, Nordsjælland og dele af Midtsjælland får transporteret strøm på nettet.

Da Radius også ejer den elmåler, der opgør forbruget, har mange danskere stiftet bekendskab med medarbejdere fra Radius, der har aflæst måleren.

Radius dækker (vist med gult) store dele af TV 2 Lorrys sendeområde.
Radius dækker (vist med gult) store dele af TV 2 Lorrys sendeområde.
Foto: Radius

750 medarbejdere følger med

Ørsteds administrerende direktør og koncernchef, Henrik Poulsen, siger i fondsbørsmeddelelsen, at virksomhedens stigende fokus på at være globalt førende inden for grøn- og vedvarende energi er årsagen til, at Radius skulle sælges. Derfor var Ørsted "ikke længere den rette ejer":

- Aftalen er attraktiv for Ørsteds aktionærer og sikrer et godt fremtidigt hjem for kunderne og vores dygtige medarbejdere. Provenuet, vi får fra salget, vil vi bruge til at fortsætte vores globale investeringer i grøn energi, siger Henrik Poulsen.

Omtrent 750 medarbejdere vil overgå fra Radius til SEAS-NVE, hvis handlen færdiggøres. Til siger Jesper Hjulmand:

- Vi deler en fælles vision for grøn omstilling, og vi får nu en unik mulighed for at forene vores kompetencer. Vi kommer til at øge både kompetenceniveau og eksekveringskraft gennem købet, og jeg ser meget frem til, at vi sammen med kompetente medarbejdere fra Radius og Ørsted skal drive og udvikle det østdanske elnet.

Skal godkendes

Handlen er betinget af en godkendelse fra konkurrencemyndighederne. Derudover skal Energistyrelsen også godkende frasalget.

SEAS-NVE skriver videre. at de med købet i dag arbejder henimod at kunne håndtere og sikre det svingende elforbrug, stigningen i produktion fra vind og sol samt transportsektores krav til elnettet i takt med, at der kommer flere elbiler.

Foruden Radius afhænder Ørsted også sin privatkunde- og udendørsbelysningsforretning til SEAS-NVE i forbindelse med handlen.

Virksomheden skiftede i 2016 navn fra DONG Energy Eldistribution til Radius Elnet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik