Motionsløber angrebet af aggressiv musvåge - nu udsender styrelse advarsel

Den fredede rovfugl kan finde på at angribe mennesker på denne tid af året, da det er fuglens yngletid. Få fem gode råd til at undgå angreb her.

Løbere og cyklister gør klogt i at holde et vågent øje med fugle foroven, når de motionerer.

For musvåger landet over har i øjeblikket unger i reden, og det kan betyde, at den fredede rovfugl føler sig truet af løbere og cyklister i skovene.

Sådan lyder advarslen i en pressemeddelelse fra Naturstyrelsen, der hvert år på denne tid hører om fænomenet.

- Forældre vil til hver en tid beskytte deres børn med næb og klør. Det gælder også for musvåger, der på denne tid af året har unger i reden eller er i færd med at træne ungerne i at angribe et bytte, siger naturvejleder Stephan Springborg fra Naturstyrelsen Hovedstaden.

Mindede om et stenkast

Lisbeth Preil fra Smørum har på egen krop mærket et angreb fra en musvåge.

I sidste uge blev hun overrasket af en aggressiv musvåge under en løbetur i Vestskoven ved Albertslund.

- Jeg løb ved en åben græsmark, da jeg pludselig blev angrebet. Jeg mærkede et ordentlig smæld oppe i hovedet, der mindede om et hårdt stenkast, siger Lisbeth Preil til TV 2.

Hun blev hurtigt klar over, at det var sket noget usædvanligt og fik verfet rovfuglen væk. Men den forsøgte at angribe hende igen.

- Den fløj op i luften for at gøre klar til endnu et angreb, men jeg fægtede med armene og råbte højt, hvilket fik musvågen til at stoppe, fortæller Lisbeth Preil.

Naturvejlederens råd: Sådan kan du gardere dig mod aggresive fugle

Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen, kommer med følgende råd:

 

- Man kan tage en paraply med, hvis man ved, at man skal gå i et område med aggressive fugle. Ikke til at beskytte sig mod regnen, men ligesom til at bruge som en slags skjold, når de angriber.

- Jeg har også hørt om andre, der har lavet en hue med et par påsyede øjne i nakken. Det skulle efter sigende være fordi, fuglede altid forsøger at angribe en bagfra. Om det virker, ved jeg ikke.

- Alternativt kan man finde en lang pind og holde den op i vejret, for fuglene går altid efter det højeste punkt, når de angriber.

Kasket med fjer hjælper

Det uventede angreb gjorde hende i første omgang ikke bange, men hun blev noget chokeret, da episoden kom på afstand.

Da der var kommet sår i hendes hovedbund fra musvågens næb og klør, tog hun på skadestuen. Her blev det dog konstateret, at der ikke var sket noget alvorligt.

Men Lisbeth Preil tager nu sine forbehold, når hun løber i skoven, hvor hun har motioneret to gange om ugen de sidste ti år.

- Jeg har lavet en kasket, hvor der er tegnet to øjne og sidder tre påfuglfjer. Det ligner, at jeg skal til karneval, men det hjælper, siger hun.

I sidste uge løb hun nemlig samme sted i skoven, men denne gang sammen med en makker, og kombinationen af en veninde og den omvendte kasket fik musvågen til ikke at angribe, lyder det fra motionsløberen.

Angreb kan undgås

Musvågen er den mest udbredte rovfugl i Danmark, og der er størst chance for at se den i landskaber med åbne marker og enge.

Frem til begyndelsen af juli har i omegnen af 5000 musvågepar unger i reden, hvorefter de flyver videre. Derfor er det som regel kun i maj og juni, at man kan opleve musvågen angribe mennesker.

Ifølge Naturstyrelsen angriber musvågen oftest bagfra, næsten lydløst og uden varsel.

Få her de fem bedste råd til at undgå angreb fra musvåger:

  • Sænk farten. Brems din cykel eller begynd at gå. Det er din høje fart, musvågen først og fremmest ser som en trussel eller som en opfordring til at jage.
  • Råb op - hvis du bliver angrebet. Det kan skræmme musvågen væk.
  • Gør dig stor ved at vifte med armene.
  • Hvis det er muligt, er det en god ide at løbe sammen med andre. Musvåger angriber ikke, når der er flere samlet.
  • Musvåger angriber kun bagfra, så byttet ikke ser dem. Derfor kan du prøve at lave en hat med øjne, så du får ”øjne i nakken”.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik